Ieder type internetverbinding heeft z'n eigen set DNS-instellingen. Deze instellingen zijn belangrijk bij het verbinden van apparaten met het internet. Zo krijgen de apparaten een eigen IP-adres om op het internet te kunnen surfen.
Domain Name Servers (DNS) houden bij welke websitenaam bij welk IP-nummer hoort. Een DNS-service vertaalt een opgevraagd webadres naar het IP-adres van de server waarop de website draait.
Met een alternatieve DNS heb je minder last van storingen van je provider. Je kunt gratis een openbare DNS gebruiken. Het instellen is eenvoudig door simpelweg een IP-adres in je netwerkinstellingen aan te passen.
Tip: Met privé-DNS worden alleen DNS-vragen en -antwoorden beveiligd. De functie biedt verder geen bescherming.
Al die servers bij elkaar vormden het Domain Name System (DNS). Sinds 1998 wordt dat door ICANN beheerd.
Officiele DNS servers Ziggo (oud UPC)
DNS-serveradressen met navigatieservice: 62.179.104.196 (ns01.upclive.nl.)
In ieder geval, de DNS servers van KPN zijn 195.121.1.34 en 195.121.1.66. Deze hoef je normaal gesproken niet in te stellen. Als je de DNS-instellingen op "Automatisch" zet, dan worden automatisch de juiste DNS instellingen ingevoerd.
Cloudflare 1.1.1.1 is een DNS service die anders is. Het is zowel veilig als snel. Het bedrijf belooft je data niet te verkopen om er beter van te worden. Ook wordt je IP-adres niet gelogd.
Om TCP/IP-instellingen eenvoudiger te kunnen beheren, raden we u aan gebruik te maken van het automatische Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). DHCP wijst automatisch internetprotocol (IP)-adressen toe aan de computers op het netwerk, als uw netwerk dit ondersteunt.
OpenDNS biedt twee gratis DNS-servers: OpenDNS FamilyShield en OpenDNS Home. OpenDNS FamilyShield is het eenvoudigst in te stellen maar biedt qua filterniveau geen afstelmogelijkheden: alleen de door OpenDNS als kindonvriendelijk bestempelde websites (waaronder ook malware en phishing websites) worden geblokkeerd.
De DNS-server reageert dan niet, omdat hij tijdelijk niet bereikbaar is. Meestal kan dat probleem worden opgelost door van browser te wisselen of door de instellingen van de firewall te veranderen. Het opnieuw opstarten van de router kan het probleem ook oplossen.
Een aantal mogelijke IP-adressen van Ziggo routers zijn: 192.168.178.1. 192.168.0.1 (Met name als je netwerknaam met "UPC" begint) 192.168.1.1 (Met name als je netwerknaam met "UPC" begint)
Cloudflare lanceert snelle en veilige DNS-Service
Cloudflare zegt dat 1.1.1.1 nu 'de snelste DNS-service voor consumenten op het internet' is.
Om de beschikbaarheid zo veel mogelijk te garanderen zijn er 13 verschillende adressen voor de rootservers, die allemaal zijn gebaseerd op Anycast om de beschikbaarheid nog verder te vergroten. In wezen zijn er dan ook meer dan 1350 verschillende servers, verdeeld over de wereld.
Een domeinnaam verwijst naar een IP-adres
Een domeinnaam heeft een lang nummer als adres: het IP-adres. Omdat zo'n nummer lastig te onthouden is, zijn de domeinnamen bedacht. Het domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam.
Zodra je bijvoorbeeld een domeinnaam in de adresbalk van je browser invoert, wordt er een verzoek gedaan naar de nameservers die voor het domein zijn ingesteld. De nameservers geven vervolgens het IP-adres terug die in de DNS-instellingen van de domeinnaam staan.
Experia Box V10a
Als je voor de eerste keer inlogt, vul je bij de gebruikersnaam 'admin' in en bij het wachtwoord het 'admin password' dat je op de achterkant van je modem vindt. Daarna wordt je gevraagd zelf een wachtwoord in te stellen, bewaar deze dus goed voor de volgende keer!
Klik op 'Start', vervolgens 'Instellingen', “Netwerk en internet', 'Wifi'. Selecteer het netwerk waarmee je bent verbonden. Klik op 'Eigenschappen'. Scrol helemaal omlaag in het venster, je IP-adres wordt weergegeven naast 'IPv4-adres'.
Ga naar je internetbrowser en typ 192.168.0.1 in de adresbalk. Open een browser en ga naar het volgende adres: http://192.168.0.1/. Voer bij gebruikersnaam 'admin' en bij wachtwoord 'admin' in.
Met de subnetmask wordt bepaald of IP nummers wel of niet in hetzelfde netwerk zitten. Als een apparaat een IP nummer heeft van 192.168.178.11 en de subnetmask is /24 ( = 255.255.255.0 ), dan betekent dat, dat het apparaat kan communiceren met alle apparaten op netwerk/IP-range 192.168.178.
Status van een domeinnaam
Is de domeinnaam die je zoekt vrij, dan kun je die registreren via een registrar (hostingprovider). Is de domeinnaam bezet dan kun je via 'toon mij de gegevens' in de Whois inzien wie de houder ervan is. Je krijgt ook suggesties van domeinnamen die nog wel vrij zijn.