Gooit u ze nat of vochtig in de wasmand, dan bestaat de kans dat ze een zure of muffe lucht erop na houden. De was heeft dan te lang en vochtig in een donkere warme ruimte gelegen. Voor bacteriën en schimmels de ideale omstandigheden om te groeien, wat een vieze lucht veroorzaakt.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Stop de stinkende handdoeken in de wasmachine, stop hem niet te vol, en voeg een klein kopje bakpoeder toe (ja je leest het goed) en een deciliter doorzichtige azijn. Gebruik geen wasverzachter en selecteer een wasprogramma op 60˚ C.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Gebruik vloeibaar wasmiddel voor bonte of delicate was en poeder voor witte was. Was bonte was op 30 a 40 graden en witte was op 60 graden. Je kan de wasmachine ontkalken met azijn: giet 1 liter natuurazijn in de lege wasmachine en laat op 90 graden draaien.
Je gebruikt te weinig wasmiddel. Door te weinig wasmiddel te gebruiken zal je kleding niet schoon worden en dat kan de reden zijn dat het niet fris ruikt. Je wasmachine is niet schoon. Na verloop van tijd vervuilt je wasmachine.
Door de wasverzachter kan je handdoek in eerste instantie wel lekker ruiken als 'ie uit de was komt, maar als deze opnieuw vochtig wordt kan de muffe geur terugkomen. Daarnaast komt er door wasverzachter ook een laagje over de vezels van de stof, waardoor je handdoek minder vocht kan absorberen.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
We adviseren om één à twee keer per maand je wasmachine te reinigen. Op deze manier voorkom je problemen en gaat je wasmachine veel langer mee. Maak je wasmachine één à twee keer per maand schoon.
Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.
Hou de trommel van je wasmachine zo droog mogelijk
Haal de natte was er dus gelijk uit na het einde van het wasprogramma. Laat het deurtje ook openstaan als je de wasmachine niet gebruikt. Zo kan de vochtige lucht er beter uit.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Hoeveel azijn moet je gebruiken? Je kunt dit het beste testen door een scheutje natuurazijn toe te voegen in het vakje van de wasverzachter. Dat is het vakje met het zonnetje. Begin met ongeveer een half koffiekopje.
Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.
* Gaat het om een vergeelde of grauwe vlek dan kun je een scheut waterstofperoxide over de vlek plonzen, het even in laten trekken en dan wassen volgens wasvoorschrift. Je leest het goed: een vaatwastablet om je wasgoed wit te maken, met name voor witte kleding die ineens een beetje grauw is geworden.