Wettelijke hygiënevoorschriften bij bereiding, behandeling levensmiddelen. Als u voedsel bereidt of verwerkt, dan moet u zich aan de wettelijke hygiënevoorschriften houden. U vindt ze in het Warenwetbesluit 'Bereiding en behandeling van levensmiddelen' en het Warenwetbesluit 'Hygiëne van levensmiddelen'.
Kwaliteitswet zorginstellingen (cliënten) De wet heeft tot doel dat zorginstellingen de eigen kwaliteit bewaken, beheersen en verbeteren. Eigen verantwoordelijkheid van de zorginstelling voor kwalitatief goede zorg is het uitgangspunt.
Het HACCP-systeem helpt hierbij, omdat het risico's per schakel van de keten in kaart brengt, en beschrijft hoe die gevaren beheerst kunnen worden. Dit geldt voor elk bedrijf dat levensmiddelen en/of diervoeders produceert, verwerkt of distribueert. Dit is in Europese wetgeving vastgelegd.
hygiënische maatregelen, bijvoorbeeld goed schoonmaken, eten bewaren in afsluitbare bakken of potten. bedrijfsmatige maatregelen, bijvoorbeeld het controleren van binnenkomende producten op (sporen van) plaagdieren.
Omschrijving. Voor de voedselveiligheid zijn de Nederlandse regels vastgelegd in de Warenwet. In de Warenwet staat dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen.
Sinds 1995 zijn horecabedrijven, (sport)verenigingen, buurthuizen, zorginstellingen en alle andere organisaties die voedsel bereiden, behandelen, verwerken en/of verkopen wettelijk verplicht een voedselveiligheidsplan op te stellen die gebaseerd is op de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points).
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
In een hygiënecode staan praktische werkinstructies om te zorgen voor veilig eten en drinken. Voor alle organisaties en bedrijven geldt dat goede persoonlijke hygiëne, hygiënisch werken en een keuken met goed werkende apparatuur de basis is voor voedselveiligheid. Dit worden 'de basisvoorwaarden' genoemd.
Infectiepreventie. Volgens de Van Dale is hygiëne: '(zorg voor) het schoon en netjes zijn'.
HACCP is iets anders dan Verklaring kennis en inzicht Sociale Hygiëne. HACCP gaat over het veilig bereiden van voedsel en dranken. De Verklaring kennis en inzicht Sociale Hygiëne, ook wel 'Diploma Sociale Hygiëne' of 'Certificaat Sociale Hygiëne' genoemd, gaat over regels voor de verkoop van alcohol.
De afkorting HACCP staat voor 'Hazard Analysis and Critical Control Points' en de letterlijke, Nederlandse betekenis hiervan is: gevarenanalyse en kritische controlepunten in het productieproces. De afkorting wordt als zodanig uitgesproken: Ha-a-cé-cé-pé, of op Engelse wijze: Hezzip.
Het zorgstelsel in Nederland wordt geregeld met 4 stelselwetten: de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet.
De overheid wil dat iedereen goede zorg krijgt. Daarom heeft de overheid wettelijk vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt. En wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg. Dit staat in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).
Is het kiezen van een Hygiënecode verplicht? Het is niet verplicht om te werken met een Hygiënecode. Het is echter wel verplicht voor elke organisatie die voedsel verwerkt om te werken met een HACCP-voedselveiligheidsplan. Om zo'n HACCP-plan op te stellen is een risicoanalyse nodig.
In de Zorg zijn er op dit moment twee hygiënecodes: één voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie en de andere voor de voedingsverzorging in woonvormen. Deze hygiënecodes hebben ieder hun eigen regels en aandachtspunten op HACCP-gebied.
Het CBL heeft met haar leden de Hygiënecode opgesteld, die is goedgekeurd door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De Hygiënecode bestaat uit maatregelen om veilig en hygiënisch te werken in de fooddetailhandel en groothandels.
Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Het certificaat is voor onbepaalde tijd geldig in Nederland. Wij adviseren echter wel om het certificaat HACCP hygiënecode iedere drie jaar opnieuw te volgen, omdat er veel wijzigt op het gebied van voedselveiligheid.
De NVWA controleert of bedrijven en organisaties zich houden aan de HACCP-regels. Een bedrijf kan zelf een voedselveiligheidsplan opstellen of een goedgekeurde hygiënecode van de betreffende sector gebruiken.
Een bedrijf is doormiddel van het HACCP verplicht om in productieprocessen, distributieprocessen en opslag van voedingsmiddelen aan te geven waar er mogelijke gevaren voor de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen kunnen ontstaan. Deze situaties dienen effectief te worden aangepakt.