van Krimpen, vermoedt dat tekorten in het voer leiden tot een versterking van het voedselzoekgedrag bij de kip. Mogelijk vullen de hennen het eiwittekort aan door het nuttigen van hun eigen en andermans eiwitrijke veren. Het geven van ruwvoer aan kippen blijkt erg effectief.
Kippen gaan soms veren eten uit een behoefte die ontstaat doordat het voer niet optimaal is. Zorg voor een goed uitgebalanceerd voer. In principe is legkorrel goed, maar als er veel andere zaken bij gevoerd worden, kan er een onbalans ontstaan. Verstrek ruwvoer, zoals luzernebaaltjes, kan pikkerij tegengaan.
Als een kip een tekort aan kalk en mineralen heeft, kan hij daardoor de zijn eigen eieren en eierschalen gaan eten.Dit doet hij dan om de kalkvoorraad aan te vullen. In dit geval is het dus belangrijk om voldoende kalkhoudend voer te geven en daarbij ook kippengrit te verstrekken.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen. Rauw of bereid vlees.
Een kip in de rui is niet ziek, maar ze is wel iets vatbaarder voor ziektes. Doordat het verliezen van de veren bij kippen veel energie kost, kan het lichaam minder goed schadelijke bacteriën bestrijden. De weerstand is lager en met een beetje pech kunnen de kippen ziek worden.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Natuurlijke vijanden van de kip zijn in principe alle roofdieren en roofvogels.Ook honden en katten kunnen kippen aanvallen. Voorbeelden van roofvogels zijn buizerd en havik. Voorbeelden van roofdieren zijn vossen, hermelijn, bunzing.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Vooral bij warm weer is er de kans dat kippen zich overdrinken. Overeten kan gebeuren als we iets heel lekkers voeren (terwijl de kip eigenlijk al 'vol zit' ) of als er bijvoorbeeld veel andere kippen zijn, waardoor één kip alles snel opeet om voor zichzelf te hebben.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Het is belangrijk om kippengrit onbeperkt aan te bieden in een apart voerbakje naast het normale voer, en niet te mengen door het normale voer of te strooien op de grond. Kippen weten zelf hoeveel ze nodig hebben. Op deze manier kunnen ze het eten naar behoefte!
Een kip legt eieren vanaf ongeveer 20 weken oud. Geef haar als voorbereiding vanaf haar 18e week legvoeding. Daarin zit meer kalk dan in, wat de eiproductie stimuleert en ondersteunt. Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken.
Gezonde kippen voelen zich gelukkig en zijn daardoor constant bezig in de kippenren.Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden.
Daarnaast kunnen kippen gezichten van mensen herkennen en onderscheiden – en geven daarbij klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. Uit een onderzoek uit 2002 kwam naar voren dat kippen een mensengezicht beoordelen op dezelfde criteria als mensen.
De veerluis is met het blote oog te zien. Door de veren bij de cloaca terug te strijken kunt u de bruine diertjes zien.
Kippen eten zo'n beetje alles wat u ze geeft (binnen het redelijke natuurlijk). Ze zijn dol op pasta, groene groente, granen, rozijnen, banaan… de lijst kan eindeloos doorgaan.
Chocolade en snoepgoed zijn uit den boze, maar ook kaas, avocado, kiwi's, bananen en citrusvruchten zijn ongezond voor je kippen. Tenslotte zijn ook look-achtigen (zoals prei, ui en knoflook) niet goed voor de gezondheid van je kippen.
Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.
Naast de bestaande (of zelfgemaakte) kippensnacks, wil je misschien wat etensresten aan je kippen geven. Dit kan, maar let goed op en geef nooit te veel. Er zijn een aantal etensresten die kippen in ieder geval mogen:Fruit als aardbeien, frambozen, bessen, appel, mango, kiwi, druiven, enzovoort.
De Latijnse naam voor de nachtschadefamilie is Solanaceae omdat de leden van deze familie solanine bevatten. Dit is giftig voor kippen. Het solaninegehalte neemt af wanneer de plant wordt gekookt. Het is daarom over het algemeen wel veilig om gekookte aardappelen of tomaten aan uw kippen te geven.
Je kunt als hoofdvoer legkorrel/meel geven. Daarnaast kun je ze een paar handjes graan per dag geven door het lekkere. Aangevuld met wat groenvoer; Andijvie, Boerenkool, Sla, Komkommer, Courgette, Wortel. Af en toe een beetje fruit kan ook, zoals Appel, Peer, Banaan.
Marter, wezel, hermelijn.
De vos is echter niet altijd de dader van een slachtpartij. Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn.
In het nachtverblijf kunnen de kippen eten, drinken en eieren leggen.In de nacht kunnen ze hier ook op stok gaan om te slapen. Overdag kunnen ze in het dagverblijf rondscharrelen, zoeken naar wormpjes in het gras of een stofbadje nemen.