7% Nederlanders op wintersportvakantieIn de winter van 2015/2016 gingen volgens het CBS een kleine 900.000 Nederlanders op wintersport (minstens vier dagen). Dit is minder dan in de winters daarvóór, een ontwikkeling waar de economische situatie mogelijk haar aandeel in had.
Het is duur en dat zie je terug in de cijfers. Ongeveer 13 procent uit de groep van huishouden met een bruto-inkomen vanaf 2 keer modaal inkomen gaat op wintersport. Uit de groep onder model gaat nog geen 2 procent op wintersportvakantie. De categorie tussen 1 keer en 2 keer model gaat 5 procent op wintersportvakantie.
Per jaar gaan ongeveer een miljoen Nederlanders op wintersport. Oostenrijk is veruit het populairste land en trekt 60 tot 65 procent van alle Nederlandse wintersporters. Dit is dan ook de reden dat er veel populaire Oostenrijkse wintersport bestemmingen zijn.
94% gaat op wintersport, 60% heeft al geboekt
Van alle ondervraagden geeft 94% aan ook dit seizoen weer op wintersport te gaan, 2% weet het nog niet en 4% gaat aankomende winter niet. De belangrijkste reden van de mensen die niet gaan, is financieel (35%).
Recordaantal Nederlanders naar Oostenrijk
Zelfs ten opzichte van de beste winter ooit (dat was in 2018/2019) is er een stijging van 6,3% in 2022/2023 qua aankomsten uit Nederland. Het aantal van afgelopen winter was goed voor bijna 6,7 miljoen overnachtingen in Oostenrijk.
' Zo'n 1 miljoen Nederlanders gaan dit seizoen op wintersport, van wie ongeveer een derde de komende weken.
Volop boekingen. Vorig jaar ging een recordaantal van 1,2 miljoen Nederlanders op wintersport naar Oostenrijk, bleek uit cijfers van het Oostenrijks Toeristenbureau.
Personeel, liften, kunstsneeuw en materieel zijn dus de grootste kostenposten van een skigebied.Daarnaast gaat er natuurlijk geld naar zogenaamd klein onderhoud van een skigebied. Denk hierbij aan veiligheidsmatten, netten, kleine aanpassingen en het onderhoud van skipistes.
De populairste bestemming was opnieuw Oostenrijk (52 procent), gevolgd door Frankrijk (17 procent) en Duitsland (13 procent). Een grote meerderheid – ruim 8 op de 10 - reisde met de auto om vervolgens te gaan skiën (78 procent), snowboarden (10 procent) of wandelen (10 procent).
Gaan we uit van gemiddelde keuzes, dan zijn de meeste mensen voor een week wintersport zo'n € 1000,- per persoon kwijt. Het merendeel van deze mensen gaat dan in Oostenrijk op wintersport vakantie en kiest voor een hotel met drie of vier sterren of een pension.
Skiën is gezond
En sporten is gezond – dat staat buiten kijf. Maar besef je ook hoe het je lichamelijke gezondheid bevordert? Door actief bezig te zijn, daalt je cholesterol en bloeddruk. Daarnaast ben je minder vatbaar voor hart- en vaatziekten.
Jazeker. Als je nog nooit hebt geskied, is het niet alleen gevaarlijk voor je om alleen de berg op te gaan, maar ook voor de mensen om je heen. Statistisch gezien worden de meeste verwondingen als gevolg van een botsing tussen twee skiërs veroorzaakt door een beginner. Maar dat zou je niet af moeten schrikken.
Zonder les de piste af
Fout gedacht, want als je voor het eerst gaat skiën of snowboarden, heb je les nodig. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen!
Skiën maakt je fitter
Dat betekent een afwisseling van intensieve inspanning en rust. Dit heeft specifieke effecten voor fitheid. Het is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een activiteit als spinning. Uiteraard hangt dit af van de intensiteit waarmee je skiet.
Wintersport geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Lijnen trekken op de piste geeft je het gevoel alsof je vliegt en de eerste sporen door een dikke laag poeder of op een vers geprepareerde piste hebben iets magisch. Het maakt niet uit of je nou skiet of snowboard, wintersport geeft altijd een ultiem gevoel van vrijheid ...
Skiën is niet moeilijk, maar dat is lopen ook niet. Toch heb je eerst moeten leren kruipen voordat je kon lopen. Net als lopen wil je het leren skiën stap voor stap onder de knie krijgen.
Sankt Moritz is uitgegroeid tot een wintersportgebied waar de rijken der aarde zich thuis voelen. Het gebied omvat 321 kilometer pistes, vooral geschikt voor gevorderden (60% rode pistes). Sankt Moritz ligt op grote hoogte en is dus sneeuwzeker. Er zijn ook vele mogelijkheden voor off-piste skiën.
Bij SnowWorld Landgraaf kun je skiën in de grootste skihal van Europa en met maar liefst vier pistes en een echte stoeltjeslift is het wintersportgevoel hier helemaal compleet.
Wat kost een wintersportvakantie? Volgens cijfers van TNS NIPO (continue vakantie-onderzoek) zijn de gemiddelde kosten voor een wintersportvakantie 700 euro per persoon. Dus gemiddeld 2800 euro voor een week skiën met een gezin met twee kinderen.
Wintersport slecht voor milieu
Wintersport is belastend voor het milieu. Onder al die sneeuw zit namelijk kwetsbare natuur. Daarnaast worden er sneeuwkanonnen ingezet, die veel energie en water verbruiken. Deze natuurbelasting betekent niet dat je je wintersportvakantie helemaal hoeft op te geven.
Skipassen
De prijzen verschillen per skigebied en kunnen variëren afhankelijk van de duur van je verblijf. De meeste mensen gaan 5 of 6 dagen wintersporten. In Oostenrijk kost dit voor volwassenen tussen de 250 en 350 euro. In Zwitserland betaal je tussen de 300 en de 400 euro voor toegang tot alle liften.
Maar, met een aandeel van 56,3%, blijft Tirol veruit de meest populaire deelstaat voor een wintersportvakantie voor de Nederlanders. Daarna komt het Salzburgerland met 27,5%. Het is interessant te zien dat bijna 84% van alle Nederlandse overnachtingen in ´slechts` twee deelstaten plaatsvindt.
Oostenrijk is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme in de winter. De cijfers liegen er dan ook niet om, want uit onderzoek van de Oostenrijkse skiliftmaatschappijen is gebleken dat er jaarlijks een omzet wordt gerealiseerd van 1.248.000.000 euro.
De voordelen van emigreren naar Oostenrijk
1. Het gevoel dat u elke dag op vakantie bent, met de wintersportgebieden en prachtige natuur. 2. Er is rust en ruimte, want het land is veel groter dan Nederland, maar dan met slechts 9 miljoen inwoners.