Wanneer je kind ongeveer zes jaar is, beginnen de melktanden uit te vallen en verschijnen de eerste definitieve tanden. De eerste blijvende tand die doorbreekt of erupteert is vaak de eerste grote molaar, vaak ook maaltand of zesjaarsmolaar genoemd.
4 snijtanden (twee centrale en twee laterale snijtanden) 2 hoektanden. 4 premolaren. 4 molaren.
Een molaar, dens molaris, maaltand, echte kies of grote kies is een tand in het achterste deel van de mond, vlak achter de premolaren. Molaren hebben in voorachterwaartse richting een dubbele knobbelstructuur. De functie is het vermalen van voedsel, meestal door ronddraaiende bewegingen.
Snijtanden— : de scherpe, beitelvormige voortanden (vier boven, vier onder) waarmee we voedsel afbijten. Hoektanden— deze puntige tanden worden gebruikt om het voedsel uiteen te scheuren. Kleine of valse kiezen (premolaren): — het kauwvlak van deze kiezen is voorzien van twee puntige knobbels.
Internationale tandnummering
Voor de verstandskiezen zijn dit: Rechtsboven: 18. Linksboven: 28. Linksonder: 38.
Als de tandarts je doorverwijst naar de kaakchirurg worden de kosten uit de basisverzekering vergoed. Omdat je eigen risico al op is, hoef je niets zelf te betalen.
Niet iedereen krijgt (alle) verstandskiezen. Bij 25% van de mensen zijn 1 of meer verstandskiezen niet aangelegd.
Het wisselen van melktanden begint als eerste met de centrale en laterale snijtanden (dit zijn de voorste tanden) vanaf zes tot acht jaar; Hierna volgen de hoektanden vanaf ongeveer het negende levensjaar; Als laatste worden de eerste en tweede kiezen gewisseld. Dit eindigt wanneer een kind ongeveer 12 tot 14 jaar is.
Een kies is een vrij grote tand die achter in de mond staat.
De meeste volwassenen hebben tussen de 28 en 32 tanden - 14 tot 16 in elke kaak. Deze tanden omvatten 8 snijtanden, 4 hoektanden, 8 premolaren (de twee kiezen direct achter de hoektand) en 8 tot 12 kiezen (waaronder nul tot vier verstandskiezen).
Onder een volledig geïmpacteerde derde molaar wordt verstaan dat meer dan tweederde van de kroon bedekt is met bot, bij een partieel geïmpacteerde derde molaar is een derde van de kroon bedekt met bot.
Snijtanden en hoektanden hebben maar 1 wortel; premolaren hebben 1 of 2 wortels en molaren of kiezen hebben 2 (in de onderkaak) of 3 (in de bovenkaak) wortels.
Een tand heeft meestal één wortelkanaal.
Het gebit van het rund heeft snij tanden, hoektanden en voor- tanden en voorkiezen en kiezen. In het bovengebit ontbre- ken de voortanden, daar is slechts een harde plaat. De koe graast en vreet met haar extra ontwikkelde tong, die lang, ruw en spierrij k is. Het kauwen en herkauwen ge- beurt met de malende kiezen.
Een kaak is een deel van het skelet. Een combinatie van twee kaken, zoals een bovenkaak die vast aan de rest van skelet zit en een onderkaak die kan bewegen, heeft als functies bijten en/of kauwen, om voedsel te bewerken voor het verder in het spijsverteringsstelsel komt, en/of te fungeren als wapen.
Een gebit is het samenstel van tanden en kiezen. Bij de mens zijn dat er 32 in het blijvende gebit en 20 in het melkgebit. De 32 gebitselementen in het blijvende gebit zijn inclusief de 4 verstandskiezen. Als deze niet worden meegeteld dan heeft een volwassen persoon 28 tanden en kiezen in totaal.
Je kunt een tand of kies kwijtraken door een val of door een ernstige tandvleesontsteking, maar het kan ook gebeuren dat een of meerdere tanden of kiezen missen omdat ze nooit zijn aangelegd. Wat de oorzaak ook is, de tandarts kan zorgen dat je gebit weer hersteld wordt.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Het kan tien dagen duren voordat de wond helemaal genezen is. Tegen de pijn kan je pijnstillers nemen, begin hier best al preventief mee als de verdoving nog werkt. Vraag je tandarts welke pijnstillers je mag nemen.
Volgorde melktanden
Het doorkomen van een melkgebit gebeurt in een vaste volgorde. Wanneer je baby ongeveer één jaar oud is, zijn de vier bovenste en vier onderste snijtanden doorgekomen. Daarna volgen de kiezen en hoektanden.
Zit een melktandje al flink los? En wil je die er als ouder zelf uithalen? Dan is het makkelijk om een droge zakdoek of een gaasje te pakken deze op/om het tandje te leggen en voorzichtig te draaien. Trekken heeft minder effect.
Je baby begint normaal tandjes te krijgen tussen 3 en 12 maanden. In uitzonderlijke gevallen (1 op 2000), kan een baby bij de geboorte al een tandje hebben. De eerste tand van je kindje duikt normaal op tussen de 4 en 7 maanden, maar dit kan ook pas op een leeftijd van 12 tot 14 maanden gebeuren.
Het is beter om de eerste dagen geen warme dranken te gebruiken. Ook het eten van sterk gekruide gerechten raden wij af evenals het eten van hele hard voedsel zoals stokbrood, chips en appels.
Melkproducten kunnen slechts met mate gebruikt worden: deze vergroten slijmvorming in de mondholte. Ook dient men bij voorkeur geen alcohol te drinken. Men dient op de dag van de behandeling niet te spoelen en alleen de tanden ver van de wond vandaan te poetsen.
Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.