Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden.
- Dek de schaal af met een bord, deksel of magnetronfolie. Dat zorgt ervoor dat de vocht in de maaltijd blijft waardoor de maaltijd goed heet kan worden. - Schep het eten één of twee keer om.
De watermoleculen worden verhit en gaan stomen. De stoom wil ontsnappen. De moleculen uit de tomaat hebben een hogere viscositeit en bevatten vezels en pectine die niet zomaar aan de kant gaan voor het stoom. Er ontstaat druk waardoor er in één keer een bubbel barst en er een een kleine explosie ontstaat.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
Het antwoord is kort en simpel: Nee. Het is zelfs zeer gevaarlijk om een pan te verwarmen in de magnetron. Dat komt namelijk door de samenstelling van de pan. Een magnetron kan niet tegen het staal van de pannen.
Er is aluminiumfolie en magnetronfolie. Aluminiumfolie kun je niet gebruiken als je de magnetronfunctie gebruikt. Magnetronfolie is kunststoffolie met (soms) kleine damp-gaatjes. Die kun je altijd gebruiken met de magnetronfunctie (maar weer niet in een combi-oven-functie).
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
In principe kan elk glas in de magnetron. Als je bv water kookt kun je allen niet zien als het water het kookpunt bereikt, dit kun je oplossen door er een glazen lepeltje in te zetten waardoor er trillingen zichtbaar worden waar het lepeltje in het water staat als het water gaat koken.
Transparante folie in de magnetron
Daarom is het gebruikelijk om te denken aan verwarming in de magnetron met doorzichtig foliepapier. Maar, u moet ervoor zorgen dat het filmpapier bestand is tegen hoge temperaturen voordat je het in de magnetron zet.
In magnetronfolie zitten al kleine gaatjes geprikt waardoor de hete lucht weg kan, maar dat is bij vershoudfolie niet het geval. "Dan moet je er zelf gaatjes in prikken als je eten in de magnetron verhit. De gaatjes in de folie zorgen ervoor dat de overtollige waterdamp zich niet ophoopt onder de folie."
Aluminiumfolie. Ook al lijkt het handig om je restje tomatensaus mee af te dekken bij het opwarmen, ook aluminiumfolie is een no go in de microgolfoven. Het kan brand veroorzaken.
IN DE MAGNETRON: Leg de worstjes naast elkaar op een bord en verspreid ze zoveel mogelijk. Verwarm deze gedurende 1½ minuut bij 450 Watt.
Dit symbool bevestigt dat. De producten van Curver mogen niet worden gebruikt op het traditionele fornuis, op elektrische fornuizen of op een barbecue. Dit symbool geeft aan dat ons product geschikt is om te gebruiken in een magnetron. U kunt dus uw eten probleemloos verwarmen of ontdooien in een magnetron.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
In de magnetron:
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.
Bij verhitting vatten plastic, papier en karton snel vlam. Daarnaast komen er chemische stoffen vrij. Hetzelfde verhaal geldt voor plastic: je kunt er flink ziek van worden.
Soep opwarmen in magnetron
Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan de saté en saus opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 8-10 minuten. Opbakken in een droge koekenpan op middelhoog vuur kan ook. De pentol en pindasaus kunnen eventueel ook, afgedekt met magnetronfolie in ca. 6-8 minuten op 600 Watt in de magnetron.
Soep opwarmen in de magnetron is ook heel makkelijk, mits je natuurlijk niet het soepblik in het apparaat zet (want: metaal!).