Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht.
Ondervloeren voor egalisatie
Indien de vloer gelijkvloers en/of op een nieuwe chape gelegd zal worden, raden wij aan onder de ondervloer een dampscherm te leggen om schade door opstijgend vocht te voorkomen.
Voor u uw laminaat- of parketvloer aanbrengt legt u eerst een isolerende ondervloer. Deze laag zorgt ervoor dat u lang plezier hebt van uw nieuwe vloer, de ondervloer zal de levensduur van uw nieuwe vloer verlengen.
Folie is het voordeligst
Ondervloerfolie is geschikt voor zowel een houten als een betonnen ondergrond. Het is geluiddempend, warmte verdelend en vochtwerend zodat vocht niet in je laminaat kan trekken.
Omdat laminaat is opgebouwd uit hout, zal de vloer uitzetten of krimpen bij verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Een ondervloer voor laminaat die vochtwerend en warmte isolerend is kan dit probleem verhelpen. Voor isolerende ondervloeren zonder vochtscherm, kan dit er apart bijgekocht worden.
Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie. Groene vloerplaten zijn geschikt en munten nergens in uit.
Je hebt dan ook een ondervloer nodig om de vloer te verstevigen. Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie. Zonder ondervloer ontstaan er al snel beschadigingen, heb je last van hard contactgeluid en voelt de vloer hard aan wanneer je erop loopt.
Om een mooie laminaatvloer te kunnen leggen, is het noodzakelijk dat de ondervloer mooi glad en even is. In sommige gevallen is het nodig om de ondervloer te egaliseren. Na het egaliseren is de vloer geschikt voor het laten leggen van het nieuwe (klik)laminaat.
De ondervloer, vaak en soort folie of een mat, is een beschermende laag tussen de grondvloer en de toplaag. Deze ondervloer zorgt ervoor dat vocht, maar ook geluid niet door het laminaat dringen. Met name vocht en temperatuurswisselingen kunnen immers een grote invloed op je laminaat hebben.
Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht.
Voor het isoleren van de bodem wordt gebruik gemaakt van dampremmende folie, zoals bijvoorbeeld de dampremmende Miofol folie of een stevige PE folie. De daadwerkelijke isolatie dient direct onder de vloer te worden aangebracht. Bij een houten vloer kunt u denken aan Rockwool 210 of Rockwool 123.
De beste ondervloer voor vloerverwarming in combinatie met laminaat is de TimberSound ondervloer. De R-waarde is slechts 0.01 m²K/W en dat is de laagst gemeten weerstand van alle ondervloeren. Nadeel van de TimberSound ondervloer is dat deze ondervloer niet geschikt is voor een appartement.
Breng je geen dampscherm, dan vergroot je het risico van vochtophoping en kunnen zich schimmels ontwikkelen.
Wanneer je je woning van binnenuit isoleert, moet je steeds een dampscherm plaatsen. De enige uitzondering is isolatie die reeds is afgewerkt met een dampwerende laag. Hierbij is het belangrijk om alle gaten en naden dicht te plakken met een speciale tape zodat er alsnog geen waterdamp in de isolatie kan doordringen.
Zonder dampscherm zou je isolatielaag na verloop van tijd aangetast worden door de condensatie van de binnenlucht in huis, en zou het een groot deel van z'n isolerend vermogen verliezen. Maar een dampscherm beschermt ook de onderliggende constructie tegen de vochtige lucht.
Zoals eerder gezegd hebben de meeste laminaatvloeren een dikte tussen de 6 mm en 15 mm. Daarbij heb je de keuze uit diverse soorten ondervloeren met een variërende dikte tussen de 1,5 mm en 7 mm. De dikte van laminaat met een ondervloer samen zal dus tussen de 7,5 mm tot 22 mm liggen.
Het leggen
Als je een ondervloer tussen het hout en laminaat gaat leggen, wat aan te raden is, dan kan je het best kiezen voor groene viltplaten. Deze viltplaten vullen eventuele oneffenheden op en zorgen er voor dat de vloer geheel vlak komt te liggen.
Leg je laminaat in de richting van de belangrijkste lichtbron. Kijk daartoe naar de plaatsing van ramen, want die zuigen het licht naar binnen. Veelal is dat de lengterichting van de kamer. Als je laminaat in de lengte legt, sorteer je het mooiste en natuurlijkste effect.
De kosten liggen een aantal keer hoger dan een betonvloer. Mede doordat er met egaline meer materiaal en arbeid vereist is. Heb je bijvoorbeeld een balkenvloer zorg er dan eerst voor dat er over de gehele vloer OSB platen worden geplaatst.
Bij nieuwbouw is egaliseren dus geen overbodige luxe, maar een noodzakelijk iets! NIET egaliseren kan eigenlijk alleen wanneer uw vloer al eens eerder is geëgaliseerd en u de vorige vloer schadeloos hebt kunnen verwijderen. Of wanneer u kiest voor gebruik van een tussenvloer natuurlijk.
Wanneer de oneffenheden niet te groot zijn, kunnen ondervloerplaten voor laminaat afdoende zijn. De beste manier om een oneffen vloer te egaliseren is het gebruik van een zelf nivellerend middel of egalisatiekorrels. Deze producten zullen u een stabiele en effen ondergrond geven waarop u uw laminaat kunt leggen.
Om er zeker van te zijn dat je laminaatvloer goed wordt gelegd, raden we altijd aan eerst leginstructies te lezen. Zo heb je binnen een dag een ruimte van 20-50 vierkante meter van laminaat voorzien.
Leggen van de vloer
Laminaat en PVC zijn beiden relatief eenvoudig te leggen. Houd er rekening mee dat bij PVC de ondervloer helemaal recht moet zijn: PVC is dun en hierdoor zijn eventuele oneffenheden goed zichtbaar. Met laminaat heb je hier minder last van. PVC wordt strak gelegd, waardoor je geen plinten nodig hebt.
Laminaat leggen duurt, afhankelijk van de grootte en moeilijkheidsgraad van een ruimte, meestal 1 dag. Het leggen van laminaat is op zichzelf geen tijdrovende klus, maar het doorleggen en afzagen van de planken kan wel veel tijd kosten.