Bij een hypo ontstaan verschillende directe klachten door het gebrek aan glucose in de cellen. Dat merk je bijvoorbeeld aan symptomen als prikkelbaarheid, trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en humeurwisselingen. Wordt de glucosewaarde echt te laag, dan val je flauw.
Als je bloedsuiker te laag is, schiet je lichaam in de stress.Er komt opeens veel adrenaline vrij, en daardoor kun je gaan zweten en trillen. Maar een lage bloedsuiker zorgt er ook voor dat je hersenen minder goed kunnen functioneren.
Daarnaast is het bij beide vormen van diabetes mogelijk dat u een hypo of hyper krijgt. Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam. Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam.
Hypoglykemie (hypo) betekent een lage bloedglucose. Normaal schommelt de hoeveelheid glucose in het bloed tussen de 4 en de 7 mmol/l. Bij een hypo is er te weinig glucose (=suiker) in het bloed. Komt de glucosewaarde in het bloed onder de 4 mmol/l, dan spreek je van een hypo.
Als u een hypo niet voelt aankomen, dan kan dit komen doordat uw lichaam te laat (bij lagere glucosewaarden) signalen afgeeft. De bekende lichamelijke verschijnselen van een hypo, zoals trillen, zweten of tintelingen in de vingers treden dan niet op.
Deze lage bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat de hersenen veel slechter informatie kunnen verwerken, blijkt uit promotieonderzoek van Clementine Verhulst van het Radboudumc. Door activatie van het afweersysteem veroorzaken hypo's mogelijk ook schade aan het hart en de bloedvaten.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.
Hypo's komen vaak voor en kunnen veel invloed hebben op je lichaam. Ze kunnen ook gevaarlijke situaties veroorzaken. Bijvoorbeeld in het verkeer of als je werkt met machines. Daarom is het belangrijk om een hypo op tijd te herkennen.
Gevolgen van een hyper of hypo
Een enkele keer een hypo of een hyper hebben, is niet erg. Maar vooral hoge glucosewaarden gedurende langere tijd (maanden) zijn niet goed voor het lichaam. Ze zorgen op de langere termijn voor schade aan bloedvaten.
Oorzaken overmatig zweten
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals SSRI's, TCA's, opiaten, cholinesteraseremmers, levopoda en anti-oestrogenen, zoals tamoxifen) Drugs of alcohol, of verschijnselen bij minderen of stoppen daarmee. Hormonale veranderingen, zoals in zwangerschap of overgang. Een angststoornis.
In het kort: Bij overmatig zweten produceren de zweetkliertjes in je huid meer zweet dan nodig is om jouw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door zenuwen of de overgang.
Zweten treedt op:
als je te warm hebt zoals bij een te hoge buitentemperatuur, wanneer je te warm gekleed bent of wanneer je een fysieke inspanning levert; bij spanningen, stress of emoties; bij het eten van sterk gekruide maaltijden; bij alcohol- of druggebruik.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Hoeveel we slapen, en hoe goed of slecht, heeft een grote invloed op de suikerstofwisseling. Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de bloedsuiker, zo blijkt uit dit onderzoek. Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.
Ja, MODY is erfelijk.
Een enkele keer kan een patiënt bij een hypo ook een laag kalium ontwikkelen. Voornamelijk bij type 1 patiënten Dit kan op zijn beurt hartritmestoornissen veroorzaken, wat op zijn beurt zou kunnen leiden tot overlijden. Ook kan een hypo door de adrenaline respons hartritmestoornissen veroorzaken (verlengde QT).
Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten. Ook kun je wat suikerhoudende limonadesiroop drinken (dus geen light-drank). Stap 3: Meet na 15 minuten weer je bloedglucose.
Is je glucose voor het slapen lager dan 4 mmol, neem dan je voorgeschreven dextro's in volgens het hypo-advies en neem 15 gram koolhydraten. Bij lichamelijke activiteiten in de avond zoals sport, wandelen kan het zijn dat je je langwerkende insuline aan moet passen en/of dat je glucose boven de 8 mmol is.
Bent u wel eens bang dat een hypo in de nacht ontstaat, zonder dat u de vroege waarschuwingssignalen bemerkt? Gelukkig komen nachtelijke hypo's bij gebruik van tabletten zelden voor, zeker als u normaal eet en weinig alcohol gebruikt.
Een te lage bloedsuikerspiegel, meestal bij een bloedsuikerspiegel onder de 60 mg/dl met optreden van enkele vervelende symptomen die verdwijnen na het innemen van koolhydraten.
Als een hyper lang duurt, kun je flauwvallen of in coma raken. Probeer daarom op tijd een hyper te herkennen, zodat je maatregelen kunt treffen.
Bij bloedsuikerglucose tussen 15 en 20 mmol en geen bijspuitschema; veel water later drinken en bloedsuikercontrole na 1 uur.Indien dan nog >20 mmol overleg met arts.
Als je al een tijdje niets op hebt, bijvoorbeeld in de ochtend als je nog niet hebt ontbeten, mag je suikerwaarde tussen de 4,5 en 8 mmol/l liggen. Vlak na een maaltijd (de eerste 2 uur nadat je hebt gegeten) mag je suikerwaarde iets hoger liggen, tot maximaal 9 mmol/l.