Dat kalkoen eten met Kerst van oorsprong geen Nederlandse traditie is wist je ongetwijfeld al. De geschiedenis van de Kerstkalkoen gaat al honderden jaren terug, maar gevulde kalkoen eten met Kerst hebben wij Hollanders pas echt afgekeken van de Amerikanen. Dit gebeurde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Net zoals kippen huisdieren werden voor de voorhistorische Aziaten en Europeanen, werden kalkoenen gehouden door de indianen in Midden-Amerika. De Azteken en de Maya's waren dol op de beesten, vanwege hun smakelijke vlees, voedzame eieren en fraaie staartpluimen.
In de vroege en hoge Middeleeuwen is het overvloedig eten en drinken tijdens kerst een uiting van hoop voor het komende jaar, namelijk dat het volgende jaar net zo rijk aan voedsel mag zijn als het vorige.
Thanksgiving werd, in deze jaren van verdeeldheid vanwege de Amerikaanse burgeroorlog, gebruikt om een nieuwe Amerikaanse identiteit te helpen creëren. In die tijd waren er in Amerika wilde kalkoenen in overvloed. Vandaar dat dit gevogelte vaak werd gekozen als hoofdgerecht.
Oorspronkelijk stamt Thanksgiving uit 1621. In dat jaar vierden de 'Pilgrim Fathers', oftewel de eerste Engelse pelgrims, gróót feest. Zij stichtten in 1621 namelijk hun nederzetting in Plymouth, Massachusetts, en hadden ook nog eens een goede oogst. Pas veel later, in 1864, werd Thanksgiving een nationale feestdag.
Het woord 'turkey' is een afkorting van het woord 'turkey-cock', wat letterlijk Turkse haan betekent.
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes.
Het hoofdgerecht bestond doorgaans uit een vleesgerecht, zoals rosbief of gans. Het hoofdgerecht werd aangevuld met bijgerechten zoals groenten en aardappels. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd hier ook kalkoen aan toegevoegd.
Op 24 december, kerstavond, nodigen de meeste Duitse families hun familieleden uit. Ze eten worsten en aardappelsalade als avondeten. Op eerste en tweede kerstdag eten we vaak gegrilde eend of kerstgans met witte of rode kool en dumplings.
Geschiedenis. De kalkoen bestaat ook in gedomesticeerde vorm. De wilde vorm is afkomstig uit Noord- en Centraal-Amerika, waar hij door de Maya's gehouden werd (ondersoort Meleagris gallopavo mexicana). In de 16e eeuw werd de vogel in Europa populair op het menu.
Waarom wordt een kalkoen zo vaak gevuld? Kalkoenvlees is grover van structuur en droger dan kip. Het barderen van het vlees met vet of spek of het vullen met een vleesvulling helpt tegen het uitdrogen. Ook het losjes inpakken in aluminiumfolie tijdens een deel van de bereiding helpt.
Kalkoen heeft een vrij neutrale smaak die lijkt op kip. Daarom kan je hem met zowat alle groenten combineren. Tijdens de eindejaarsfeesten wordt er vaak fruit bij gegeven, zoals gevulde appeltjes met veenbessen. Kalkoen wordt ook vaak gevuld omdat het vlees zo lekker sappig blijft.
Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk.
Voor veel ouders in Engeland begint kerst al een paar weken voor de grote dag van 25 december, als de kinderen een verlanglijstje voor de Kerstman schrijven. Op kerstavond zullen de kinderen een kerstsok bij het voeteneinden van hun bed neerleggen. Als ze slapen stopt de Kerstman cadeaus in de sok.
Dat is vaak het klassieke driegangenmenu, met vooral vlees (70 procent) en groenten (69 procent). Het meest populaire stukje vlees is nog altijd het biefstuk en de rollade, op de voet gevolgd door kip, wild en kalkoen.
Wat eten Belgen met kerst? Een traditioneel Belgisch kerstdiner bestaat uit drie gangen met een hoofdgerecht van wild, gebraad of zeevruchten. Een traditioneel dessert is de kerststronk, een gebak met crème au beurre van chocolade in de vorm van een boomstronk.
Traditioneel kersteten in België
Wie in België kerst viert, vindt op het menu vaak grote stukken vlees waaronder fazant (in plaats van het bij ons bekende kalkoen), verschillende soorten groente en aardappelkroketjes.
In Turkije is het verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten is een belediging. U kunt strafrechtelijk worden vervolgd.
De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent alevieten en kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden.
Evenzo werd het middeleeuwse Khazar-rijk, een Turkse staat aan de noordkust van de Zwarte en Kaspische Zee, in Byzantijnse bronnen Tourkia (Land van de Turken) genoemd.
Thanksgiving Day vindt zijn oorsprong in 1621. In dat jaar werd er feest gevierd door de 'Pilgrim Fathers', ook wel pelgrims genoemd. Dit feest werd gevierd nadat ze in Plymouth, Massachussetts, een nederzetting hadden opgericht.
Thanksgiving Day (dankzeggingsdag), vaak verkort tot Thanksgiving, is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop dank wordt gezegd (traditioneel aan God) voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november.