Het kan zijn dat uw ketel een weersafhankelijke regeling volgt, waarbij deze minder rekening houdt met de binnentemperatuur en meer kijkt naar wat de huidige buitentemperatuur is.
Ecostand in plaats van comfortstand
Een installateur stelt een cv-ketel vaak zonder te vragen in op de comfortstand. Dan houdt de ketel de warmtewisselaar warm, om op elk moment warm water te kunnen leveren. Je kunt energie en geld besparen door de ecostand in te stellen.
Of u wil de verwarming uitzetten en het blijft warm in huis. Dat kan twee dingen betekenen: de cv-ketel doet het niet meer of de thermostaat is kapot. In het laatste geval merkt u al snel dat u de thermostaat wel kan verzetten, maar dat er eigenlijk niets gebeurt.
Wil u uw CV-ketel helemaal uitzetten, dan kunt u de stekker simpelweg uit de wandcontactdoos halen. Dit is bijvoorbeeld nodig bij het vullen of het ontluchten van uw installatie. Bij onweer is het ook aan te raden de stekker er uit te halen, bij blikseminslag kan de ketel namelijk defect gaan.
In principe zijn er maar twee signalen die vrijwel zeker wijzen op een defecte thermostaat. Ofwel komt de motor of het koelwater te snel op bedrijfstemperatuur en wordt te heet, ofwel komt de motor pas na een hele lange rit of helemaal niet op bedrijfstemperatuur.
Nieuwere ketels beschikken over een comfort programma waarbij de ketel alvast de wisselaar voor het sanitaire tapwater op temperatuur brengt, zodat er sneller warm water beschikbaar is. Indien deze modus op 'altijd aan' staat zal de ketel ook midden in de nacht aan slaan om deze wisselaar alvast voor te verwarmen.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten.
Draai radiatoren dicht
Draai radiatoren dicht van ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt. Let erop dat u de deuren van deze onverwarmde ruimtes sluit. Zet de radiatoren eens per maand een half uurtje open. Daarmee voorkomt u dat er roest of ander bezinksel in de leidingen komt.
Waterval geluiden of geborrel in de radiatoren betekenen doorgaans dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Dit zorgt ervoor dat uw verwarming niet goed meer opwarmt en dat is erg energieverspillend. In het geval van borrelende geluiden in uw radiatoren kunt u het beste uw verwarming ontluchten.
Is de thermostaatknop kapot, dan kan het zijn dat de verwarming steeds te warm, te koud of zelfs helemaal uit staat. Dit is gelukkig makkelijk te repareren door op de verwarming een nieuwe thermostaatknop te plaatsen.
Kan je het probleem niet oplossen, neem dan contact op met een een cv-monteur. De meeste thermostaten werken op basis van 2-zwakstroomdraden. Door middel van deze 2-zwakstroomdraden wordt de cv-ketel aangestuurd. Indien er een breuk of scheur in de kabel voorkomt, zal de thermostaat niet meer werken.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.
De laatste tijd is de gasprijs flink gestegen. In maart 2022 stond de gasprijs op €2,37/m3. Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij die gasprijs van 80 naar 60 graden brengt, ligt de besparing op ongeveer €140 per jaar. De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen.
Om erachter te komen of uw expansievat kapot is of niet, heeft u enkel een hard voorwerp nodig. Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat.Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde.
Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten verbruik je 50 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,2 m3 gas nodig. Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden dagelijks 5 minuten douchen, betekent dit dat er per dag 0,8 m3 gas nodig is om het douchewater te verwarmen.
Voor een gemiddelde woning geldt een gasverbruik tussen de 4 en 6 m3 per dag, oftewel 40 tot 60 kWh per dag. Zoals je ziet is dit veel meer dan het gewone elektrische verbruik en houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is, in de winter kan het verbruik wel 10 m3 (= 100 kWh) per dag zijn.
Gemiddeld gasverbruik per dag
Een Nederlands huishouden verbruikte in 2021 gemiddeld 1470 kuub gas: per dag is dat 4 kuub.
En als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden.
Wat de ideale temperatuur is in huis, hangt onder meer af van de kamergroottes, je persoonlijke voorkeuren en de buitentemperatuur, maar ligt over het algemeen tussen de 19 en 21 graden. Hiermee voorkom je vochtproblemen en houd je het comfortabel in huis. In de nacht kun je de thermostaat op 15 graden zetten.
Minimale temperatuur in huis
Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis. Vocht kan astma- of reumaklachten veroorzaken of verergeren.
Een thermostaat is doorgaans na 15 jaar aan vervanging toe. Voornamelijk oudere huizen zijn nog voorzien van een oude thermostaat die aan vervanging toe is. Verder bent u natuurlijk vrij in uw keuze om uw thermostaat te vervangen wanneer u dat wilt.
Zoals je ziet is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om zelf een thermostaat te vervangen.Wel moet je erop letten dat je de draadjes met zorg behandeld. Door je nieuwe thermostaat kun je nu genieten van een veeltal van voordelen en de kosten voor het apparaat heb je er bovendien zo weer uit!
Via de draad communiceert de thermostaat naar de cv-ketel wat er moet gebeuren. Op het moment dat de thermostaat draadloos werkt, is er vaak een kastje aangesloten aan de cv-ketel. Dit kastje staat in verbinding met de thermostaat en geeft zo alle gegevens aan de cv-ketel door.