De baguette is een brood dat je elke dag vers haalt bij de bakker. Je hoort het dezelfde dag nog op te eten, binnen acht tot tien uur, anders is hij niet lekker meer. De Fransen eten het brood daarom ook de hele dag door. De baguette is neutraal van smaak en past overal bij: ontbijt, lunch en avondeten.
De Fransen halen het maximale uit de bloem. Ze voegen zo min mogelijk hulpgrondstoffen toe. Door het lange rijsproces is onder andere de suikervorming anders. Dit resulteert in een betere smaak en sterker aroma.
Fransen eten elke dag brood: het welbekende stokbrood. Deze wordt echter heel anders gegeten dan in Nederland. 's Morgens zul je in Frankrijk geen stokbroodje ham of jam eten, meestal eten we bij het ontbijt ontbijtgranen of dippen we een croissantje in warme chocolademelk.
Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.
De bereidingswijze van stokbrood komt uit Oostenrijk ergens in de 19e eeuw. Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette wat letterlijk vertaald "Stokje" betekend. In Frankrijk wordt het stokbrood door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd, omdat het dus uit brood Oostenrijk komt.
Als variant op het gewone stokbrood heb je 'un petit pain'; dit is een kort formaat stokbrood. Sommige Fransen kiezen liever voor 'une flûte'; dit is de 'dikkere' en kortere versie van het gewone stokbrood.
Baguette. Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken. Het lekkerste moment vind ik dat eerste puntje dat je van het brood afbreekt, vaak al direct zodra ik de boulangerie uit loop.
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (letterlijk "stokje"). Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd.
Officieel hoor je voor een baguette iets van 250 gram deeg te gebruiken, en worden ze zo'n 60 cm lang.
De stokbroden wegen per stuk 125 gram.
1. Boeuf Bourguignon. Boeuf Bourguignon wordt ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd en behoort echt tot de authentiek Franse recepten. Het Franse gerecht heeft zijn naam te danken aan de Bourgognestreek, waar dit recept vandaan komt.
Voor Fransen, die meestal dagelijks een stokbrood kopen, is die prijs van 1 euro een belangrijke symbolische drempel. Als het stokbrood duurder wordt, betekent dat dat er echt iets mis is. Dan beginnen Fransen zich zorgen te maken. De electorale effecten zijn al zichtbaar.
Groenten zijn niet zo doorgedrongen, die moet je echt apart bestellen. De Fransen zien aardappels en patat als groenten. Natuurlijk zit er baguette bij de maaltijd, de bedoeling is dat je met stukjes daarvan 'sopt' en je bord schoonveegt."
Sébastien bakt zijn stokbrood volgens de Tradition Française, de leidraad voor een echte Franse baguette.
Voor het meest Volmaakte Stokbrood hebben we dus patentbloem nodig of bloem van harde tarwe. Misschien komt die er nog aan, Marjoleine. Maar anders weet je het dus: Volmaakt Stokbrood wordt gemaakt van tarwebloem van harde tarwe.
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Om het midden van het brood is een klein wit papiertje gewikkeld, dat enkel dient om het brood daar vast te houden. Broodzakken zijn eigenlijk alleen voor toeristen bedoeld en de echte Fransen beperken zich tot dat witte papiertje.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
1. La baguette (standaard wit stokbrood) Tuurlijk, een Fransman koopt 'une baguette'. Dit is inderdaad de manier om een 'gewoon' stokbrood te vragen, het witste en eenvoudigste in zijn soort.
Het pain complet is de Franse variant van ons volkorenbrood. Voor het deeg wordt niet alleen de graankorrel gebruikt, maar ook het vliesje dat eromheen zit. Dat maakt dit brood wat compacter en ook smeuïger dan broden die zijn gebakken met geraffineerd meel.
Roggebrood is een voedzaam brood gemaakt van rogge, water, zout en soms gist of zuurdesem. Een plakje roggebrood levert 15 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingsvezels en ijzer op.
Het is een doodsimpel broodje van meel, gist, water, zout, soms een beetje suiker en olijfolie. Je ziet ze in elke bakkerij, en dat is geen toeval. Goedkoop brood is namelijk een basisrecht in Italië. Je mag bakken wat je wilt als bakker, maar je bent verplicht om Il pane comune in je assortiment te hebben.
Globaal genomen verdelen we brood onder in witbrood, bruinbrood en volkorenbrood. Daarnaast onderscheiden we nog meergranenbrood, kleinbrood, roggebrood, luxe en speciaal brood, feestelijk brood, desembrood en buitenlands brood.