Door het stellen van een tijdige en accurate diagnose wordt in elk geval uitgesloten dat er onderliggend een ander ziektebeeld is dat kan worden behandeld. Soms kan in een beginnend stadium medicatie voorgeschreven worden die het ziekteproces tijdelijk vertragen.
Na het stellen van de diagnose is het in de meeste gevallen mogelijk een behandeling in te stellen of daarvoor naar een ander te verwijzen (bijvoorbeeld een fysiotherapeut of specialist). In vele, maar lang niet alle, gevallen is met het stellen van een diagnose ook de oorzaak van de ziekte bekend.
Een diagnose is de vaststelling van een aandoening door een arts op een bepaald moment. Deze vaststelling wordt gedaan op basis van 'diagnostiek' aan de hand van objectieve en subjectieve bevindingen. Na verloop van tijd kan het zijn dat de diagnose wordt bijgesteld.
Het stellen van een diagnose vraagt om kennis, kunde en zorgvuldigheid. Om die reden mag alleen een gekwalificeerd en bevoegd behandelaar de diagnose stellen, zoals een BIG-geregistreerd gz-psycholoog, psychiater of psychotherapeut.
Hoe wordt een diagnose bij psychische klachten (ggz) vastgesteld? Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.
Door het stellen van een tijdige en accurate diagnose wordt in elk geval uitgesloten dat er onderliggend een ander ziektebeeld is dat kan worden behandeld. Soms kan in een beginnend stadium medicatie voorgeschreven worden die het ziekteproces tijdelijk vertragen.
Een basispsycholoog mag echter geen diagnose stellen, dat mag alleen gedaan worden door GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Een basispsycholoog mag onder supervisie behandelingen en onderzoek uitvoeren, maar mag geen diagnoses stellen.
Toestemming weigeren voor een onderzoek of behandeling
In de wet staat dat behandeling normaal gesproken alleen is toegestaan met toestemming van de patiënt. Uiteindelijk beslist de patiënt dus zelf of hij/zij wel of niet behandeld wilt worden. De hulpverlener is verplicht om deze beslissing te respecteren.
Diagnostiek geeft inzicht in het ontstaan en het beloop van de klachten, hoe deze een rol spelen in het leven van de patiënt en wat het effect van de klachten is op functioneren en welbevinden van de patiënt.
Het onderzoek duurt ongeveer 2½ uur. Een persoonlijkheidsonderzoek maakt duidelijk wat de invloed is van jouw karakter en je leefomgeving op je klachten.
Er zijn drie soorten diagnoses die verschillen in de mate waarin de oorzaak bekend is: symptoomdiagnose (weinig bekend over oorzaak), syndroomdiagnose en ziektediagnose (veel bekend).
Antwoord. Een psychiatrische diagnose kan gesteld worden door een psychiater of een klinisch psycholoog. Als je het niet eens bent met een gestelde diagnose, kun je altijd een second opinion vragen bij een andere psychiater of klinisch psycholoog.
Het doel van diagnostiek is het ontwarren en duiden van de klachten en de problemen van de patiënt (diá-gnósis betekent nauwkeurig leren kennen).
Hoe lang is een verklaring van diagnose geldig? In de meeste gevallen zijn verklaringen van diagnose maximaal 12 maanden geldig. Uitzonderingen hierop zijn chronische aandoeningen die op basis van medische noodzaak zijn opgenomen in bijlage 1 van het Besluit zorgverzekering.
Een diagnose kan duidelijkheid geven. Bijvoorbeeld over de juiste behandeling voor jouw kind, de hulpmiddelen die nodig zijn, of de medicijnen die kunnen helpen. Ook zijn er speciale stichtingen en kennisinstituten, die alles weten over bepaalde diagnoses.
Een verpleegkundige diagnose vormt de basis voor selectie van verpleegkundige interventies waarmee zorgresultaten worden bereikt waarvoor de verpleegkundige verantwoordelijkheid draagt. Deze definitie werd vastgesteld door de classificatie organisatie van verpleegkundigen NANDA International in 2019.
Angststoornissen staan bovenaan de top 10 van meest voorkomende psychische stoornissen. De cijfers van het Trimbos-instituut komen uit NEMESIS-3, een grootschalige studie naar het psychisch welzijn van Nederland. Voor het onderzoek werden ruim 6000 volwassenen meerdere keren geïnterviewd tussen 2019 en 2022.
Voor de diagnose psychose moet je voldoen aan een aantal criteria. De symptomen worden in graden uitgedrukt om de ernst van de psychose aan te geven; die varieert van een korte stoornis tot een langer durende of ernstigere vorm, zoals schizofrenie.
Een patiënt heeft het recht om (gegevens uit) zijn medisch dossier te laten vernietigen. U moet een verzoek daartoe in beginsel honoreren, behalve als u een beroep kunt doen op een weigeringsgrond. U kunt uw patiënt wel wijzen op de nadelen die de vernietiging van het dossier heeft voor de continuïteit van de zorg.
Waar kan ik een medische fout melden? Klachten over de zorg kunt u melden bij het Landelijk Meldpunt Zorg. Dit meldpunt geeft informatie en advies over het oplossen van uw klacht. Het kan uw klacht ook doorgeven aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Weigert u alle behandelingen? Dan kan uw behandelaar de behandeling en/of opname stoppen. U kunt overigens ook zelf stoppen met de behandeling. Dit ligt anders als u verplicht wordt behandeld op grond van de Wet verplichte ggz.
Vraag de huisarts bijvoorbeeld of hij psychologen of instellingen in de buurt weet en kan aanbevelen. Of, als niet duidelijk is welk type behandelaar en behandeling je behoeft: trek de praktijkondersteuner (POH-GGZ) aan zijn jasje en kijk samen naar wat je wensen zijn en wat de beste optie is.
De huisarts bekijkt welke psychische klachten of aandoening u heeft, en welke behandeling en begeleiding het beste past. Ook kan de huisarts u zelf behandelen. Een huisarts kan daarbij medicijnen voorschrijven. Deze praktijkondersteuner kan u helpen om uw klachten beter te begrijpen en ermee om te gaan.
De psycholoog maakt meestal een behandelplan. Samen bekijkt u het probleem waarmee u worstelt. U leert anders naar uzelf en naar uw omgeving te kijken. Vaak lukt het dan te ontdekken waarom u zich zo ellendig voelt en wat u daaraan kunt doen.