Omdat koude lucht weinig vocht vasthoudt, kan kit die hardt op basis van vocht in dergelijke omstandigheden niet goed drogen. Heel veel kitsoorten, zoals acrylaat kit of siliconenkit (tweecomponentenkit is eigenlijk de enige echte uitzondering op de regel) kunnen niet goed uitharden als ze helemaal worden ingesloten.
Door gebruik te maken van een föhn stijgt de temperatuur en droogt de kit sneller. Door de föhn boven de kitlaag te houden stimuleert het uithardingsproces. Daarnaast is 23 tot 25 graden de ideale temperatuur om het uithardingsproces van de kit te optimaliseren.
Wat is de droogtijd voor kit
Kit moet minimaal 24 uur drogen nadat het is aangebracht. Tenminste, na 24 uur kunt u weer douchen. Maar pas op. Laat de kit minimaal 72 uur uitharden voordat u het aanraakt en reinigt.
De droogtijd van siliconenkit hangt af van het merk kit dat je gebruikt. Eerst droogt de buitenste laag op. De kit lijkt dan droog, maar is daaronder vloeibaar. Na ongeveer 24 uur is de kit voldoende uitgehard om aan te raken.
Loslatende kitranden
Controleer of de kitvoegen aan beide zijden nog goed vastzitten. Vooral op zeer vochtige plaatsen zoals in de douche of langs het bad is het zaak om goed te controleren. Sluit de kit niet goed aan, dan kan dat aanzienlijke waterschade veroorzaken.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Voordat je begint met kitten zorg je voor een schone, droge ondergrond. Met een sopje en doekje maak je alles vetvrij. Maak daarna de ondergrond goed droog voor je begint. Zorg ervoor dat een eventueel oude kitlaag verwijderd is, ga niet over de oude kit heen kitten.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Het belangrijkste voor het afkitten is, dat de voegen goed droog zijn. Als je gaat voegen, komt er weer water in de voegen, en dat moet eerst goed drogen. Meestal kun je 2 dagen na het voegen wel kitten, mits er geen bakken met water in de voeg gekomen is die je af moet kitten.
Droogtijd siliconenkit
De vuistregel is dat je na 24 uur je douche en bad weer belasten mag.
Daarnaast kunnen kitten oplosmiddelen of andere schadelijke stoffen bevatten. In kit kunnen daarnaast irriterende of allergene componenten aanwezig zijn (vooral in meercomponentenkit). Huidcontact vindt plaats bij het nastrijken van de kitvoeg met een natte vinger. Vrijkomende dampen kunnen worden geïnhaleerd.
Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard. Hierbij is de droogtijd van acrylaatkit, waarbij al na 10-15 min na aanbrengen velvorming optreedt, aanzienlijk korter dan siliconenkit en ms polymeerkit.
Eventueel schuren kan met fijn schuurpapier worden uitgevoerd als dit voor reiniging van het oppervlak noodzakelijk is. Ter verkrijging van een betere aanhechting van de kit is schuren echter niet nodig en kan zelfs negatief op de hechting van de kit uitwerken.
Plaats de koker in het kitpistool en knijp in het handvat tot de kit verschijnt. Zet de spuitmond op de plaats waar je wil beginnen kitten. Knijp in het handvat en trek het kitpistool in een vloeiende beweging over de voeg. Breng overal voldoende kit aan om ervoor te zorgen dat het product goed hecht.
In een afgesloten niet aan de buitenlucht geventileerde ruimte - en dat is het geval bij deze buitentemperaturen - is 2 a 3 dagen normaal, zeker bij zuurhoudende siliconenkit.
Welke kit gebruik je voor de badkamer? Sanitairkit is erg elastische siliconenkit, en wordt wordt voornamelijk gebruikt in vochtige ruimtes. Het is namelijk goed bestand tegen schimmel en vocht. Het is daarom de ideale kit voor de badkamer en het toilet.
Wanneer je je kat tóch in bad moet doen
Gebruik in dit geval lauw warm water en een klein beetje kattenshampoo. Let er op dat de omgeving waarin je je kat wast goed verwarmd is, anders kan hij het flink koud krijgen. Daarnaast moet je zeker een handdoek klaar hebben liggen, om je kat meteen mee af te drogen.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Meestal is de droogtijd 24 uur, maar dit staat exact beschreven op de verpakking van de tegellijm. Als het droog is, kan het voegmiddel aangemaakt worden. Op de handleiding staat beschreven hoe u het voegmiddel dient aan te maken.
Opnieuw kitten over het bestaande kitwerk, is frotwerk met een 10. Het beste is om de oude kit te verwijderen, goed schoonmaken, en opnieuw afkitten. Gebruik ook een afstrijk houtje of schuin afgesneden pvc buis om de kit mooi strak af te werken nadat je er wat zeepsop hebt opgespoten.
Waardoor ontstaan scheuren in kit? Door een verkeerde kit te gebruiken, kan er beweging ontstaan tussen de bouwmaterialen. Hier kan de kit niet bestand tegen zijn. Bij dilatatievoegen moet er rekening worden gehouden met de breedte van de voeg en de beweging die er kan ontstaan door temperatuurschommelingen.
Kit over kit aanbrengen. Wanneer uw kitrand los begint te laten klinkt het eenvoudig om hier gewoon nieuwe kit overheen aan te brengen. Echter, is dit voor de lange termijn geen goede oplossing. Wanneer kit los heeft gelaten of zwarte plekken vertoond, wijst dit erop dat het schimmelwerende middel is uitgewerkt.