Pijn aan de hiel wordt meestal veroorzaakt door een irritatie van de pezen tussen de hiel en de bal van de voet. We noemen dit fasciitis plantaris. Dit is meestal een gevolg van overbelasting (overgewicht, hardlopen, wandelen, lang rechtstaan…). Pijn aan de hiel wordt vaak 'hielspoor' genoemd.
Denk dan aan rust nemen, rekoefeningen doen en goede schoenen dragen. Ook simpele middelen als de Strassburg Sock en inlegzooltjes helpen vaak. Anders moet je naar een arts. Die kan je adviseren over fysiotherapie, shockwave of zelfs injecties en operaties.
Veelal gaat het om een ontsteking of overbelasting van de peesplaat. De peesplaat loopt van de hak naar de tenen en werkt als een soort schokdemper en ondersteunt tevens de voetboog. In sommige gevallen kan er een verkalking of een botspoor ontstaan op de aanhechting.
Symptomen van hielspoor zijn pijnklachten van de onderzijde van de voet aan de hak. De meeste pijn is vaak 's ochtends bij het opstaan en de pijn wordt minder bij inspanning. Na inspanning en belasting nemen de klachten weer toe. Als de blessure ernstiger wordt zijn er al eerder klachten.
Bij hielspoor heeft u pijn onder de hiel bij staan en lopen. Hielspoor komt waarschijnlijk door te lang te veel spanning op de pees onder uw voet. Bijvoorbeeld als u heel lang heeft gestaan of gerend. Kies schoenen die prettig zitten.
Massage is ook een manier om hielspoor / fasciitis plantaris en de pijnlijke symptomen daarvan te behandelen. Zoals zo vaak, is het ook hierbij weer goed dit te doen in combinatie met andere behandelingen.
Je kunt bijvoorbeeld je hiel intapen of compressiekousen dragen om de druk te verlichten. Ook zijn er bepaalde oefeningen waarmee je de pijn in je hiel een heel stuk verzacht. Tot slot kan een fysiotherapeut de last die veroorzaakt wordt door hielspoor voor een deel behandelen door deze weg te masseren.
Bij de ziekte van Sever is de groeischijf van de hiel geïrriteerd geraakt. De irritatie komt door een ontsteking van de apofyse. De apofyse is de plaats waar de achillespees aan het hielbot vastzit. Deze bestaat bij kinderen uit kraakbeen en bij volwassenen uit bot.
Je voetzolen kunnen constant pijnlijk aanvoelen, je kunt een stekend of strak gevoel ervaren. Als de belasting van je voeten niet is veranderd, maar je wel steeds pijn ervaart, betekent dat dat de spieren overbelast zijn. Soms kun je je pijn wegmasseren, dat geeft even verlichting, maar het neemt de oorzaak niet weg.
Voldoende rust nemen: Rust is erg belangrijk bij hielspoor, op deze manier kan het natuurlijke proces de pees herstellen. Zorg er wel voor dat rust afgewisseld wordt met beweging. Op deze manier wordt de doorbloeding gestimuleerd wat bijdraagt aan herstel.
Met de hiel bedoelen we de achterzijde van de voet, niet te verwarren met de hak, wat de onderzijde van je hiel is.
Bij een peesontsteking en hielspoor kunt u een stekende pijn in de hiel bij rust en activiteit ervaren. Wanneer u bijvoorbeeld 's morgen wakker wordt, kan het zijn dat u stijfheid ervaart en dat de eerste stappen wat pijnlijk zijn.
Zo maak je hoge hakken comfortabeler
Heb je genoeg van pijnlijke voeten na een avondje op hoge hakken? Een vreemde, maar erg efficiënte truc: plak je derde en vierde teen (vanaf de grote teen geteld) aan elkaar. Dit kleine detail zorgt ervoor dat je bijna pijnloos de avond op hoge hakken overleeft.
Daarnaast is het lopen op hakken ook goed voor je bekkenbodemspieren. Deze spieren ondersteunen de organen onder in je buik. Een verslapping van je bekkenbodemspieren, bijvoorbeeld na een zwangerschap, kan voor blaasproblemen zorgen. Door hakken te dragen train je deze spieren en blijven ze langer in conditie.
Dit kun je doen met een puimsteen of een voetvijl. Het meeste eelt zit vaak op de hakken, de bal van je voet en de zijkanten van je voeten. Ga voorzichtig met de puimsteen of voetvijl over de eeltplekken heen en maak jouw voeten op deze manier weer lekker glad en zacht.
Breuk in middenvoetsbeentje, ontstaan door herhaalde overbelasting van het bot, typisch bij sporters die veel lopen of springen.
Pijn aan de hiel wordt meestal veroorzaakt door een irritatie van de pezen tussen de hiel en de bal van de voet. We noemen dit fasciitis plantaris. Dit is meestal een gevolg van overbelasting (overgewicht, hardlopen, wandelen, lang rechtstaan…). Pijn aan de hiel wordt vaak 'hielspoor' genoemd.
Een botuitsteeksel, zoals de Haglundse exostose, ontstaat als er druk op het bot is. Bij de Haglundse exostose is de oorzaak van deze verhoogde druk op het bot van het hielbeen, bijvoorbeeld een harde rand van de achterzijde van de schoen.
De ziekte van Freiberg is een doorbloedingsstoornis van het kopje van één van de middenvoetsbeentjes. Meestal is het tweede middenvoetsbeentje (naast de grote teen) aangedaan. Het kopje verandert van vorm (wordt een stuk platter) doordat het kopje niet voldoende bloedtoevoer krijgt.
Het risico op Haglund is hoger als u een holvoet heeft, oftewel een hoge voetboog. Ook mensen die schaatsen krijgen eerder Haglundse extose, aangezien schaatsen vaak een harde hielkap hebben. Vrouwen die vaak strak zittende pumps dragen hebben ook een verhoogd risico op Haglund.
Gebruik nachtspalk
Een nachtspalk houdt de voet in 90 graden ten opzichte van het onderbeen, zodat de vezels van de peesplaat opgerekt blijven gedurende de nacht. Dit vergemakkelijkt het opstarten na nachtrust.
Vergeet niet te koelen
Door te koelen stimuleert u de doorbloeding; hierdoor versnelt het genezingsproces. U kunt u beter 2 tot 3 keer per dag 10 minuten koelen dan 1 keer per dag 30 minuten. Hierdoor bereikt u het beste resultaat.
Warmte zal de pezen onder uw voet ontspannen en kan er tevens voor zorgen dat de pijn afneemt. Een makkelijke en voordelige manier is om bv in de avond op de bank uw voeten in een afwasteil te zetten gevuld met warm water of op een warme kruik te zetten. Een andere manier is het vullen van een fles met warm water.