Bij een paniekstoornis treden in verschillende situaties paniekaanvallen op, waarbij angst gepaard gaat met lichamelijke verschijnselen. De assistent bespreekt de angst en zorgt ervoor dat de patiënt tijdens de behandeling veiligheid en controle ervaart. Boosheid is een emotie, agressie is gedrag.
De boosheid is dan in feite een afweermechanisme om maar niet geconfronteerd te worden met die angsten. Dan is het als eerste van belang om na te gaan wat je diep van binnen angstig maakt. Wilt u meer informatie over deze klacht?
Dit roept gevoelens op als verdriet, teleurstelling, angst, schuldgevoel, leegheid, afgewezen en alleen voelen, machteloosheid of onzekerheid. Niemand voelt graag deze negatieve emoties maar als we hier eerlijk over zijn en er ruimte voor kunnen maken kunnen we een explosie of implosie van boosheid doorbreken.
angstgevoel, afschrik, bangigheid, bangheid, beklemdheid, beklemming, bekommering, bekommernis, benauwdheid, benauwenis, bezorgdheid, bibberatie, nerveusheid, nervositeit, ongerustheid, ontzag, paniek, radeloosheid, schrik, spanning, verontrusting, vrees, zenuwachtigheid.
Een paniekaanval kan in verschillende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je heel erg schrikt zoals bij een aanrijding, maar ook wanneer de angst niet reëel is, zoals in een drukke trein.Daarnaast kunnen stress en vermoeidheid een paniekaanval uitlokken.
Vaak is er niet één specifieke oorzaak voor paniekaanvallen, maar kan het een combinatie van factoren zijn, zoals aanleg, gebeurtenissen, stress en vermoeidheid of middelengebruik. Gelukkig zijn er wel verschillende tips en oefeningen die kunnen helpen om paniekaanvallen te verminderen of zelfs te voorkomen.
Adem rustig: in 3 seconden in en langzaam in 6 seconden uit. Of ga even iets doen waardoor je minder let op je hart en ademhaling. Bijvoorbeeld: Loop even naar buiten. Of praat even met iemand.
Paniek is de verkramping van jouw emotionele systeem op basis van een overtuiging dat iets of iemand in de buitenwereld dusdanige invloed op jou heeft, dat je geen zeggenschap meer hebt over je eigen leven.
Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
Bij een paniekaanval ervaar je tijdelijk extreme angst. Je wordt erdoor overvallen, voelt het in je lichaam en wilt het liefst zo snel mogelijk vluchten. Tijdens een paniekaanval kan je zelfs het gevoel hebben dat je doodgaat en gaan hyperventileren.
Je moet je woede niet onderdrukken, maar ook niet roekeloos uiten. Probeer de woede fysiek te reguleren door op een fijne manier te bewegen (bijvoorbeeld hardlopen), en doe daarna ontspanningsoefeningen. Neem ook de tijd om de gedachtes te ontkrachten en je te verplaatsen in de positie van de ander.
Een psycholoog kan u trainen in impulsbeheersing, ook wel agressiebeheersing of woedebeheersing genoemd. Tijdens de behandeling krijgt u diverse handvatten aangereikt om te leren omgaan met uw woede. U leert onder andere wat uw zogenaamde risicosituaties zijn en hoe u deze kunt vermijden.
Wat is frustratie
Frustratie is een (negatieve) emotie die je voelt wanneer je jouw gewenste resultaten niet bereikt. Het lijkt op het gevoel van woede en irritatie.
Boosheid kan een aanleiding geven tot actie en verandering.Daarnaast gaat het gepaard met emotionele spanning.Als je boos wordt, stijgt je bloeddruk en gaat je hart sneller kloppen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
Vaak is boosheid een opeenstapeling van irritaties. Een zwaardere vorm noem ik woede of zoals de volksmond het uitdrukt: 'hij was werkelijk woedend op haar'. Dat betekent dat hij weinig controle over zijn emoties nog had. Of weer anders uitgedrukt: 'hij was furieus'.
Boos en woedend gedrag zijn (lichte) vormen van agressief gedrag. Dat is gedrag wat zich kenmerkt doordat je jezelf boven de ander stelt en de relatie met die ander in sterke mate wilt beïnvloeden en controleren, zelfs als het daarvoor nodig is dat je de persoonlijke grenzen van die ander niet respecteert.
Af en toe zijn er paniekaanvallen, soms blijven ze lange tijd weer weg. Ze kunnen ook geheel verdwijnen. Bij sommige mensen komen ze echter regelmatig terug. Het komt nogal eens voor dat patiënten met een paniekstoornis in de loop van hun leven ook steeds somberder worden en niet meer kunnen genieten van het leven.
Een ongezond leven, met slechte eetgewoonten en weinig beweging, kan hier tevens aan ten grondslag liggen. Verder kan het gebruik van middelen, zoals alcohol of drugs, van invloed zijn. Op specifieker niveau ontstaan angst- en paniekklachten door een trigger: een gebeurtenis of situatie die de klachten in gang zet.
Een psycholoog is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de psycholoog samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren.
Op zich is angst een aangeboren emotie die op tijd kan waarschuwen voor gevaar, maar het kan een geconditioneerde, aangeleerde emotie worden. Direct daarna gaat de hartslag omhoog en bereidt het lichaam zich voor op de actie om te vluchten of te vechten (sympathische reactie = actie van het systeem).
Mensen met een paniekaanval hebben het gevoel alsof zij de controle verliezen of gek worden. Een paniekaanval duurt een aantal minuten tot een halfuur en neemt langzaam af. Veel mensen ervaren een paniekaanval als erg heftig, omdat het lichaam adrenaline aanmaakt om snel te kunnen reageren op mogelijk gevaar.
Adrenaline, Noradrenaline, serotonine, dopamine, endorfine, oxytocine en cortisol zijn de belangrijkste stofjes die het type emotie bepalen. Adrenaline en noradrenaline spelen vooral een rol bij het ervaren van angst, woede en stress.
Behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis. GAS gaat meestal niet vanzelf over, maar door een behandeling worden je klachten veel minder erg. De behandeling bestaat uit medicijnen, cognitieve gedragstherapie of een combinatie van beide.
Het aantal paniekaanvallen is heel wisselend. Dit kan gemiddeld één keer per week zijn, maar ook veel meer. Soms worden periodes met veel aanvallen (bijvoorbeeld één keer per dag) afgewisseld met periodes met weinig tot geen aanvallen.
Voorbeelden zijn fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.Benzodiazepinen werken rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens. Hierdoor vermindert een paniekaanval. Voorbeelden zijn alprazolam, clonazepam, diazepam en lorazepam.