Het woord maffia, in het Italiaans gespeld als mafia, wordt vaak verklaard als letterwoord van morte alla Francia, Italia anela ('dood aan Frankrijk is waarnaar Italië smacht') of morte ai Francesi, invasori, assassini ('dood aan de Fransen, indringers en moordenaars').
Maffia (Italiaans: mafia, met één f, uitspraak: /ˈmafja/) is een verzamelnaam van Italiaanse geheime criminele organisaties met gemeenschappelijke kenmerken: het gebruik van extreem geweld, het opleggen van zwijgplicht (omertà) en het hebben van inwijdingsrituelen en stichtingsmythen.
De grootste organisaties van de malavita, onderwereld, zijn: La Mafia op Sicilia, La Camorra in Napoli en La 'Ndràngheta in Calabria. In Puglia is er nog een kleinere groepering: La Sacra Corona Unita.
De 'ndrangheta wordt gezien als de sterkste en gevaarlijkste misdaadorganisatie in Italië en de wereld. Na de bloedige strijd in de jaren 90 heeft de Siciliaanse Cosa nostra, vanouds de machtigste misdaadorganisatie in het land, aan macht ingeboet doordat veel leden opgepakt zijn.
De mocro-maffia is een oppermachtige organisatie actief in België en Nederland, met een etnische, Marokkaanse basisstructuur, maar ook met leden uit Congo, Suriname, de Balkan en Nederland.
De capo di tutti capi (Nederlands: baas van alle bazen) of capo dei capi (Nederlands: Baas der bazen) is een benaming voor de voorzitter van een maffiacommissie. Meestal staat deze ook aan het hoofd van de machtigste maffiafamilie die onder de commissie valt.
De lokale maffia houden zich niet bezig met willekeurige toeristen, en de kogels vliegen je ook niet om de oren als je er over straat loopt. De leden van de Camorra weten ook wel dat het toerisme in de stad geld in het laatje brengt, en de georganiseerde misdaad is dus zeker niet op de toeristen gericht.
Activiteiten. De maffia houdt zich vaak bezig met activiteten waar relatief veel geld mee te verdinen is. Denk hierbij aan drugshandel, wapenhandel, leningen en afpersingen.
Een conflict binnen de Mocro Maffia leidde in 2012 tot een Mocro-oorlog tussen rivaliserende criminele organisaties met aan de ene kant Gwenette Martha en zijn rechterhand Najib Bouhbouh en aan de andere kant Benaouf 'Ben' A. en Houssine 'Hoes' Ait Soussan.
In Zuid-Italië begint vandaag een van de grootste processen tegen de maffia van de afgelopen decennia. In een zwaarbeveiligde bunker staan meer dan 350 leden van de beruchte Ndrangheta terecht. De misdaadorganisatie wordt gezien als de gevaarlijkste ter wereld.
De 'Ndrangheta, de maffiaclub uit de punt van de Italiaanse laars, harkte vorig jaar 53 miljard euro binnen. Dat is meer dan McDonald's en Ikea samen. Wie zegt dat misdaad niet loont? De Italiaanse maffia verdient miljarden met drugshandel, afpersing en andere zaken die bij wet verboden zijn.
De maffia ontstaat in de negentiende eeuw op Sicilië. Door de bestuurlijke instabiliteit op het Italiaanse eiland weet de chanterende en afpersende maffia zich diep in de samenleving te nestelen. Een Cosa Nostra-lid dient zich te houden aan een geheimhoudingsplicht: de omerta.
Vandaag zijn er zoveel als zesduizend verschillende maffiagroepen, waarvan er meer dan tweehonderd globaal actief zijn. Het bestaan van de groepen zelf, en dan met name de graad waarin zij georganiseerd zijn, is echter voer voor debat.
Maar liefst 79 verschillende nationaliteiten zijn betrokken bij de georganiseerde criminaliteit in België. Met een 24-tal organisaties vormt de Italiaanse onderwereld in België nog altijd het grootste buitenlandse criminele circuit.
Het is de vierde maffia van Italië: de maffia Foggiana uit de Zuid-Italiaanse stad Foggia. Aanslagen zijn hier aan de orde van de dag.
Jan-Joost vertelt hierover: “De maffia staat erom bekend om zichzelf telkens opnieuw uit te vinden. Dat maakt hen als organisatie succesvol. Als je de criminele elementen buiten beschouwing houdt, ontdek je een strak georganiseerde bedrijfsstructuur. Daar kunnen 'normale' bedrijven veel van leren.”
Op deze pagina proberen we een antwoord te geven op de vraag hoe de Sicilaanse maffia, de Cosa Nostra, is ontstaan; hoe het komt dat deze organisatie zo machtig is geworden en waarom het maar niet lukken wil haar uit te roeien.
De Yakuza is een andere naam voor de Japanse maffia. Het is een groepering die zich traditioneel bezighoud met criminele activiteiten binnen Japan.
Napels is net zo veilig en net zo gevaarlijk als ieder andere wereldstad. Let dus op je spullen. Ga niet met dure telefoons en horloges lopen zwaaien, helemaal niet in armere buurten. Let op in de bus en metro.
Toeristen zijn inderdaad het doelwit van zakkenrollers, overvallen, oplichting of oplichting met creditcards. Dit wordt bevestigd door het artikel " De gevaarlijkste steden van Italië »Welke classificeert Milaan als de gevaarlijkste stad van Italië voor toeristen.
Selon le Numbeo 2021-ranglijst van misdaad in Europese steden, lijkt Napels de 8e meest criminele stad te zijn (van de 155 steden in Europa). Ter vergelijking: met een misdaadindex van 58.21 zou Napels dus gevaarlijker zijn dan Londen, Rome, Barcelona ou Parijs !
Pablo Escobar was de gevreesde leider van het beruchte en gewelddadige Medellín-kartel, dat Colombia jarenlang in zijn greep had. Hij werd in 1993 doodgeschoten door de politie.
Sicilië staat naast haar groene natuur, haar prachtige stranden en haar lieflijke dorpjes ook bekend om de rijke geschiedenis. Door de perfecte ligging van het eiland, was het een interessante plek om vanuit te handelen en dat bleef niet onopgemerkt.