je erkent je eigen gevoelens en je gaat er niet aan voorbij. je durft je grenzen te aanvaarden en aan te geven. je durft je mening te zeggen en je houdt jouw mening niet meer voor je ter wille van de lieve vrede. je past je niet voortdurend aan maar je pakt ook ruimte en tijd voor jezelf.
Kiezen voor jezelf is bewust kiezen voor je eigen behoeften. Als je (bewust) kiest voor iets omdat je het écht diep van binnen wilt. Dus vanuit willen en niet vanuit het vaak zelf opgelegd verplicht gevoel, het moeten. En ook niet om een ander te pleasen of om er iets voor terug te verwachten.
Vaak durven mensen hun mening niet te zeggen omdat ze denken voor een ander. Wat er achter zit is vaak een angst voor afwijzing en tal van aannames en beschouwingen die in de meeste gevallen nergens op gebaseerd zijn.
Je wordt overweldigd door de woorden van een ander, waardoor je met je mond vol tanden staat. Je mist de communicatieve vaardigheden om direct op de juiste manier te reageren. Vaak bedenk je pas achteraf wat je op dat moment had moeten zeggen.
Bang om anderen te kwetsen? Een tweede belangrijke oorzaak dat we het moeilijk hebben met kiezen, is omdat we bang zijn voor de afwijzing of anderen af te wijzen. Kiezen betekent dat je uitkomt voor wat jij wil. Misschien heb je de overtuiging dat jouw keuze iemand anders ongelukkig zal maken.
Door je te gedragen zoals je je wilt voelen, kun je het bijpassende gevoel ervaren. Door je rustiger te gedragen en meer te accepteren zul je meer rust ervaren. Door je te gedragen als een energiek persoon die snel dingen afhandelt zul je je echt energieker gaan voelen.
Tevreden met jezelf zijn is belangrijk
Het heeft niets te maken met jezelf ophemelen of jezelf beter voelen dan anderen. Nee. Tevreden met jezelf zijn draait om zelfacceptatie en zelfliefde. Het betekent dat je inziet dat jij goed bent zoals je bent.
Grenzen aangeven betekent dat je durft te zeggen wanneer iemand te veel van je verlangt, dingen vraagt die je niet wilt, tegen jezelf zegt dat het mooi genoeg is zo, of dat je erkent dat het je niet gaat lukken. Grenzen aangeven wordt als lastig ervaren.
Wanneer je iemand vraagt wat assertiviteit is, dan krijg je meestal het woord 'zelfvertrouwen' als antwoord. Maar het is meer dan dat. Assertief zijn betekent eigenlijk opkomen voor jezelf met respect voor de andere.
zelfzeker (bn) : assertief, gedecideerd, kordaat, resoluut, wilskrachtig, zelfbewust, zelfverzekerd. zelfverzekerd (bn) : assertief, gedecideerd, vast, zeker, zelfbewust.
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.
Gewoon even stilstaan, afstand nemen van je dagelijkse routine en tot rust komen. Om jezelf weer helemaal op te laden, nieuwe inspiratie op te doen, vragen en problemen die spelen aan te pakken, weer te leren genieten en je gelukkig voelen.
Je gevoelens kunnen te maken hebben met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden. Of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Het helpt om hierover te praten.
Het maken van keuzes kan moeilijk zijn als je autisme hebt. De KU Leuven doet op dit moment onderzoek naar het keuze- en beslissingsgedrag van mensen met autisme. De universiteit roept volwassenen met autisme op om hier aan mee te werken.
Kiezen voor jezelf houdt in dat je trouw bent aan jezelf. Dit kunnen keuzes zijn als op tijd rustmomenten inplannen, je grenzen uitspreken, kiezen voor een gezonde leefstijl. Maar ook kiezen om te stoppen met een vriendschap of bij je relatie weggaan, omdat je voelt dat je bij die persoon niet jezelf kunt zijn.
Snel toegeven en onenigheid mijden. Je denkt van alles, maar zegt niets. Anderen maken snel misbruik van je, waardoor je je eigen doelen niet bereikt. Je stelt je aanpassend, voorzichtig en geremd op en laat anderen voor jou kiezen.
Een adequaat assertieve houding betekent opkomen voor zichzelf en de eigen mening, rechten en standpunten zonder gesprekspartners agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven. Voor veel verlegen en introverte personen en mensen met autisme is assertief gedrag een moeilijke opgave.