Als er geen soortgenoten in de buurt zijn gaan ze met mensen praten. Een papegaai begint vaak met het nadoen van een geluidje. Mensen vinden dit vaak leuk en reageren erop. Papegaaien vinden het leuk om aandacht te krijgen en blijven geluidjes maken, zo krijgen ze steeds weer aandacht.
De makkelijkste manier om je papegaai te leren praten is door te werken in kleine stappen. Begin daarom eerst met het communiceren van klanken. Maak het voor je vogel steeds een beetje moeilijker door de klanken af te wisselen. Aangezien een papegaai een echte imitator is, zal hij woorden roepen die hij vaak hoort.
Stembanden. Papegaaien hebben geen stembanden, maar maken geluiden doormiddel van een orgaan dat voorin de luchtpijp zit: de syrinx. Doordat dit orgaan trillingen veroorzaakt, kunnen de vogels op deze manier verschillende (harde en zachte) geluiden tegelijkertijd maken, waardoor ze woorden kunnen zeggen.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Papegaaien die snel en goed leren praten zijn de grijze roodstaart, de Amazone en de edelpapegaai. Vooral de mannetjes blinken hierin uit. Toch zullen ook de vrouwtjes van deze soorten goed leren praten. Dit is bij sommige andere vogelsoorten anders.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
De meeste papegaaien zitten het beste samen met een andere vogel (niet altijd per se een soortgenoot), maar zijn dan minder tam. Veel papegaaien worden om die reden alleen gehouden, met mogelijke gedragsproblemen als gevolg. Papegaaien hebben uitdaging, spel en werk nodig om gezond te blijven.
Wijd uitzetten en uitgezet houden: dit zie je vaak in combinatie met agressie of boosheid. Ook een hard geluid kan vergezeld gaan van het wijd uitzetten van de staart. Bij papegaaien is dit de manier om zich even sterk te laten zien en gelden.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Ze imiteren erop los en soms kun je hier gewoon even geen zin in hebben. Maar het is wel belangrijk dat je onderscheid maakt tussen imiteren (geluidjes, deuntjes of woorden nadoen) en schreeuwen. Papegaaien schreeuwen namelijk meestal letterlijk om aandacht of uit verveling.
Een mens kan diep slapen, vogels slapen van naturen licht. Dat heeft te maken met de alertheid van vogel met betrekking op gevaar. Bij gevaar moeten ze snel reageren, wat bij een diepe slaap niet mogelijk is. Daarnaast slapen de meeste vogels maar half.
Papegaaien kunnen praten. De roodstaartpapegaai kan wel 700 woorden leren! Een papegaai kán praten omdat deze vogels een bepaald soort stembanden hebben en een lange luchtpijp waardoor ze hardere en zachtere geluiden kunnen maken.
Indien je niet consequent bent met het straffen en belonen zal de papegaai dit vlug door hebben en hierbij de grenzen op gaan zoeken. Negeer vanaf het begin een vogel als hij om aandacht vraagt. Beloon hem als hij zich goed gedraagt. Let wel op met het onderbreken van de vogel als hij zichzelf aan het vermaken is.
Een simpele manier om dit gedrag af te leren is door een doek over de kooi heen te gooien. Je papegaai zal dit snel koppelen aan het schreeuwen en wellicht minder geluid produceren. Let hierbij op dat je jouw papegaai verder geen aandacht geeft en de doek weer weg haalt wanneer het stil blijft.
Uw papegaai en de buren
Afhankelijk van de soort kan deze roep erg hard en schel zijn, of veel zachter. Kaketoes en ara's en ook de kleinere zonparkieten schreeuwen vaak het hardst maar ook amazones kunnen flink hard schreeuwen. Grasparkieten en Forpus dwergpapegaaien zijn aanzienlijk minder luidruchtig.
Je papegaai leert nog steeds de woorden. Wanneer hij de woorden uitspreekt kan je hem belonen. Je kan ook je acties verbaal maken. Doe alsof je papegaai een mens is en zeg hallo als je binnenkomt en doei als je weer weggaat.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Laat je (jonge) papegaai vanaf begin af aan uit je hand eten. Op deze manier raakt hij het snelst gewend aan mensenhanden en zal hij eerder tam worden. Houd deze manier van voeren minimaal twee weken vol voor het beste resultaat.
Een papegaai heeft 12 slaapuren per dag nodig
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Intelligentie. De papegaai heeft een bewezen intelligentie van een kind van 3 tot 5. Een gelukkige papegaai wordt met respect behandeld en op een positieve manier gemanipuleerd.
Re: schudden met het hoofd
Vaak doen grijsjes dat als je ze aankijkt. Daar voelen ze zich niet zo lekker bij als iemand ze aankijkt en schudden dan af en toe met hun koppie. Sommige kenners zeggen dat dit een uiting van onzekerheid is omdat niet weten hoe er mee om te gaan.
Vogels hebben ook een hekel aan harde, vreemde geluiden. Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper.
Over het algemeen is een Meyer papegaai een vrij rustige vogel, maar kan net als alle andere papegaai soorten af en toe schreeuwen. De Meyer papegaai is niet echt een prater.
De vijanden van de papegaaien zijn: De kat, eekhoorn, bunzing, hermelijn, wezel, marter, rat en de muis. Zij horen niet thuis in de volière. Violierenbodems wanden en daken moet je helemaal gat vrij maken.