Bieslook bevat vitamine C en vitamine K die bijdragen aan een goede gezondheid. Als jouw bieslook plantje slap gaat hangen is dit waarschijnlijk een teken dat het plantje te weinig water ontvangt. De bodem moet constant lichtvochtig zijn.
Geef bieslook in de volle grond regelmatig water, zeker in droge perioden. Bieslook in potten mag ook niet uitdrogen. Controleer daarom dagelijks of de grond nog vochtig is. Niet vochtig is water geven.
Bieslook gedijt zowel op een plek in de volle zon als in de schaduw en leent zich daarnaast ook heel goed om te kweken in bakken en potten op het balkon of terras. Na ongeveer twee weken ontkiemen de zaadjes en verschijnen de eerste sprietjes boven de grond.
Bieslook houdt van een plekje in de zon of in de halfschaduw. De bodem mag wel wat humus bevatten zodat een teveel aan water afgevoerd kan worden, maar ze houdt ook niet van droge grond; bij voorkeur dus luchtig en vochtig. Spit wat compost of verteerde stalmest onder voor je haar gaat planten.
Bieslook is een winterharde vaste plant, na het zaaien en/of planten heb je er dus vele jaren plezier van. Je kunt dan elk jaar van ongeveer begin maart tot ver in oktober constant de eetbare sprieten knippen. De sprieten hebben een frisse, uiachtige smaak.
Bieslook houdt van zon en halfschaduw. Op zonnige standplaatsen groeit de plant compacter, bloeit rijker en is het aroma intenser. Een standplaats in de volle zon vraagt echter om voldoende bodemvocht. Als de grond wordt gekenmerkt door droogte, wordt het blad stevig en houtachtig.
De meeste kruiden houden van zonlicht. Plaats kruiden als basilicum, munt en peterselie op een zonnige plaats, zoals dichtbij een raam zodat ze voldoende zonlicht krijgen (3-6 uur per dag). "Sterkere" kruiden zoals tijm, laurier, rozemarijn en salie kunnen ook in de tuin worden geplaatst.
Knip de blaadjes tot ongeveer 4 cm boven de grond af en laat de plant vervolgens een aantal weken met rust. Na 4 weken heb je weer een nieuwe oogst aan de bladeren die je vervolgens weer kunt afknippen. Knip je de plant niet af, dan ontstaan er in de zomer bloemen die óók eetbaar zijn!
Maar wat soms minder bekend is over de bieslook is dat de bloemen net zo eetbaar (en net zo lekker) zijn als de stengels. Net als de stengels hebben de bloemen een ui-achtige smaak. Ze kunnen een mooie garnering zijn voor salades, pasta's en eiersalades.
Bieslook is rijk aan de vitamines C en K. Vitamine C is onder andere van belang voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten, tanden en bloedvaten.
Bieslook invriezen (tot 5 maanden)
Bewaren in de diepvries is goed mogelijk en eenvoudig te doen. Uiteraard is er niets lekkerder dan genieten van vers geoogste bieslook. Als je toch teveel van het kruid hebt ingeslagen is bewaren een goede optie.
Zaai de zaadjes in groepjes van drie door een gaatje in de grond te maken met je vinger (1 cm diep) en strooi daar 3 zaadjes in. Dek het gaatje weer toe. Je kan ze in een pot op ongeveer 6 cm van elkaar zaaien zodat je een hele dichte bos bieslook in het potje krijgt. Gewoon uitstrooien over het potje kan ook.
Bieslook groeit goed in de meeste omstandigheden en is bestand tegen arme grond, vorst, gedeeltelijke schaduw en volle zon.
Je kunt ze ook makkelijk in een potje kweken. Als je binnenshuis begint, kan het zijn dat de zaden niet ontkiemen omdat het te warm is, dan kun je vanaf midden/eind februari ook de potjes voor een paar weken buiten zetten. Zorg wel dat de aarde vochtig blijft. Bieslook kun je ook direct in de volle grond zaaien.
Bieslook, munt, rozemarijn, dragon, oregano, salie en tijm worden allemaal gemakkelijk vermeerderd door deling. Je kan de gedeelde planten ook eerst in een plantcontainer met potgrond zetten tot ze voldoende wortels hebben gemaakt om vervolgens in de volle grond uit te planten.
"Kruidenplantjes uit de supermarkt overleven maar een paar weken, je kan ze best verpotten of in de grond planten", zegt tuinexpert Ivo Pauwels. Verse kruiden zijn in opmars in de keuken, stelt tuinman Ivo Pauwels vast.
Bieslook heeft weinig water nodig en moet niet te nat worden. Het is het beste om de grond licht vochtig te houden en te voorkomen dat de grond uitdroogt. Overmatig water kan de wortels beschadigen en leiden tot rot. Controleer regelmatig de grond en geef water als de grond droog aanvoelt.
Bieslook smaakt heerlijk in gerechten met aardappel, room, zuivel, komkommer, champignons, asperges of met een eitje. De smaak is een beetje uiig en doet denken aan knoflook, alleen dan een stuk milder. Als je van een frisse adem houdt, kun je dus beter wat bieslook over je gerecht strooien, dan rauwe knoflook eten.
Kruiden invriezen
Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer. Van de bevroren kruiden kun je telkens afbreken wat je nodig hebt.
Als je kruiden in de schaduw combineert met groenten in de schaduw, dan hoef je geen plekje in de moestuin meer onbenut te laten. Heb je ergens een plekje over in de moestuin, plaats hier dan bijvoorbeeld bieslook of peterselie.
Hartstikke gezond: het levert volop vitamine a, b en c en diverse mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer… Daarnaast werkt bieslook bacterieremmend, reguleert het een hoge bloeddruk en voorkomt het het vasthouden van een teveel aan vocht. Bieslook versterkt de spijsvertering en de bloedsomloop.
In welke gerechten kan je bieslook gebruiken? In de keuken komen vooral de dunne stengels van bieslook van pas als smaakbrenger in allerlei gerechten. Maar ook de blauw-roze-violette bloempjes zijn eetbaar en kan je probleemloos gebruiken als garnituur. Ze smaken fijngesnipperd erg lekker in salades en vinaigrettes.
Het belangrijkste om te onthouden is: kruiden pakken graag zelf water. Giet dus geen water op de aarde, maar maak een waterreservoir, zodat de wortels zelf het water kunnen opnemen. Hier zijn speciale handige potten voor. Check elke dag of de planten nog in een laagje water staan en vul zo nodig bij.
Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano houden van veel warmte en weinig water – geen wonder dat ze het in ons koel klimaat vaak wegkwijnen.
Vooral munt is een heel sterke plant; één klein worteltje wordt al meteen een nieuwe plant. Haal de plant uit de pot, splits ze in een viertal delen en plant de verschillende delen uit in een grotere pot. De munt kan nu naar buiten, of op je balkon of vensterbank. Je kunt hem vele jaren overhouden.