Een externe harde schijf, of externe HDD, gebruik je om bestanden vanaf je laptop of pc op te bewaren. Een externe HDD is een goedkope optie voor het opslaan van bijvoorbeeld back-ups, foto's, video's en games, omdat je voor relatief weinig geld veel opslagruimte hebt.
Wat is beter, de USB stick of de externe harde schijf? Zowel de USB stick als de externe harde schijf presteren uitstekend in data-opslag. De externe harde schijf heeft een grotere capaciteit, snellere overdrachtssnelheid, en een langere levensduur. Maar hij is ook duurder.
Een externe harde schijf is zoals het woord het al zegt, buiten de computer om aan te sluiten. Deze schijven zijn vaak mobiel en makkelijk mee te nemen. Hierop kunt u uw foto's en video's moeiteloos opslaan en back-ups maken van uw belangrijkste bestanden.
Zoals gezegd is de snelheid van een externe SSD het grootste voordeel ten opzichte van een externe HDD. Je zet bestanden veel sneller over, ook wanneer je veel tegelijk doet.
Iedere moderne PC heeft interne opslag nodig om te kunnen functioneren. Een PC kan meerdere ingebouwde harde schijven hebben, maar er is echter altijd één hoofdschijf. Hierop staan namelijk het operating system (bijvoorbeeld Windows 10) en alle andere programma's die je wilt gebruiken.
De levensduur van externe harde schijven wordt geschat tussen 2 tot 10 jaar bij permanent gebruik.
Hoeveel bestanden kan ik opslaan? 1 TB: 100 Full HD films van 2 uur of 10.000 muziekalbums of 100.000 foto's. 2 TB: 200 Full HD films van 2 uur of 20.000 muziekalbums of 200.000 foto's. 4 TB: 400 Full HD films van 2 uur of 40.000 muziekalbums of 400.000 foto's.
Een van de belangrijkste zaken om op te letten is de opslag capaciteit. Hoe groter de capaciteit, hoe meer je kan opslaan. De opslagcapaciteit van een externe harde schijf wordt uitgedrukt in gigabyte of terabyte, afgekort als GB of TB. Een gigabyte is 1000 megabytes (MB) en een terabyte is 1000 gigabytes.
Externe HDD: veel opslagcapaciteit
Met een HDD beschik je voor een relatief lage prijs over veel opslagruimte. Zo bewaar je op een 4 TB harde schijf al 40 films in 4K kwaliteit en meer dan 80.000 hoge resolutie foto's. Er zijn zelfs harde schijven beschikbaar met een opslagcapaciteit tot wel 20 TB.
Om data over te zetten via een externe harde schijf, sluit je deze eerst aan op je oude pc via usb. Vervolgens kies je welke bestanden je allemaal wil overzetten. Kopieer deze vervolgens naar de externe harde schijf en wanneer de data is gekopieerd, koppel je de harde schijf los.
De externe harde schijf, externe ssd-schijf en usb-stick zijn wat ons betreft de meest betrouwbare en gebruiksvriendelijke methoden om gegevens op te slaan die je vaak wilt gebruiken en mee wilt nemen.
De makkelijkste plek waar je foto's kunt bewaren is online, in de cloud. Het voordeel hiervan is dat je de foto's snel kunt terugvinden en er worden regelmatig back-ups gemaakt, zodat je niet zomaar je foto's kwijt raakt. Je hebt veel opslagplaatsen van verschillende aanbieders, zoals Apple, Google of Dropbox.
SSD-schijven gaan over het algemeen ook langer mee dan HDD schijven.
Tik op je apparaat op de melding 'Dit apparaat wordt opgeladen via USB'. Selecteer onder 'USB gebruiken voor' de optie Bestandsoverdracht. Er wordt een venster van Android File Transfer geopend op de computer. Hierin kun je bestanden verslepen.
Bij Google Foto's kunnen mensen foto's online opslaan en beheren. Beide diensten werken via een website en een mobiele app (voor de smartphone en tablet). Google Drive is daarnaast ook via een programma op de computer toegankelijk. Google-klanten krijgen in totaal 15 GB gratis online opslagruimte.
Levensduur van het medium zelf.
Het is moeilijk om in te schatten hoe lang een bepaald medium (zoals de diskette, harde schijf of USB-stick) meegaat. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat zo'n ding 10 jaar mee kan.
Als u niet van plan bent de harde schijf door te verkopen (wat een goed idee is), kunt u deze het beste helemaal vernietigen. Sla de schijf kapot met een hamer, boor er gaten in.
Een extra harde schijf is handig als je meer opslagruimte nodig hebt om je foto's, films, documenten of programma's te bewaren. Je kunt ook een losse harde schijf kopen als de harde schijf van je computer het heeft begeven. Zo verleng je de levensduur van je computer en kun je weer een tijd vooruit.
Een externe harde schijf is een apparaatje dat gebruikers op een pc of laptop kunnen aansluiten. Daarmee voegen ze extra opslagruimte toe en maken ze back-ups van belangrijke bestanden.
In één terabyte kun je ongeveer het volgende opslaan: 250.000 foto's die zijn gemaakt met een camera met 12 MP OF. 250 films of 500 uur aan HD-video OF. 6,5 miljoen documentpagina's, meestal opgeslagen als Office-bestanden, pdf's en presentaties.
Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto's, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer.
Als een harde schijf draait en na een paar seconden stopt, kan dit duiden op schade aan de platters in de behuizing. Er kan schade optreden wanneer de lees- of schrijfkoppen over het oppervlak van de schijfplateaus schrapen. Deze toestand staat bekend als een head crash.
Een HDD heeft vaak een levensduur van 3 tot 5 jaar, een SSD tot minimaal 10 jaar. Dit komt doordat een SSD geen bewegende onderdelen heeft. Zo zijn er geen onderdelen die slijten door intensief gebruik, die een HDD wel heeft. Daarnaast hoef je een SSD niet te defragmenteren, waar dat bij een HDD wel moet.
Dit kan komen door gebruik of fysieke schade. Op een gegeven moment gaan alle harde schijven kapot. In de regel gaan ze tussen de 4 en 8 jaar mee bij matig gebruik, maar er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op hoe lang ze meegaan, waaronder hoe vaak ze worden gebruikt en hoe goed ze worden onderhouden.