Een openbare DNS-server instellen is om meerdere redenen handig voor wie graag veilig en snel internet heeft. En ook als je minder last meer wilt hebben van storingen. Je internetprovider stelt automatisch een DNS in. Toch ben je in veel gevallen beter uit met een alternatieve DNS.
DNS helpt je (computer) om het correcte IP-adres bij een domeinnaam te vinden. Het IP-adres dat hieruit naar voren komt, wordt vervolgens door netwerkprotocollen gebruikt om een aanvraag via de juiste route over het internet te sturen.
Officiele DNS servers Ziggo (oud UPC)
DNS-serveradressen met navigatieservice: 62.179.104.196 (ns01.upclive.nl.)
Een aantal mogelijke IP-adressen van Ziggo routers zijn: 192.168.178.1. 192.168.0.1 (Met name als je netwerknaam met "UPC" begint) 192.168.1.1 (Met name als je netwerknaam met "UPC" begint)
De default gateway is 192.168.28.254.
Tip: Met privé-DNS worden alleen DNS-vragen en -antwoorden beveiligd. De functie biedt verder geen bescherming.
In ieder geval, de DNS servers van KPN zijn 195.121.1.34 en 195.121.1.66. Deze hoef je normaal gesproken niet in te stellen. Als je de DNS-instellingen op "Automatisch" zet, dan worden automatisch de juiste DNS instellingen ingevoerd.
Om TCP/IP-instellingen eenvoudiger te kunnen beheren, raden we u aan gebruik te maken van het automatische Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). DHCP wijst automatisch internetprotocol (IP)-adressen toe aan de computers op het netwerk, als uw netwerk dit ondersteunt.
Cloudflare lanceert snelle en veilige DNS-Service
Cloudflare zegt dat 1.1.1.1 nu 'de snelste DNS-service voor consumenten op het internet' is.
Cloudflare 1.1.1.1 is een DNS service die anders is. Het is zowel veilig als snel. Het bedrijf belooft je data niet te verkopen om er beter van te worden. Ook wordt je IP-adres niet gelogd.
OpenDNS biedt twee gratis DNS-servers: OpenDNS FamilyShield en OpenDNS Home. OpenDNS FamilyShield is het eenvoudigst in te stellen maar biedt qua filterniveau geen afstelmogelijkheden: alleen de door OpenDNS als kindonvriendelijk bestempelde websites (waaronder ook malware en phishing websites) worden geblokkeerd.
Om de beschikbaarheid zo veel mogelijk te garanderen zijn er 13 verschillende adressen voor de rootservers, die allemaal zijn gebaseerd op Anycast om de beschikbaarheid nog verder te vergroten. In wezen zijn er dan ook meer dan 1350 verschillende servers, verdeeld over de wereld.
“DNS server not responding” betekent daardoor dat je browser geen verbinding kon maken met het adres op het internet. Vaak worden DNS fouten veroorzaakt door problemen aan de kant van de gebruiker, bijvoorbeeld bij de netwerk- of internetverbinding, verkeerde DNS-instellingen, of een verouderde browser.
Zodra je bijvoorbeeld een domeinnaam in de adresbalk van je browser invoert, wordt er een verzoek gedaan naar de nameservers die voor het domein zijn ingesteld. De nameservers geven vervolgens het IP-adres terug die in de DNS-instellingen van de domeinnaam staan.
Experia Box V10a
Als je voor de eerste keer inlogt, vul je bij de gebruikersnaam 'admin' in en bij het wachtwoord het 'admin password' dat je op de achterkant van je modem vindt. Daarna wordt je gevraagd zelf een wachtwoord in te stellen, bewaar deze dus goed voor de volgende keer!
Soms heeft de fout 'wifi verbonden – geen internet' te maken met de internetverbinding en niet met je apparaat. Het kan te wijten zijn aan gebroken kabels, storingen, of iets anders dat je niet in de hand hebt. Het is dus belangrijk om te weten of het probleem bij je internetprovider ligt.
Als je inlogt op http://192.168.178.1 dan krijg je op eerste scherm verbonden apparaten te zien, maar je kan ook naar tabblad Verbonden apparaten gaan en daar staat een overzicht over welke apparaten er zijn in je modem, zowel wifi als bekabeld.
Vandaag gebeld met Ziggo die zegt dat poort 443 (standaard) open staat.
Universal Plug And Play (UPnP) staat apps en andere apparaten op je netwerk toe om poorten te openen en te sluiten als ze met elkaar verbinden. Een voorbeeld: je wilt een printer met iedereen in je huishouden delen. Zonder UPnP zou je de printer voor ieder apparaat apart moeten installeren.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
IP adres wijzigt iedere 3 dagen.