Oxytocine zorgt voor het toeschieten van de melk (de toeschietreflex).Dit kan een tintelend of prikkend gevoel geven in je borst.Dit hormoon zorgt er ook voor dat de baarmoeder samentrekt. Dit is voelbaar en soms zelfs pijnlijk tijdens het kolven.
Kolven zou geen pijn moeten doen. Als je ongemak ervaart tijdens het kolven of als je blaren of schaafwondjes op je tepel of borst hebt, probeer dan de zuigkracht van de kolf te verlagen. Zorg er ook voor dat je de juiste maat borstschild (het trechtervormige deel dat over je borst wordt geplaatst) gebruikt.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer (15 minuten) per 24 uur. Drinkt uw baby al enkele voedingen aan de borst, dan kolft u alleen iedere gemiste voeding. Drinkt uw baby op de kraamafdeling na 12 uur nog niet goed aan de borst, dan start u met kolven nadat u uw kindje aan de borst heeft laten drinken.
Lanoline is niet schadelijk voor je baby, dus hoef je het niet af te wassen voordat je borstvoeding geeft. Hydrogel pads kunnen op pijnlijke tepels worden gelegd voor onmiddellijke verlichting van pijn bij de borstvoeding. Ze zorgen tevens voor ideale genezingsomstandigheden.
Ze zien eruit als streepjes of putjes met wat bloed of een korstje. In deze folder leest u wat u kunt doen om pijnlijke tepels te voorkomen en te genezen. Meestal is goed aanleggen voldoende om pijnlijke tepels te genezen. In de folder 'Borstvoeding' kunt u lezen op welke manieren u uw baby kunt aanleggen.
Je kunt een stekende pijn voelen in je borst tijdens of na een voeding. Je tepels kunnen jeukerig of schilferig zijn of er rood en glanzend uitzien. Controleer altijd eerst of er een andere mogelijke oorzaak is. Het verkeerd aanleggen of afkoppelen of het hebben van erg volle borsten kan ook de pijn veroorzaken.
Zo kunt u een kolfbeurt “inhalen”. Kolven in de nacht. 's Nachts afkolven heeft als voordeel dat u gebruikt maakt van het hormoon prolactine. Prolactine zorgt voor de aanmaak van melk en die is in de nacht het hoogst.
Als de baby aan de borst drinkt, stijgt het vetgehalte geleidelijk en wordt de melk vetter en vetter naarmate de borst leger wordt. De totale hoeveelheid melk – en dus niet alleen de achtermelk – die een baby dagelijks drinkt bepaalt de gewichtstoename van de baby.
De zuigkracht is vergelijkbaar met een traditionele borstkolf, maar het grote voordeel is dat je in iedere positie, overal kunt kolven, zonder melk te verliezen uit de pomp. Door het ontwerp kan de melk er wel in maar niet uit druppelen. Zelfs liggend in bed of op de bank kun je prima kolven, volgens Willow.
Ook wel powerkolven, of powerpumping genoemd. In 2 tot 3 dagen geef je je melkproductie een flinke oppepper zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen.
Twee tot drie dagen na de bevalling komt de eigenlijke melkproductie op gang. Je kunt nu zowel met de hand kolven (Marmet techniek) als met een handkolf of elektrische kolf.
Ik raad je aan niet langer dan een half uur totaal te kolven. Je kolft tot de straaltjes melk weer druppeltjes worden. Je kunt dan het beste nog 1 tot 2 minuten doorgaan met kolven, dit is vettere 'achtermelk.
Een keer een voeding uitstellen of overslaan zal meestal niet direct een probleem opleveren. Maar als je dat meerdere voedingen of dagen achter elkaar doet, kan het zijn dat je melkproductie achteruit gaat, waardoor je kind minder vaak bij je wil of kan drinken.
Genoeg melk kolven
Tevens kans je verstopte melkkanaaltjes en borstontsteking voorkomen of verhelpen door je borsten goed leeg te kolven. Het kan voorkomen dat je bij het kolven minder melk produceert dan bij borstvoeding, vooral de eerste keren.
Je kunt één borst per keer geven, maar let dan op dat de andere borst niet te gestuwd raakt. Probeer niet teveel steeds 'weg te kolven' voor het voeden, dit stimuleert juist de aanmaak en dat is nu net wat je niet wilt.
Hij voelt dus heel goed wanneer hij vol zit en geeft dit meestal zelf ook aan. Je kan je dit merken, doordat je baby: Je tepel loslaat. Langzamer gaat drinken, met meer of langere pauzes tussen het slikken.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Van zodra de melk gaat stromen, zie je hem met trage regelmatige slokken drinken. Als je baby effectief drinkt aan de borst, dan liggen zijn lipjes naar buiten gekruld of verdwijnen zijn lipjes in de borst. Enkel zijn neusje ligt vrij. Zie je de mondhoek van je baby, dan trek je hem dichter naar je toe.
Binnen een tijdspanne van 3 uur kolf je elke 20 tot 30 minuten een paar minuten. Wek een toeschietreflex op en stop met kolven als de melkstroom afneemt. Herhaal de Clusterkolfsessie elke dag tot de melkproductie toeneemt.
Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig! Schrijf eventueel 'BV' of 'moedermelk' op de melkcontainer, zodat het bij de kinderopvang duidelijk is dat het om moedermelk gaat die op een speciale manier opgewarmd moet worden.
Hoeveel voedingen een baby nodig heeft hangt dus af van het aantal milliliter dat hij per keer drinkt. De borsten hebben voldoende stimulans nodig om voldoende melk aan te maken. De melkproductie hangt van twee soorten stimulans af. Ten eerste telt het aantal keren dat een moeder voedt of kolft, dus de frequentie.
De huid van de tepel en tepelhof verkleurt naar rozerood of paarsig en wordt glad en gespannen en soms glanzend en schilferig en kan iets opgezet zijn. Er kunnen ook kleine bultjes ontstaan. Ernstige jeuk die kan overgaan in scherpe brandende/stekende pijn, vooral tijdens en na het drinken van de baby.
Op de tepelhof bevinden zich de kliertjes van Montgomery. Dit zijn kleine kliertjes die vet aanmaken en dit vet afscheiden op de tepel. Je kunt ze zien, het zijn een soort bultjes. Het vet dat ze maken houdt de huid soepel en houdt de zuurgraad van de huid goed.
Je tepels zijn erg gevoelig en kunnen een brandend gevoel geven. Ook kan je tepelkloven, kleine bultjes of een glanzende gespannen of schilferende huid rondom je tepel hebben. De tepel zelf kan wat paarsig gekleurd zijn.