Volgens de 5.000 jaar oude Chinese voedingsleer heeft het drinken van thee bij de maaltijd een positief effect op je lichaam. Afhankelijk van kruidenmengsels die aan de thee worden toegevoegd, neutraliseert het 'warme' of 'koude' ingrediënten.
Voor groene thee en witte thee wordt meestal een groot glas gebruikt. Oolong thee, zwarte thee en pu'er worden meestal gezet in een theepot. Soms worden de losse theebladeren eerst gespoeld door de eerste zetting meteen uit te gieten. Dit wordt vaak gedaan in Chinese restaurants.
Je kunt daarom beter vertellen dat je boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Eten in China: Eten doe je in China met stokjes. In principe is het niet moeilijk, alle ingrediënten zijn zo bereid dat ze aan tafel niet gesneden hoeven worden. En anders mag je slurpen.
Teelt en verschillende soorten. Thee wordt vooral in het zuiden van China verbouwd. De groene thee komt uit de oostelijke provincies Zhejiang, Anhui en Fujian; de rode thee uit de provincie Yunnan, de Oolong-thee uit Fujian (ook in Taiwan), de gele thee uit Hunan en de zwarte thee uit Sichuan en Yunnan.
Chinezen maken meestal meerdere gerechten met vlees of vis met groenten. Daarvan mag iedereen wat pakken en scheppen ze bij wanneer ze willen. Het is dus, in vergelijking met Westerse eetgewoonten, erg informeel. Alles wordt gedeeld en er is ook altijd wat over!
In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees.
De meeste hotels bieden 's morgens tussen 7.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Pu Erh Thee komt oorspronkelijk uit China, uit de provincie Yunnan. De Chinese bevolking drinkt deze thee al meer dan zeventienhonderd jaar en ze staat dan ook in hetzelfde rijtje als gezonde kruiden en dranken met een voedende en zeer gezonde werking.
Lichte, frisse dishes gaan goed met witte thee. Groene thee: Sencha, of andere Japanse thee, gaat goed samen met frisse gerechten. Denk dan aan zeevruchten, vis of rijst. Ook worden zoute gerechten milder door deze thee erbij te drinken.
Volgens een Chinese legende vond keizer Shen Nung in 2737 voor Christus per ongeluk thee uit. Uit hygiënische overwegingen droeg hij zijn onderdanen op om altijd zijn water te koken voordat hij het dronk.
Vanaf 11.30 uur begint de lunchtijd. De Chinezen die overdag werken nemen doorgaand niet veel tijd om te lunchen (tenzij ze een werklunch hebben). Vaak eten ze wat noodles in een eettentje of een sandwich. Fastfood is ook een optie die steeds vaker gebruikt wordt.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
In de TCM worden Chinese kruiden, Acupunctuur, Voeding, Massage (Tuina) en Taiji Qigong gebruikt om gezond te blijven of te worden. De TCM heeft van oorsprong ook een belangrijk preventief karakter. In het oude China gingen dus juist ook gezonde mensen naar de dokter.
Pu erh bevat cafeïne dat je vetverbranding wat verhoogd gedurende dag en de spijsvertering ondersteund. Het bevat ook zeer weinig calorieën. Een gezonde drank dus voor de lange termijn! Verwacht echter niet dat een vetkiller dat zorgt voor resultaat in enkele dagen.
Deze thee wordt van de bladeren van de gewone theeplant (Camellia sinensis) gemaakt. De bladeren ondergaan een minimale fermentatie tijdens het productieproces. Deze Chinese theesoort is pas sinds enkele jaren populair geworden in de westerse wereld.
Zoals vele theeën bevat ook Pu-Erh thee cafeïne. Cafeïne zorgt ervoor dat je vetverbranding verhoogt tijdens de dag. Daarnaast ondersteunt de thee je spijsvertering, waardoor je extra kilocalorieën gaat verbranden. Pu-Erh thee zorgt er dan ook voor dat je lichaam de extra vetten niet opslaat.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Thee heeft een positief effect op de gezondheid
Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
Witte thee helpt je om gewicht te verliezen dankzij deze eigenschappen: Verbeterde vetverbranding. Net als groene thee bevat ook witte thee bepaalde stoffen die je lichaam helpen om vet af te breken tot kleinere, makkelijk te verwerken stoffen.
De kwaliteit van de theeblaadjes bepaalt de gezondheidsbevorderende eigenschappen van deze warme drank. Groene thee heeft echter ook nog een bijkomende positieve eigenschap die minder goed bekend is: het is een uitstekend hulpmiddel bij het afslanken.
De smaak van oolong thee
Afhankelijk van het oxidatieproces kan oolong thee dus meer naar zwarte of groene thee smaken. Lichte oolong thee kenmerkt zich door frisse tonen citrus. De volle smaak van abrikozen of perziken is terug te vinden in de vollere oolong thee. Deze smaak neigt meer naar zwarte thee.
Sommige mensen zijn echter gevoelig voor cafeïne en zelfs een kleine hoeveelheid cafeïne kan dan bijwerkingen veroorzaken. Meer dan vier kopjes oolong thee per dag is sowieso af te raden vanwege de hoeveelheid cafeïne.
Tips, weetjes & recepten Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.