Mest voor de darmflora
Om de darmflora op te bouwen en te kunnen ontwikkelen eet het veulen mest om zo de juiste bacteriën binnen te krijgen. Bij veulens is het dus heel gezond en geen reden tot paniek. Maar volwassen paarden kunnen ook mest eten omdat hun darmflora uit balans is.
Paarden eten soms hun eigen mest of eten mest van andere paarden. Dit ziet er niet smakelijk uit, maar heeft meestal een oorzaak. Het kan duiden op tekorten in de voeding of verveling. Mest eten komt regelmatig voor bij veulens.
Een paard mest ongeveer 15 keer per dag. Mest jouw paard nou vaker of juist minder vaak is dat geen reden tot paniek zolang dit maar normaal is voor jouw paard.
Laat je hond dus nooit paardenpoep eten. Wanneer een paard ontwormd is, of andere medicatie heeft gehad, kan het voor de hond fatale gevolgen hebben wanneer die de uitwerpselen tot zich neemt.
Wanneer een zand etend paard bewust zand eet, kan dit wijzen op verveling of een mineralen tekort. Verveling kan ontstaan door te weinig ruwvoer of het gemis van een maatje waardoor hij niet lekker in zijn vel zit. Daarnaast kan een mineralentekort soms ook leiden tot het eten van zand.
Zij eet soms de ontlasting van haar puppy's op om het nest schoon te houden. Een andere oorzaak kan stress zijn en ook kunnen medische oorzaken ten grondslag liggen aan coprogafie. Als laatste vinden sommige honden het gewoon erg lekker, het eten van ontlasting van andere dieren.
Net als ander dierlijke meststoffen, bevatten koe- en paardenmest veel micro-organismen. Door hiermee de bodem te mulchen, ga je het bodemleven verrijken en stimuleren. Meer bodemleven betekent meer voedingsstoffen die vrij komen voor de planten en meer CO2 die uit de lucht wordt gebonden. Allemaal zeer positief dus!
Gezonde mest bestaat uit goed gevormde, glanzende ballen. Ze mogen een beetje uit elkaar vallen als ze de grond raken. Als het paard veel op de weide staat, vol in het gras, wordt de mest wat slapper. Als het paard juist veel hooi en stro eet, wordt de mest droger en zie je ook duidelijk vezels in de mestballen.
De composthoop slinkt naar mate de tijd vordert. In de zomer verkrijg je in drie maanden goede compost en in de winter moet je ongeveer 6 maanden aanhouden.
Zeewier bevordert de stofwisseling en spijsvertering en heeft een direct effect op de vitaliteit, uitstraling en prestaties. Zeewier reikt stoffen aan die belangrijk zijn voor gezonde hoeven, een goede haarstructuur en helpt zo paarden die moeizaam ruien.
Sommige paarden hebben de gewoonte om aan staarten te bijten, aan hout te knabbelen of stro te eten al zo ontwikkeld, dat ze zich door vieze smaakjes niet laten hinderen (vergelijk dit maar met mensen die nagelbijten...).
Stalondeugd is ongewenst/onrustig gedrag op stal. Dit kan zich uiten in slaan tegen de deur, luchtzuigen, kribbebijten, hout knagen, boxlopen en weven.
Met een liksteen kan je paard zichzelf deels voorzien in zijn behoefte aan zout en andere belangrijke mineralen zoals magnesium, zink, koper, jodium, mangaan en selenium. Er zijn paarden die maanden met een liksteen doen en anderen hebben de liksteen in een paar dagen op.
Hoe herken je een goede balancer? Een goede balancer bevat alle essentiële voedingsstoffen die jouw paard nodig heeft in de juiste doseringen en bevat goed opneembare vitaminen en mineralen.
Voor ieder paard is het fijn om een liksteen in de wei, paddock of stal te hebben. Een Himalaya liksteen is een populaire optie. Hij lijkt veel op het standaard witte zoutblok, maar veel paarden hebben toch de voorkeur voor een Himalaya zoutblok.
Een flinke bemesting met compost of verteerde stalmest is voldoende om aan de behoefte van een aardappelteelt te voldoen. Aardappels hebben een relatief hoge kalium behoefte. Een te hoge stikstof bemesting kan averechts werken, doordat het loof zich te sterk ontwikkeld ten koste van de knollen.
Paardenmest bevat veel stikstof in vergelijking tot de andere aanwezige mineralen. Dit zorgt ervoor dat planten met een voorkeur voor stikstof zoals Engels raaigras en brandnetel, het voornamelijk goed doen op een weiland bemest met pure paardenmest.
Paardenmest met stro moet dus composteren, en er wordt gezegd dat je rijpe = oude mest moet gebruiken. Maar al sinds 1991 gebruiken wij verse paardenmest in de tuin. Op 2 voorwaarden, wij spitten of werken de mest onder en dat doen we in november of december.
In de moestuin (volle grond)
Aardbeien wortelen graag in een luchtige, humusrijke en vochthoudende grond. In de meeste gevallen doe je er daarom goed aan om bij het plantklaar leggen van de grond een extra hoeveelheid DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest in te werken.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Paardenmest op basis van stro is een gewilde bodemverbeteraar voor mensen met een moestuin of volkstuin. Zijn er mensen met zo'n tuintje bij u in de buurt? Dan kan het geen kwaad om ze eens een bezoekje te brengen en een balletje op te gooien.
Er werden geen negatieve gevolgen van paardenmest gezien. Een Australisch onderzoek deelde de impact van paarden op een natuur terrein in tweeën: de gevolgen van de hoef- afdrukken en de gevolgen van de mest. Hoefafdrukken leidden tot samenpakken van de grond.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.