Ruiken doe je om de aroma's van de wijn op te nemen. Misschien zie je mensen wel eens met hun wijn ronddraaien. Dat ronddraaien heet walsen en zorgt ervoor dat er meer aroma's vrijkomen. Iedereen heeft zijn eigen unieke manier om wijn te walsen, en dat is prima.
Het “ronddraaien” van het wijnglas of het “walsen” is niet zomaar ronddraaien, maar heeft een specifiek doel. Door het walsen verspreidt de wijn zich over de ganse wand van het glas. Op die manier komt de wijn zoveel mogelijk in contact met zuurstof wat tot gevolg heeft dat de wijn z'n geuren beter vrijgeeft.
Mensen draaien wijn om verschillende redenen; om de kleur te zien, de textuur te begrijpen voordat ze het proeven, de kwaliteit van de wijn te controleren en het te beluchten en de aroma's vrij te geven voordat ze het drinken . Kleur: Wijn drinken is een ervaring voor het hele lichaam, en we consumeren het met onze ogen voor onze mond.
Wijnproeven maakt gebruik van drie belangrijke zintuigen: zicht, geur en smaak. Begin dus bovenaan: eerst de ogen, dan de neus en dan de mond. Om een pro te zijn, kantelt u uw wijn in een hoek van 45 graden en houdt u uw glas tegen het licht of tegen een wit stuk papier. Dit helpt u de kleur van de wijn te beoordelen .
Wellicht zeg je alleen druiven: ook dat is prima. Je hersenen herkennen alleen geuren die in je geheugen zitten.Geuren die je niet kent of niet vaak hebt geroken, komen dus niet naar boven. Dat is de reden waarom mensen aan dezelfde wijn kunnen ruiken en toch andere dingen benoemen.
Een snelle geur kan u helpen bepalen of de wijn gebrekkig is . Een wijn kan kurk (beschimmeld kelder, natte hond), reductief (zwavel, kool) of te veel vluchtige zuurgraad (nagellak, verf, azijn) of brettanomyces (verband, bezwete zadel, "boerenerf") hebben.
De zure lichaamsgeur die je na alcohol drinken kunt ruiken, komt doordat je een deel van de alcohol uitzweet. De zure lichaamsgeur kan ook ontstaan door een slechte hygiëne. Maar zolang het alcoholmisbruik verborgen wordt, hoef je aan de lichaamsgeur van een alcoholist niet per se iets te merken.
Het ruiken en proeven van de wijn
Draai het wijnglas rond zodat de wijn blijft kleven aan de binnenkant van de kelk. Zo komt er meer van de wijn in aanraking met de lucht. Als de wijn in contact komt met zuurstof kan men ten volle van de verspreide aroma's genieten.
Het glas kantelen
" Elke barman kantelt het glas 45 graden, net zoals je zou doen bij het inschenken van een biertje . De bubbels raken een groter oppervlak van het glas, waardoor de hoeveelheid schuim afneemt, waardoor je het sneller kunt inschenken," zegt ze.
Neem een klein slokje en beweeg het met kracht door je hele mond, als mondwater . Hierdoor komt de wijn in alle delen van je mond. Slik het door, of, als je je er prettig bij voelt, spuug het uit in de emmer.
“Alcohol heeft eerst een onderdrukkend effect op het centrale zenuwstelsel.Je bent sneller ontspannen, waardoor je ook sneller in slaap zult vallen. Bij rode wijn zal dat zelfs nog sneller zijn dan witte, omdat die vaker een hoger alcoholpercentage heeft.
Beluchten Lucht dwingen om zich met wijn te mengen, om de aroma's en smaken verder naar voren te brengen. Beluchtingstechnieken omvatten het ronddraaien van wijn in uw glas en decanteren.
Kijk of de wijn helder is. Ruiken doe je om de aroma's van de wijn op te nemen. Misschien zie je mensen wel eens met hun wijn ronddraaien. Dat ronddraaien heet walsen en zorgt ervoor dat er meer aroma's vrijkomen.
Alcohol is een diureticum, wat betekent dat het de neiging heeft om het lichaam te dehydrateren. Water drinken naast je wijn kan helpen om de vochtbalans te behouden en dehydratatie te voorkomen.
"Een paar jaar geleden hebben we een proef gedaan waarbij we verschillende frequenties en tijdsduren van bâtonnage bestudeerden", zegt wijnmaker Marcus Notaro (hierboven). " Hoe meer je roert en hoe meer tijd je eraan geeft, hoe meer body en romigheid er in de wijn komt.
De tranen van de wijn zijn de olieachtige druppels die langs de kelk glijden als het glas wordt gewalst. Tranen die traag glijden en erg olieachtig zijn zouden een indicatie zijn voor een hogere alcoholgraad of suikergehalte. Wijnen van mindere kwaliteit vormen dan meer waterachtige tranen tot geen tranen.
Een wijnglas helpt om alle aroma's vrij te geven. Champagneglazen zijn geweldig om de bubbels te laten zien, maar de proefervaring zal beperkt zijn . Coupes daarentegen laten zowel het aroma als de bubbels veel te snel vrij.
Bij een mooie droge Champagne kan je gerust aan de naturel chips, gezouten cashewnoten of kaaskoekjes eten. Champagne is eigenlijk het lekkerste bij eenvoudige gerechten en het meest simpele is toch wel het lekkerste: Friet! Ja zonder dollen, Champagne en friet is echt een perfecte combinatie.
Bubbels Bijvoorbeeld champagne of prosecco. Dit gaat in een klein, langwerpig glas en hoort tot ongeveer de helft van het glas gevuld te zijn. Ademen Een goede wijn moet ruimte krijgen om te ademen en zijn aroma's vrij te geven. Dat gaat niet bij een te vol glas.
Als je de wijn niet liggend bewaard, zal de kurk uitdrogen.De kurk wordt dan poreus en laat teveel lucht door, waardoor de wijn gaat oxideren.
Een goed ontworpen glas vangt de aroma's van de wijn op en stuurt deze naar uw neus, waardoor het boeket en daarmee ook de smaak worden versterkt .
Een roemer is een wijnglas met een bolle kelk en een dikke, holle stam die van noppen is voorzien. Omdat er vroeger veel met de handen werd gegeten, waren deze glad van het vet. De noppen dienden voor een betere grip op het glas en waren vaak in de vorm van druiven uitgevoerd.
Wodka heeft geen rijpingsproces zoals de meeste andere gedistilleerde dranken, maar komt direct uit de distilleerketel in een fles in de handel. De meeste wodka bevat uiteindelijk bijna niets anders dan ethanol en water, en smaakt en ruikt daarom zeer neutraal vergeleken met andere alcoholische dranken.
Het zijn de hop, gerst en andere "dingen" die je op je adem ruikt. Het antwoord is om een heldere spirit te drinken (of white spirit! - misschien niet) zoals wodka .
Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en moeten braken. Ook kan je agressief worden. Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.