De Black Bastard is gemaakt van de zeer hoogwaardige keramieksoort Cordieriet. Hij weegt wel wat. Maar de enorme massa van de Black Bastard is meteen ook het grote pluspunt van deze barbecue. De barbecue reageert niet zo heel snel op aanpassingen van de luchtaanvoer.
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.
In het algemeen zijn kamado BBQ's aan de prijzige kant, omdat deze meestal uit duurbare materialen zijn vervaardigd en dat deze heel lang kunnen meegaan. Er zijn merken die hier een beetje van profiteren, maar dat zie je vooral aan de prijs van hun accessoires.
Hoewel de Black Bastard in Nederland is ontwikkeld, wordt deze in China geproduceerd.
Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behoudt het eten de voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met premium houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een hele lange brandduur. Grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooking.
Naast grillen kun je met deze barbecue ook roken, stomen en bakken. Je kunt hier bijvoorbeeld dus brood mee bakken, stukken vlees roken, soep koken en noem maar op. Het is dus je eigen kleine keuken in de tuin! Je bent super flexibel en bovendien is de Green Egg ook een uitstekende slow-cooker.
De grote merken geven een levenslange garantie op het keramiek. Maar de kwaliteit van de andere onderdelen zoals de spanbanden, scharnieren en vuurschaal zijn minstens zo belangrijk. Alles bij elkaar maakt een goede kamado. Op het keramiek moet minimaal 20 jaar garantie zitten.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
bastard 1bastaard, onecht kind2(informeel; negatief) smeerlap, schoft3(informeel) vent: you lucky bastard!
Het 2022 model is op een aantal punten verbeterd. De gietijzeren topschijf is bijvoorbeeld aangepast en sluit daardoor nóg beter af. Daarnaast heeft het 2022 model een vernieuwde thermometer. De verhoogde houtskoolmand maakt het mogelijk om meer houtskool in één keer aan te steken.
Je Kamado kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. Het unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden.
Door de warmte en koude werking ontstaan er altijd kleine scheurtjes en barstjes, heel normaal dus. Het emaille van de Kamado kan micro barstjes vertonen, dat noemen we ook wel craquelé. De werking en duurzaamheid van de Kamado heeft er uiteraard niet onder te leiden.
Funfact: kamado betekent in het Japans: 'oven / haard'. Het grootste verschil tussen een 'standaard' ketel BBQ en een kamado is het materiaal. De kamado wordt gemaakt van sterk keramiek. Dit heeft de eigenschap dat het enorm goed tegen hitte kan en deze vast kan houden.
De Big Green Egg is al sinds 1974 op de markt en uniek in zijn soort. Het is de enige kamado bbq die wordt geproduceerd in een hypermoderne fabriek in Mexico en die is vervaardigd van keramiek waarbij gebruik is gemaakt van NASA technologieën.
Big Green Egg werkt met een vilt die je afhankelijk van het gebruik 2 tot 3 keer per jaar moet vervangen. Kamado joe werkt voor sommige modellen met een fiberglass die veel minder vaak moet vervangen worden. Zoals we al aangaven zal Big Green Egg nooit iets op de markt brengen voor ze het uitgebreid getest hebben.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
Volgens de Grill Guru heren (HarlemBBQ) produceert Grill Guru top kwaliteit barbecues die zijn ontworpen en gebouwd om alle seizoenen te genieten. Door de uitstekende isolerende eigenschappen van de keramische Guru's is het goed op temperatuur houden van je kamado een Fluitje van een cent.
7 – Schoonmaken & schoon branden van je kamado
Wanneer de kamado aan de binnenkant erg vet en vies is kan je deze even schoonbranden. Dit hoef je echt niet iedere keer te doen, niet op hoge temperatuur te doen en ook niet voor een lange periode. Een half uurtje op 250 graden is meer dan prima.
The Bastard Large Urban
Als u echt alles uit The Bastard wilt halen en graag voor meerdere mensen kookt, dan is dit formaat de beste keus. Met een rooster van 49 cm is het kookoppervlak ruim genoeg om voor 8 tot 10 personen te kunnen barbecueën.
Waarom geen briketten in een kamado
Houtskool briketten worden gemaakt van een afvalproduct, namelijk het gruis dat overblijft van de normale houtskool productie. Het pure gruis kan niet gebruikt worden, simpelweg omdat het niet aan te steken is.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Oklahoma Smoker BBQ
De naam zegt het al; deze BBQ is vooral geschikt om te roken en low-and-slow gerechten te bereiden. De hitte bevindt zich namelijk niet direct onder het vlees maar in een apart gedeelte, de firebox. De ingrediënten komen slechts indirect met de warmte in contact.
Een plate setter is een keramisch hitteschild wat dient als een barrière tussen het voedsel op de Grill Guru Kamado en het houtskool. Wil je indirect koken zoals een hele kip of zalm roken, langzaam grote stukken vlees garen of spare ribs en pulled pork roosteren? Dan heb je de plate setter (heat deflector) nodig.
Omdat de barbecue hitte goed vasthoudt en weerkaatst, heeft deze weinig houtskool en zuurstof nodig. Daardoor is minder ventilatie nodig dan bij andere barbecues. Vocht dat uit bijvoorbeeld vlees verdampt, gaat daardoor minder snel verloren. Bij meer uitstroom van lucht droogt vlees namelijk uit.