Allium giganteum, de reuzenui, is een vaste plant met een groeihoogte van maar liefst ca. 180 cm. Bloeitijd april/mei. Met hun prachtige bolvormige bloemen, die fier overeind staan op rechte stengels, is het geen wonder dat Allium bollen zo populair zijn.
Verwijder bruine bladeren pas als de bloem is uitgebloeid. De plant haalt voedsel uit het blad en gebruikt dat voor de ontwikkeling van de bol, zodat de bloem weer mooi bloeit het jaar erop. Om vermeerdering te voorkomen, moeten de bloemen gesneden worden voordat het zaad rijp wordt.
Het merendeel van de Allium zijn meerjarige bollen. Dit bolgewas wordt meer en meer toegepast in de hedendaagse tuin. Alleen is niet de lange bloei een troef maar de floristen maken daarna gebruik van de uitgebloeide zaaddozen om bloemstukken mee op te fleuren. Ze komen voor in verschillende maten, vormen en kleuren.
Allium bollen overhouden
Je hoeft de bollen niet uit de grond te halen zodra ze eenmaal zijn aangeslagen. Geef ze, wanneer ze zijn uitgebloeid, wat voeding om aan te sterken en mulch ze goed in de winter. Dan lopen ze volgend jaar gewoon weer uit.
Allium afdekken
Bloembollen die boven de grond komen, kunnen prima tegen kou. Zeker als er nog een laag sneeuw ligt. Maar allium (sierui) moet je wel even afdekken met blad als hij boven komt.
Alliums kun je na de bloei in de grond laten zitten. Je kunt de bollen dus overhouden. Ze zijn winterhard.
4 Bloempjes
De meeste sieruien hebben een ronde bloeiwijze, bestaande uit vele miniscule bloempjes. Bij sommige, zoals Allium 'Globemaster', staan die bloempjes dicht op elkaar en vormen zo echt een kogelronde bol.
Hoe rooi ik een Allium? Alliums hoef je niet te rooien. Ze kunnen jaar na jaar blijven staan als ze eenmaal op de juiste plaats staan. Geef ze na de bloei wat organische mest en ze bloeien rustig door.
Het vermeerderen van sieruien kan generatief door zaad of vegetatief door dochterbollen worden gedaan. Uitzaaien is alleen zinvol bij reine bollenrassen. Totdat het zaad zich heeft ontwikkeld naar een bol die kan bloeien, kunnen enkele jaren verstrijken.
Waar plant je sieruien het best? De meeste sieruien doen het goed in de zon, in een goed gedraineerde bodem. Plant de hoogste soorten op een beschermd plekje, zodat de stengels niet te veel hinder ondervinden als het hard waait. In tuinen met meer schaduw kun je Allium moly planten.
De Allium Globemaster heeft veruit de grootste en mooiste bloem! De bloem begint compact, bestaat uit meer dan 1500 kleine bloemetjes, en bereikt uiteindelijk een doorsnede van 20 tot 25 cm. De bloemkleur is lichtpaars - violet.
Zet je een plant die veel licht nodig heeft op een donkere plek, dan kunnen de bloemknoppen zich niet ontwikkelen. Een te hoge of te lage temperatuur kan ook invloed hebben. Sommige soorten hebben zelfs een koude periode nodig voordat de bloemknoppen zich kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld tulpen en pioenrozen.
Je kunt ze in de volle grond zaaien, of in een tray of in een zaaibak(je). Als je voor dat laatste kiest, zorg dan wel dat het bakje diep genoeg is want uiachtigen ontwikkelen behoorlijk lange wortels.
Allium mét
Mooi in combinatie met stekelnootje, lage Campanula, geranium, Calamintha, Pachysandra, prairieplanten en siergrassen.
Veel Allium soorten zijn te eten, want ook de ui, prei, sjalot en bieslook behoren tot de Allium familie. Maar ook enkele van de sier Alliums kunnen in de keuken worden gebruikt. De Allium ursinum is zelfs in het wild te vinden. Let wel goed op dat je de juiste soort plukt.
Alliums plant je in het najaar, van oktober tot december, als de bodem al wat is afgekoeld. Grote sieruien zet je op 15 cm diep. Kleinere sieruien met een doorsnede van 2,5 tot 5 cm plant je 7 tot 10 cm diep. Op zandgrond mag je de bollen overigens zelfs nog wat dieper zetten.
Allium 'Globemaster' heeft aanzien binnen de familie. Dat is niet voor niets want hij bloeit het langst, heeft de meeste bloemetjes en is ook nog eens het allergrootst.
Bewaar de bloembollen in een kistje, eierdoos of een kartonnen doos. In een kartonnen doos leg je de bollen laag voor laag met daartussen steeds een laag kranten. De meeste bloembollen kun je goed bewaren bij een gemiddelde kamertemperatuur van rond de 18-21 ºC.
Bloembollen zijn onderverdeeld in drie soorten: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien.
Je plant ze ongeveer 7 centimeter diep. Als de grond warmer is, lopen de bollen eerder uit. En als ze eerder uitlopen, is er ook meer kans dat ze kapotvriezen in de winter.
De sierui is ondanks dat de naam wellicht doet vermoeden prima eetbaar. De plant komt van origine voor in centraal Europa. Zowel de knol, het blad als de bloem van de plant zijn eetbaar. De plant kan zowel op droge als op vochtige grond groeien en staat het liefste in de volle zon.
Naast de heerlijke geur en de mooie paarse kleur, trekt de lavendel vlinders aan. Daarnaast bloeit de plant lang, van juni tot ver in de nazomer. En is hij zeer winterhard en (half)wintergroen. Dus dat is lang genieten van deze mooie plant!