De ogen van een konijn staan hoog aan de zijkant van het hoofd zodat het vanuit alle hoeken zijn vijanden snel en goed kan waarnemen. Een konijn kan 360 graden zien en zelfs boven zijn hoofd kijken.Daar het gezichtsveld van beide ogen elkaar niet overlapt, hebben ze een blinde vlek net voor het aangezicht.
Konijnen en knaagdieren hebben gelukkig niet heel vaak te maken met oogproblemen. Konijnen met oogproblemen hebben vaak rode ogen, traanogen, vieze uitvloei.De oogleden kunnen rood, kaal en misvormd zijn.Ook de huid rond de ogen is vaak nat, kaal en vies.
Als een konijn een oogontsteking heeft, is het belangrijk om het konijn goed te behandelen.U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een oogzalf, bijvoorbeeld die van Beaphar. Deze zalf is op basis van vitamine A. Deze zalf is te gebruiken bij geïrriteerde en beschadigde oogleden of oogbindweefsel.
Konijnen kunnen achter zich kijken
Ze hebben een gezichtsveld dat bijna tot 360° reikt. Hierdoor kunnen ze achter zich kijken maar vlak voor hun gezicht hebben ze een blinde vlek waarbij ze volledig op hun andere zintuigen moeten vertrouwen.
Bijna alle konijnen hebben ogen die, als het licht er op een bepaalde manier invalt, rood zijn. Het zijn dan gewoon blauwe of bruine ogen, maar als je op een bepaalde manier kijkt weerkaatst het licht en zijn ze rood.
Antwoord van Frank: "Konijnen worden blind, doof en kaal geboren. Ze leven de eerste 18 dagen uitsluitend op moedermelk en de kleintjes drinken per dag enkele malen heel kort (minder dan drie minuten). Na ongeveer 10 dagen gaan de oogjes open en na ongeveer 2.5 week gaan de konijntjes ook vast voedsel eten.
Dat is vreemd als je bedenkt dat konijnen een bijzonder goed gehoor hebben. Ze kunnen hun oorschelpen onafhankelijk van elkaar bewegen en draaien en zijn zo in staat de zachtste geluiden en uit verschillende richtingen tegelijk te horen.
Ze wassen u. Als u twee konijnen samen houdt (konijnen hebben altijd een maatje nodig) zullen ze elkaar likken en wassen als een teken van liefde en affectie. Als een konijn u graag mag, dan zal hij of zij u of uw kleding misschien likken of zachtjes aan uw vinger knabbelen.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje.
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen 'heel verliefd' worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken.
6) Konijnen communiceren veel met lichaamstaal
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
De echte reden dat een konijn je hand likt is genegenheid. Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht.
Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen een heel slecht dieptezicht hebben maar wel de kleuren blauw en groen vaag kunnen onderscheiden. Trouwens het algemene gezicht is minder scherp dan dat van ons. Het is eerder wazig. Ze kunnen je wel zien maar geen details waarnemen zoals een litteken aan je handen of aangezicht.
De ogen staan hoog en aan de zijkant van het hoofd, waardoor een konijn bijna 360 graden kan zien, en zelfs ook boven het hoofd kan kijken. Konijnen zijn vaak verziend, wat verklaard waarom ze snel kunnen schikken van een overvliegend vliegtuig, zelfs als zijn menselijke baasje het nauwelijks kan zien.
Kan een konijn in het donker zien? In het donker heeft een konijn meer zicht dan in het licht. In het donker kunnen zij een stuk beter zien dan wij, terwijl hun zicht in het licht een stuk waziger is. Ook al kan je konijn je overdag dus niet heel helder zien, een konijn zal je wel degelijk herkennen aan je vorm.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek.
Konijnen vinden het heerlijk om de ruimte te hebben om rond te rennen, te spelen, te graven en op onderzoek uit te gaan, terwijl ze genieten van een beetje 'ik'-tijd. Laat uw konijnen merken dat u van ze houdt door een veilige omgeving te bieden waar ze dit natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen 's nachts en overdag, 's ochtends en 's avonds zijn ze het meest actief.
Afwijkend gedrag
De volgende afwijkende gedragingen kunnen voorkomen voor bij een konijn met pijn: Luid knarsetanden: Een konijn dat zachtjes 'met de tanden knarst', of beter gezegd het gebit zachtjes enkele keren op elkaar klikt of schuift, is vaak tevreden en op zijn gemak.
Wil je je konijn verwennen, vul dan een aantal grote potten met aarde en beplant die of zaai ze in met groenten zoals sla en andijvie, of met (keuken)kruiden zoals peterselie, selderij, basilicum, dille, citroenmelisse, of bloeiende (keuken)kruiden zoals marjolein, majoraan, tijm, salie.
Grommen en aanvallen ontstaat door hormonen en territoriaal gedrag. Belangrijke oorzaken zijn eenzaamheid, verveling, angst, opwinding (bijv als er word gevoerd) en zoals eerder genoemd de hormonen. Bij plotselinge gedragsveranderingen kan het ook zijn dat er medisch gezien iets mis is met het konijn.