De bloeiperiode van een zomerheide (ook wel Calluna vulgaris genoemd) is meestal van augustus tot september. Dit is de tijd waarin de heide het meest opvallend is, omdat de bloemen massaal in bloei komen. Je geniet ongeveer acht weken van de bloei van dit prachtige plantje.
Paarse heide heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien en laat zich daarom laat in de zomer voor een relatief korte periode zien. ð UPDATE (7 augustus 2023): De paarse heide staat in bloei. Plan jouw bezoek en geniet!
Over het algemeen is de bloeitijd van de heide van half augustus tot half september. Maar het bloeiseizoen kan ook eerder beginnen en langer doorgaan.
#1 Kies voor de juiste soort heide
Calluna vulgaris is er in verschillende kleuren. Het plantje wordt zo'n 50 cm hoog en bloeit van augustus tot in november. Het is een zeer winterharde en groenblijvende plant. De dopheide (Erica) bloeit wat later, namelijk van december t/m april en wordt zo'n 20 cm hoog.
Heideplanten bestaan uit winterheide en zomerheide. Winterheide (Erica) bloeit wit, roze of rood als de rest van de tuin uitgebloeid is en kan ook goed in pot. Dat maakt winterheide tot een populaire tuinplant. Zomerheide (Calluna) wordt ook wel struikheide genoemd en is in meer kleuren verkrijgbaar.
Is heide winterhard? Antwoord: Ja, Heide planten zijn winterhard.Let wel op er zit verschil in per soort. Je ziet soms dat Calluna met het gele loof, wat gevoeliger is na een zeer koude winter.
In Nederland vind je de meeste heidevelden op de zandgronden in Friesland, Zuidoost-Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, oostelijk Utrecht, het Gooi, Noord-Brabant en Limburg. Maar ook op de Waddeneilanden zul je zeker de bloeiende heide tegenkomen.
Van half augustus tot en met begin september ziet de heide er schitterend uit. De paarse zee van bloeiende heide is al wandelend of fietsend te bewonderen.
De heide staat weer in bloei! Vanaf begin augustus kleuren de velden vaak paars. Ga snel kijken als het kan, de intense kleur vlakt in september al af. Onze boswachters hebben de mooiste routes met bloeiende heide voor je op een rij gezet.
Als de zomerheide te hoog wordt kunt u in maart/april de takken terug knippen. U knipt ieder jaar na de bloei de oude bloemstengels af. Een aantal soorten hebben in het voorjaar gele/rode groeitopjes. Deze soorten kunt u in september snoeien om ook van de groeitopjes te genieten.
De charme van zomerheide zit in de kleine, tedere bloempjes die de plant kenmerken. Deze bloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar trekken ook bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan een gezond ecosysteem in je tuin! Zomerheide voelt zich thuis in zonlicht en lichtzure grond.
Zoals de naam al zegt bloeit het ene in de winter en het andere einde zomer van augustus t/m november. Zomerheide wordt zo'n 50 cm hoog en is behoorlijk winterhard en wintergroen. Winterheide wordt slechts zo'n 20 cm hoog. Beide soorten combineren zorgt voor een lange bloeitijd en mooie mix.
Op de zandgronden van Noord-Brabant vind je veel heidevelden, vooral natuurgebieden op de grens met België en Limburg. De grootste heidevelden vind je in de Loonse- en Drunense Duinen, Grenspark De Zoom-Kalmthoutse heide, De Maashorst, De Grote Heide en De Kampina.
De heide bloeit van half augustus tot half september. Dat is de mooiste tijd om de genieten van de paarse heidevelden.
Met zijn liggende takken vormt dophei een dichte mat. De bloemen staan in trosjes en zijn bijna altijd roze. Een enkele keer zijn er exemplaren die volledig witte bloemen hebben. Als rond augustus dophei bijna uitgebloeid is, komt struikhei in bloei en kleurt de heide opnieuw paars.
Waar kun je de heide het beste fotograferen? Bloeiende heide fotograferen kan op veel verschillende plekken in Nederland. Populaire locaties zijn Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park de Hoge Veluwe, de Posbank en de Sallandse Heuvelrug.
Van half augustus tot half september trekt het fenomeen menig natuurliefhebber: de bloeiende heide van bijvoorbeeld de Loenermark, de Posbank en het Gooi.
Heide komt in een beperkt aantal landen voor. Behalve in Nederland en België ook in de kuststrook van West-Europa, Groot-Brittannië en Ierland. Het is een typische vegetatie die zich thuis voelt in streken waar een zeeklimaat heerst, met een hoge luchtvochtigheid en niet al te warme zomers en geen strenge winters.
Veel dieren profiteren van de heide
Bijvoorbeeld de prachtige vlinder het heideblauwtje, de levendbarende hagedis en vogels als de roodborsttapuit en de boomleeuwerik, leven allemaal op de heide. Ook de ringslang houdt van de heide.
Te veel water: Als de heide te veel water krijgt, kan dit leiden tot rot en kan de heide bruin worden. Vermijd het laten staan van water in de pot of het plantenbakje en geef de heide alleen water als de grond droog aanvoelt. Te weinig water: Als de heide te weinig water krijgt, kan de heide bruin worden en uitdrogen.
Snoeien van heide
Na het verwelken van de bloemen kun je met een heggenschaar de dode bloemen en toppen verwijderen.
De bloeiperiode van een zomerheide (ook wel Calluna vulgaris genoemd) is meestal van augustus tot september. Dit is de tijd waarin de heide het meest opvallend is, omdat de bloemen massaal in bloei komen. Je geniet ongeveer acht weken van de bloei van dit prachtige plantje.