Door een te laag niveau van oestrogeen wordt er ook te weinig serotonine aangemaakt. Hierdoor kan je extreme behoefte hebben aan zoetigheid, koolhydraten of zetmeel. Door het eten van zoetigheid en snelle koolhydraten maakt je lichaam weer meer serotonine aan. Dit geeft je dus een gelukkig gevoel.
In de week vóór je menstruatie kunnen veranderingen in je hormonen ervoor zorgen dat je meer honger krijgt. Je progesteronspiegel wordt hoger en de oestrogeenspiegel lager. Oestrogeen kan je eetlust onderdrukken, terwijl progesteron voor een toename van je eetlust zorgt.
Leptine. Leptine reguleert je eetlust, het wordt ook wel je 'hongerhormoon' genoemd. Dit hormoon stuurt signalen naar je hersenen wanneer je vol zit. Wanneer de vetcellen, waar leptine zich bevindt, verdwijnen krijgen je hersenen minder snel het signaal dat je vol zit.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Tijdens de menstruatie hebben we allemaal behoefte aan suiker. Dit komt omdat de aanmaak van oestrogeen omlaag gaat en daarmee ook de aanmaak van serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het hormoon is vooral van belang voor het verwerken van emoties.
Wilden we je niet onthouden: aankomen tijdens je ongesteldheid is heel normaal. Dat getal op de weegschaal stijgt écht rond de periode van je menstruatie. 'Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen', zegt Natasha Johnson, gynaecoloog.
Mager rood vlees is één van de beste bronnen, maar als je daar niet van houdt kun je ook kiezen voor kip, kalkoen, eieren, nootjes, linzen en zaadjes. IJzer is heel belangrijk om je vermoeidheid tegen te gaan, dus als je ijzerrijk eten eet ben je minder snel geneigd om in je bed te blijven liggen.
Sims zegt dat je wel iets meer calorieën verbrandt als je hormoonniveaus hoger zijn (tijdens de zogenoemde luteale fase, na de ovulatie ), omdat dan je hartslag, ademhalingssnelheid en kerntemperatuur iets verhoogd zijn. 'Het verschil is echter minimaal', zegt ze. 'Het is niet meer dan 100 kilocalorieën per dag.
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je menstruatiecyclus, vlak voor je menstruatie. Een hoge hoeveelheid oestrogeen kan er indirect voor zorgen dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je je opgeblazen kan voelen en zelfs een paar kilootjes extra kan wegen.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Leptine wordt aangemaakt door je vetcellen, om het lichaam het signaal te geven dat je genoeg hebt gegeten. Leptine werkt in op de cellen in het brein en reguleert hongergevoel, je energieniveau en hoeveel lichaamsvet er verbrand mag worden.
Het zijn de hormonen, zo blijkt uit onderzoek. Gedurende de hele cyclus fluctueren je hormonen, waarbij oestrogeen de eetlust vermindert en progesteron de eetlust doet toenemen. Progesteron neemt na de ovulatie tot aan de menstruatie geleidelijk toe en dit zou zorgen voor hunkering naar eten en meer honger.
Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
Wat moet je wél eten als je ongesteld bent? In principe heb je altijd baat bij een vezelrijk, ontstekingsremmend voedingspatroon met veel kleurrijke groenten en andere voedzame producten. Dus ook als je zit met PMS-symptomen, een onregelmatige cyclus of heftige klachten waardoor je tegen je menstruatie opziet.
Voor elke gram glycogeen die je lichaam opslaat, houd je 3 gram vocht vast. Dit kan al snel oplopen tot 2 tot 3 kilogram. Behalve de invloed van onze voeding op de vochthuishouding hebben ook hormonen impact op je vochtbalans. De meeste vrouwen zijn namelijk zwaarder als ze ongesteld zijn.
Een koolhydraatarm dieet is zeer effectief om snel af te vallen [2,3]. Uit onderzoek blijkt dat je 2 tot 3 keer sneller afvalt door minder koolhydraten te eten in plaats van minder vetten [4]. Daarnaast is koolhydraatarm eten effectief tegen ongewenst buikvet en een vette lever [5,6].
Veilig: halve kilo per week
Een veilig doel om af te vallen is een halve kilo in de week. Meer dan 1 kilo per week is te veel. Bij geleidelijk afvallen haal je namelijk de meeste energie uit je vetreserves.
Het ideale moment om jezelf te wegen is 's ochtends, nadat je naar het toilet geweest bent en voor het ontbijt. Hierdoor krijg je de meest nauwkeurige berekening. Komt dit niet goed uit met je schema? Probeer jezelf dan telkens op hetzelfde tijdstip te wegen en met dezelfde weegschaal.
Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel. Als de klachten zo ernstig zijn dat ze je hinderen in je dagelijks leven, kun je PMS hebben.
Wanneer je afvalt en je vetpercentage lager wordt, kan dit een laag leptine niveau veroorzaken. (1,3,4). Wanneer dit niveau onder een bepaalde waarde komt, kan het signaal om te menstrueren niet of in mindere mate aan de hersenen worden afgegeven (1,3). Hierdoor zou de menstruatie dus kunnen uitblijven.
Te mijden voeding
Een overmatig gebruik van zout en suiker geeft aanleiding tot een opgeblazen gevoel en vochtophoping; Gebruik minder cafeïne, theïne en koolzuurhoudende dranken. Die kunnen er immers toe leiden dat je meer stress krijgt; Vermijd alcohol, want daardoor krijg je vochtophoping.
Vrouwen zijn zo'n 2700 dagen van hun leven ongesteld
Een vrouw is in haar leven gemiddeld 451 keer ongesteld.
Vermijd koffie en zwarte thee.
Tijdens de menstruatie kan vlees echter ook een opgeblazen gevoel geven, omdat het niet zo snel verteert. Beter om - als je vlees eet - dit buiten de menstruatie te doen. Calcium zou de krampen verminderen, dus foods als yoghurt en melk zouden hierbij kunnen helpen.