Je lichaam heeft (meer) brandstof nodig
Wanneer je bijvoorbeeld veel sport en te weinig eet, dan zal je meer honger krijgen, omdat je lichaam simpelweg meer energie nodig heeft. Wanneer je gewicht wilt verliezen is het belangrijk om niet te weinig te gaan eten of regelmatig maaltijden over te slaan.
Om het gevoel van altijd honger te hebben op te lossen is het dus belangrijk gezond te eten, maximaal 3 keer op een dag, met de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten.
Omdat je lichaam hard bezig is met nieuwe spieren en cellen opbouwen, kan je echt meer trek hebben. Als je ongesteld moet worden of aan het menstrueren bent, kan je ook merken dat je meer trek hebt dan de weken ervoor. Dit komt door hormoonwisselingen in je lichaam die invloed hebben op je eetlust.
Negatieve ervaringen, een negatief zelfbeeld, opvoeding en cultuur kunnen ook een rol spelen in het ontstaan van een eetbuistoornis. De eetbuien kunnen een gevolg zijn van periodes te weinig eten, daarnaast komen de eetbuien vaak voor bij verschillende gevoelens zoals eenzaamheid en verveling.
Symptomen eetstoornis
Eetbuien hebben. Niet meer kunnen stoppen met eten. Niet meer samen kunnen eten. Ontlopen van eetafspraken e.d. om niet in de verleiding te komen.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Bij stress merk je vaak dat er iets in je eetpatroon verandert. Dat kan ook betekenen dat je meer of minder honger hebt. Let goed op wat je eet want je kunt stress verminderen door op je voeding te letten.
Snack met wortels, tomaatjes en komkommer. En gooi gewoon meer groente in je maaltijden. Meer groente eten geeft je een vol gevoel zonder dat het je belemmert bij het afvallen. Maar blijf erop letten dat je ook voldoende hele granen, peulvruchten en (plantaardige) eiwitten binnenkrijgt zoals noten, tofu en tempeh.
Ghreline is een hormoon dat betrokken is bij het opwekken van je hongergevoel. Ook speelt het een rol bij de aanmaak van groeihormoon en het reguleren van insuline. Ghreline wordt grotendeels geproduceerd in de maag en in kleine hoeveelheden in de alvleesklier, dunne darm en hersenen.
WAT ZIJN DE SYMPTONEN VAN EEN HONGERKLOP? De symptomen van een hongerklop zijn overduidelijk. Tijdens de inspanning voel je je plotseling extreem vermoeid en zwak. Ook is je bloedsuiker laag, begin je te zweten, trillen en ervaar je veel verzuring in de spieren.
Wanneer u gewoon 's nachts slaapt blijkt de interne biologische klok ervoor te zorgen dat u voor de 'vastperiode' grotere maaltijden wil consumeren. U krijgt meer honger en heeft vooral trek in zoet, zout of vezelrijk eten.
Boulimia Nervosa
Je hebt geen controle over wat je eet. Net als bij de eetstoornis anorexia ben je obsessief bezig met eten en je gewicht. Je bent bang om aan te komen of dik te worden. Na je eetbui voel jij je schuldig en wil jij de eetbuien zo snel mogelijk compenseren.
Langdurige stressmomenten leiden tot een verhoging van het cortisolgehalte in ons lichaam. Verschillende studies tonen aan dat deze cortisol ons aanspoort om meer te eten, en om meer suiker en vetten op te nemen.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, maar dat is maar een ruwe schatting en is zoals eerder gezegd afhankelijk van verschillende factoren. Vrouwen hebben over het algemeen een lagere energiebehoefte dan mannen omdat ze een kleinere hoeveelheid aan spiermassa hebben.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden – verdeeld over de dag – eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
Bij een energiebeperkt dieet neem je minder calorieën. Ga bij een energiebeperkt dieet uit van 1.800 kilocalorieën per dag voor mannen en 1.500 kilocalorieën per dag voor vrouwen. Deze kilocalorieën zijn een gemiddelde aanbeveling. Het kan zijn dat jij net iets meer of minder nodig hebt.
Je hebt een eetprobleem als eten of niet eten je steeds meer gaat bezighouden. Eetproblemen gaan meestal niet vanzelf over. Beginnende eetproblemen kunnen overgaan in een (ernstige) eetstoornis. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter.
Mensen met eetstoornissen lopen 'vast' in hun leven; binnen het gezin, het werk en op sociaal gebied. Dit is heel ingrijpend. Mensen met een eetstoornis zijn geobsedeerd bezig met hun gewicht en eten. Wel of niet eten speelt de hoofdrol in hun leven en staat hun dagelijks leven in de weg terwijl men dat niet wil.
Door ondergewicht of ernstige tekorten in de voedingsstoffeninname kan een depressie optreden, waarvan lichamelijk reacties het gevolg kunnen zijn zoals; vermoeidheid, concentratiezwakte, slaapproblemen en dagschommelingen in stemming; Tanden kunnen aangetast raken door maagzuur als gevolg van veelvuldig braken.
Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar 'troosteten' grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.
Een eetprobleem is niet hetzelfde als een eetstoornis. Het grootste verschil is dat een eetstoornis je hele leven en functioneren negatief beïnvloedt en in de weg staat, terwijl dit bij een eetprobleem niet het geval is. Bij iemand met een eetprobleem gaat veel aandacht uit naar eten of vermijden van eten.