Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
Symptomen van een steenpuist
Als je de puist heel licht aanraakt doet het al pijn. Steenpuisten kunnen op elke plaats op je lichaam waar haren groeien ontstaan. Plekken waar je huid tegen elkaar (huidplooien) of tegen je kleding wrijft zijn extra gevoelig. Dit zijn plekken zoals je nek, liezen, billen of oksels.
Bij het uitknijpen van een puist maak je je huid open, waardoor ongewenste bacteriën de huid gemakkelijk kunnen binnendringen. Om dit te voorkomen is het van belang om je handen, je huid en de naald eerst goed te reinigen.
Onderhuidse puisten
Een onderhuidse puist is niet fijn, en doet vaak pijn. Het begint vaak als een bultje diep onder de huid. Doordat de ontsteking te diep onder de huid zit om naar buiten te kunnen komen, heeft het alle tijd om groter en pijnlijker te worden.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Ook belangrijk: a;s de pukkel begint te bloeden, is het tijd om te stoppen, en wanneer er alleen vocht uit je pukkel komt, stop je ook. Dan is je pukkel nog niet rijp om uitgeknepen te worden.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).
Vaak verdwijnt een puistje weer vanzelf. Bijna iedereen heeft wel eens last van puistjes. Bij sommigen gaat het vanzelf weg, bij anderen ontwikkelen puisten zich tot een ergere huidaandoening zoals acne.
Acne is een onschuldige aandoening, die meestal na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het vijfentwintigste jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd.
Werk schoon! Maar alléén als het puistje al een wit puntje heeft. Pijnlijke, meer onderhuidse rode bultjes en pukkels zal je niet zo kunnen uitknijpen. ' 'Heb je ineens last van een uitbraak vlak voor een heel belangrijke dag, zoals je bruiloft, dan 'mag' je een stapje verder gaan.
Een onderhuidse puist is een ontsteking die zich onder de huid bevindt. Deze ontsteking is gevuld met bloed en etter. Er is bij een onderhuidse puist geen wit of zwart kopje te zien.
Een steenpuist herken je aan een diepe onderhuidse puist met etter en een gele 'puskop'.Qua uiterlijk ziet een steenpuist er wat roder, pijnlijker en groter uit dan een gewone puist. Je herkent een gewone puist aan een onderhuids bultje of aan een wit kopje aan de oppervlakte van je huid.
Puistjes met een witte kop kun je best uitknijpen
Alleen als je écht iets belangrijks hebt, en je puistje heeft al een wit puntje, dan zou je heel voorzichtig met een gesteriliseerd naaldje in het puistje kunnen prikken en hem uitdrukken. Maar werk schoon.
Raak de steenpuist niet aan. Knijp de puist niet uit. Als u de puist probeert uit te knijpen, kan de ontsteking erger worden. Smeer er ook niets op, ook geen trekzalf.
Wanneer de talg niet aan het huidoppervlak eruit kan komen en er bacteriën in de talgklier komen, zal er een ontsteking ontstaan – en dan heb je een puistje. Een typisch puistje is rood en gezwollen en gevuld met gele pus die eruit komt als het puistje openbarst.
Tandpasta helpt niet tegen acne, écht niet
Dit is echt een fabeltje; een hardnekkige ook. De werkelijkheid is namelijk dat tandpasta acneklachten juist kan verergeren, net zoals huismiddeltjes als citroensap, azijn en alcohol.
Hoe prik ik mijn puistje veilig in? Prik de rijpe witte puistjes in met het naaldje door het naaldje loodrecht in het midden van het puistje te prikken.Pak vervolgens twee gaasjes en wikkel deze rondom je wijsvingers.
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof.
Deze zogenaamde stresspuisten komen voornamelijk voor op de kin en kaaklijn. PRO TIP! Pak actieve puistjes aan met age bright clearing serum. Een serum die onzuiverheden vermindert en voorkomt en tegelijkertijd ook tekenen van huidveroudering verminderd.
Het best werkt een gel met benzoylperoxide. Dat schilfert de huid af en remt de ontstekingsverschijnselen. Bovendien remt het de groei van de bacteriën die de ontstekingen veroorzaken. Reken erop dat je puistjes niet heel snel verdwijnen als je benzoylperoxide gaat gebruiken.
De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen, dit werkt bovendien pijnstillend. Was je handen regelmatig met water en zeep. Draag liever geen knellende of schurende kleding.