Bedrijven en consumenten kunnen meer lenen en uitgeven.De economie moet daardoor gaan groeien en de bestedingsimpuls moet de inflatie laten oplopen. Het geld daarvoor creëren de centrale banken uit het niets. Een centrale bank heeft een ongelimiteerde hoeveelheden euro's ter beschikking.
Het is een algemene economische theorie dat het extra geld in omloop brengen leidt tot een hogere inflatie. Geld wordt hierdoor goedkoper (lagere rente), waardoor het makkelijker wordt om geld uit te geven.
De ECB is de centrale bank voor de euro, en het is onze opdracht om de prijzen stabiel te houden. Als de prijzen in onze economie te hard stijgen, dat wil zeggen, als de inflatie te hoog is, helpen renteverhogingen om de inflatie terug te krijgen naar ons doel van 2% op middellange termijn.
Door dat bijdrukken van geld komen bedrijven makkelijker aan krediet. Zo kunnen ze lonen en huur zoveel mogelijk doorbetalen, en het hopelijk uitzingen tot de crisis voorbij is. Daarnaast zorgt de draaiende geldpers ervoor dat overheden tegen lagere rentes kunnen lenen op de kapitaalmarkt.
Zowel het drukken als slaan gebeurt met behulp van machines. De Nederlandse Bank bewaart en beheert vervolgens de munten en briefjes. Je kunt niet zomaar geld bijmaken om armoede te bestrijden. Als je er namelijk geld bijmaakt, dan wordt het minder waard.
Beperkte inflatie
Het laagste inflatiecijfer van de eurozone (volgens Eurostat) vinden we in Malta. Daar is de stijgende levensduurte vorige maand “beperkt” gebleven tot 6,1 procent. Als we verder dan de monetaire unie kijken, merken we op de Liechtenstein het laagste inflatiecijfer van Europa heeft.
Enkele voorbeelden van hyperinflatie: Duitsland (papiermark 1922 - 1923) Hongarije (Pengő 1945 - 1946) Brazilië (1980-1994)
Als de inflatie hoger dan 2% zou zijn, zou er kans zijn op geldontwaarding en een daling van de koopkracht. Bij een hoge inflatie wordt het spaargeld van mensen minder waard. Ook zullen zij minder kunnen kopen van hun inkomen. Om dit te voorkomen probeert de ECB ervoor te zorgen dat de inflatie niet hoger wordt dan 2%.
Wat is hyperinflatie? Hyperinflatie is dusdanig massale geldschepping, dat deze leidt tot instorting van een valuta. Een kenmerk ervan is dat het vertrouwen in dat geld verdwijnt: mensen geven het nieuwe geld in grote hoeveelheden uit, zodat de koers van die valuta instort zodat prijzen explosief stijgen.
Wanneer de maatschappelijke geldhoeveelheid toeneemt en er geen hogere productie van het land tegenover staat, zal het gemiddeld prijspeil door de toegenomen vraag naar goederen stijgen. Er staat namelijk geen extra productie tegenover.
De enige manier om de inflatie af te stoppen is de rente verhogen. Dat gaan ze morgen ook doen, zegt Mujagic, "dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws bestaat uit twee delen." Allereerst is de ECB laat, zegt Mujagic. Wereldwijd zijn andere centrale banken al maanden bezig met het verhogen van de rente.
Het meest gebruikte middel van de ECB om inflatie te beïnvloeden van centrale banken is de rentestand. Bij een lagere rente van de centrale bank wordt het goedkoper voor banken om geld te lenen, wat zij vervolgens kunnen uitlenen.
Op de valutamarkt worden wisselkoersen bepaald door vraag en aanbod. Net als op andere markten bepalen zij de evenwichtsprijs en evenwichtshoeveelheid van een valuta. Op de markt voor euro's wordt de prijs bijvoorbeeld bepaald door de vraag naar euro's en het aanbod van euro's.
De overheid is een van de weinige partijen die in elk geval op korte termijn profiteert van de hoge inflatie. De staatsschuld wordt in reële termen immers minder waard.
Wie schulden heeft is bij hyperinflatie snel van zijn schulden af, wie geld heeft, moet zorgen dat hij het geld in de goede goederen heeft gestopt. Het spreiden van uw geld is dan de aangewezen weg. Niet alles in goud of huizen, maar wel een deel.
DNB en de andere centrale banken laten biljetten drukken, maar met de digitale geldpers groeit de geldhoeveelheid pas echt. Het werkt als volgt: De centrale banken in de eurozone kopen enorme hoeveelheden staatsobligaties van financiële instellingen, die daardoor meer geld in kas hebben om uit te lenen.
De inflatie in Nederland is in augustus verder opgelopen naar 12 procent, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is het hoogste cijfer ooit in Nederland gemeten.
Je hoort en leest het overal: de inflatie is historisch hoog. De boodschappen, het tanken van de auto en de energierekening zijn een stuk duurder geworden. Wereldwijd daalt de koopkracht van nationale munten.
Inflatie en onze welvaart
En dat betekent dat jij met jouw geld minder kan kopen. Als de prijzen dalen, spreken we van deflatie. Een beetje inflatie is goed voor de economie. Als de prijzen geleidelijk stijgen, stimuleert dat consumenten om hun geld uit te geven.
(Hoge) inflatie wordt vaak veroorzaakt door een schaarste aan goederen en/of diensten. Dit is positief voor bedrijven. Vanwege de schaarste kunnen ze hogere prijzen vragen en zo hun winstmarge verhogen. Vooral ook omdat salariskosten vaak een tijdje achterblijven.
Zoals je hebt gelezen, stijgen huizenprijzen en huurinkomsten vaak mee met de inflatie. Dit betekent dat het inkomen van een REIT in tijden van hoge inflatie kan stijgen. Door te beleggen in een REIT ETF, kun je profiteren van de voordelen van vastgoedbeleggingen.
De rente stijgt zo als het risico stijgt: hoe hoger het risico is, hoe hoger de compensatie daarvoor moet zijn. Als je geld wilt lenen zal de rente die je moet betalen hoger zijn naarmate het risico dat je loopt hoger wordt.
Deze data is afkomstig van het CBS dat maandelijks de mutatie van de consumentenprijsindex (CPI) publiceert, uitgedrukt in in een % verandering t.o.v. een jaar eerder. De gemiddelde CPI inflatie in Nederland in 2022 is 8.95%.
En dat terwijl de inflatie in Turkije officieel 80 procent is, het hoogst in 24 jaar, en de centrale banken van veel andere landen juist de rente verhogen.