Bij primaire oorpijn ligt de oorzaak in het oor zelf. In de meeste gevallen gaat het om een ontsteking in de gehoorgang of het middenoor. Soms betreft het een trauma, zoals een slag op het oor of een plotse drukstijging (barotrauma), zoals bij een ontploffing of bij het duiken.
Bij oorpijn helpt paracetamol doorgaans goed. Indien de pijn niet over gaat kunt u tevens een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals ibuprofen of diclofenac. Soms kunnen ook pijnstillende oordruppels voorgeschreven worden.
Zet het hoofdeinde van je bed iets hoger of leg een extra kussen onder je hoofd. Hierdoor neemt de druk op je trommelvlies af en slaap je iets beter.
Oorpijn door middenoor-ontsteking
Als uw kind een middenoor-ontsteking heeft, gaat de ergste oorpijn meestal vanzelf over. Vaak binnen 2 tot 3 dagen. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan de oorpijn langer dan 1 week blijven. Kinderen van 5 jaar en ouder krijgen minder vaak een middenoor-ontsteking.
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Oorzaak van een binnenoorontsteking
Een binnenoorontsteking (otitis interna) is meestal het gevolg van een uitbreiding van een (bacteriële) middenoorontsteking of luchtweginfectie. Binnenoorontsteking kan ook veroorzaakt worden door een virusinfectie (zoals bof, verkoudheid of griep).
Hoe herken je een beginnende oorontsteking? De klachten van een oorontsteking beginnen met oorpijn, een branderig gevoel of jeuk aan je gehoorgang. Plotseling kun je een drukkend gevoel in je oor krijgen, wat erg pijnlijk kan zijn. Vaak gaat dit samen met een ziek gevoel en koorts.
Door de pijn kun je vaak moeilijk slapen, heb je geen zin in eten, is concentreren erg lastig en blijf je vaak maar aan de pijn denken. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, zeker ook voor kinderen is oorpijn een hele vervelende aandoening. Liggend is de pijn vaak heviger waardoor kinderen niet kunnen slapen.
Bij oudere kinderen en volwassenen zijn de symptomen onder andere oorpijn, gehoorproblemen, een vol of drukkend gevoel in het oor, koorts, vocht uit het oor, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, misselijkheid of braken.
Verwarm een doekje gevuld met zout en leg dat op het pijnlijke oor. Binnen een half uurtje verdwijnt de pijn en de "rommel" loopt uit het oor. Al lukt het wellicht niet voor iedereen om de rommel eruit te krijgen, hoe dan ook wordt de oorpijn wel verzacht door de warmte.
Bij secundaire of gerefereerde oorpijn ligt de oorzaak op afstand van het oor, en straalt de pijn uit naar het oor. Pijn in het kaakgewricht, tandpijn en nekpijn kan men in het oor voelen. Ook bij aandoeningen van de keel, de tong of het gehemelte kan de pijn naar het oor uitstralen, bijv. bij een keelontsteking.
Onbegrepen oorpijn kan ontstaan door strakke kaak en/ of halsspieren. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door stress, spanningen, verkeerde mondgewoonten zoals klemmen en knarsen en een verkeerde houding.
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Een behandeling is lang niet altijd nodig. Om de oorpijn te bestrijden kan paracetamol worden gebruikt. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.
Bij oorpijn of een verstopt oor door oorsmeer wordt vaak het advies gegeven dit te behandelen met een scheutje (olijf)olie. Het kan inderdaad helpen, zegt huisarts Barnhoorn tegenover Trouw. Of olijfolie het beste werkt of dat ook andere oliesoorten gebruikt kunnen worden hem ook gevraagd.
Deze ooruitsparing heeft een cirkel in het hoofdkussen waarin geen vulling in het kussen zit. Door deze uitsparing in dit oorkussen ontstaat er minder tot geen druk op en rondom het oor. Dit oorkussen is ideaal om te gebruiken bij een oorontsteking, oorpijn of door patiënten die een oor operatie hebben ondergaan.
Behandeling met medicatie
Als de ontsteking veroorzaakt wordt door een virus helpen antibiotica niet. Het gebruik van antibiotica als het niet nodig is, is schadelijk en hierdoor kunnen bacteriën ontstaan die moeilijk te behandelen zijn.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Bij een middenoorontsteking is het mogelijk dat de arts neusdruppels met xylometazoline (Otrivin®) voorschrijft. De neusdruppels zorgen ervoor dat de verbinding van de neus met het oor via de buis van Eustachius weer open gaat. Hierdoor wordt de druk in het oor verminderd en daarmee de oorpijn.
Elk jaar worden tussen 40 en 100 op 100.000 mensen getroffen door een 'oorinfarct'. Dat betekent dat hun gehoor van het ene moment op het andere sterk vermindert, meestal slechts bij één oor. Van een dof gevoel, over oorsuizingen of tinnitus tot volledige doofheid, alles is mogelijk.
Tinnitus is meestal niet gevaarlijk, maar in zeer ernstige vorm kan het slaap- en concentratieproblemen veroorzaken. Dat kan leiden tot problemen in het dagelijkse functioneren. Psychische en sociale problemen kunnen dus een direct gevolg zijn van oorsuizen.