Het warme water heeft een groter volume dan koud water. Doordat er wisseling plaatsvindt van koud naar warm water vermindert de druk langzaam in de leidingen. Het ontluchten van radiatoren is ook een oorzaak van het verlagen van de druk in de cv-ketel.
Wanneer het vaker nodig is en u bijvoorbeeld maandelijks uw cv-ketel moet bijvullen, is er waarschijnlijk sprake van lekkage. Ook moet u uw cv vullen wanneer u uw installatie ontlucht. Vul de cv dan zowel voor als na het ontluchten.
De werkdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Is de druk lager dan 1,0 bar, dan zal de cv-ketel uitschakelen of niet goed meer werken. Een te hoge druk veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Gaat de druk richting 3 bar, dan ontstaat het gevaar dat de drukbeveiliging opengaat.
De oorzaak van een te lage waterdruk kan te wijten zijn aan een aantal factoren: lekkage in cv-leidingen: spoor s.z.m. de lekkage op en verhelp het probleem. kapot expansievat: de boven- en onderkant van het vat klinken beiden hol / niet hol. lucht in de radiatoren: ontlucht de radiatoren en vul water bij.
Gevaren lage druk cv ketel
Wél is het zo dat de ketel het water niet goed meer kan rondpompen, waardoor de ketel eigenlijk zijn werk niet meer goed kan doen. Wanneer de druk écht heel laag is, bijvoorbeeld minder dan 1 bar, kan de pomp zelfs beschadigen. Dit brengt vaak hoge reparatiekosten met zich mee.
Een Cv-lekkage opsporen kan bijvoorbeeld door een ultrasoon meting. Bij deze techniek wordt het geluid van de leidingen gemeten. Een grote lekkage heeft een lagere toon en een kleine lekkage en hoge toon. Om deze tonen te horen heb je professionele apparatuur nodig.
Dit kunt u vrij eenvoudig zelf testen. Bij een defect expansievat is meestal het rubberen membraam tussen de compartimenten lek, waardoor beide delen uit water bestaan. Door met een hard voorwerp aan de boven- en onderkant op het vat te tikken kunt u dit horen.Water geeft een dof geluid, stikstof een hol geluid.
De cv-ketel moet van tijd tot tijd worden bijgevuld. Dat is een gegeven. Als je merkt dat de druk regelmatig onder de 1,5 bar komt te staan en bijvullen steeds vaker aan de orde is, dan is er iets aan de hand. Eens per jaar de ketel bijvullen is heel normaal.
Als uw ketel water lekt aan de onderkant, is een defecte ontluchter een veel voorkomende oorzaak. De automatische ontluchter laat lucht uit uw cv-installatie ontsnappen. Hierbij kan altijd wat water meekomen. Wanneer de ontluchter echter niet meer goed afsluit, blijft er water uit lekken.
Een CV-ketel heeft voldoende druk nodig om (goed) te kunnen functioneren. De werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Dit kunt u controleren op uw drukmeter.
Na het bijvullen is het belangrijk om uw radiatoren te ontluchten. Het ingestroomde water bevat namelijk altijd zuurstof. De lucht kan zorgen voor vreemde geluiden en een installatie die niet optimaal werkt. Ook het ontluchten van uw radiatoren kunt u eenvoudig zelf doen.
Wij raden aan om minimaal één keer per jaar de verwarmingsinstallatie te ontluchten om eventuele defecten vroegtijdig te voorkomen. Je dient je cv ketel te ontluchten wanneer: De verwarming rare geluiden begint te maken. De radiatoren niet warm genoeg worden of langzaam opwarmen.
Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan. Is de druk hoger dan 2 bar, dan slijt de pomp te snel, en bij meer dan 3 bar kan er lekkage ontstaan doordat een leiding barst.
Bij een kapotte warmtewisselaar in de cv-ketel zullen de radiatoren niet langer warm worden. Het koude water blijft koud en stroomt vanuit de cv-ketel naar de radiatoren en bijvoorbeeld kranen in huis. Mocht u geen warm water meer hebben, dan kunt u de stekker tijdelijk uit het stopcontact halen.
Een warmtewisselaar in de cv-ketel zorgt voor het opwarmen van het water in de ketel. Als de warmtewisselaar cv kapot is, wordt het water niet meer warm. Het kan zijn dat de warmtewisselaar cv kapot is, maar een lekkage komt ook vaak voor. De cv-ketel wordt niet meer warm als de warmtewisselaar cv kapot is.
Het is belangrijk dat u regelmatig uw cv-ketel bijvult. Wanneer de waterdruk te laag is moet de cv-ketel meer energie verbruiken om het huis te verwarmen. Op het moment dat de druk nog verder daalt wordt uw huis helemaal niet meer verwarmd.
Hoe weet ik of mijn cv-ketel lekt? Als de druk van je cv-ketel steeds lager wordt, kan er sprake zijn van een lek.Als je aanslag op of rond de ontluchter ziet, is dat meestal een teken van lekkage.
Schade als gevolg van een lekkage van de cv-installatie is meestal verzekerd door je woonverzekering.
Een lekkage in uw cv-installatie kan meerdere oorzaken hebben, maar vaak is de oorzaak een te hoge druk in de ketel. Het is normaal dat bij het opwarmen van water de druk hoger wordt. Als de druk hoger wordt, dan is er een veiligheidsventiel aanwezig dat overbodig water via een slang laat ontsnappen.
Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat. Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde. Dit betekent namelijk dat in het ene deel water zit, en in het andere stikstof. Zijn er geen verschillende geluiden hoorbaar, dan is uw expansievat lek.
Gemiddeld kost het vervangen van een expansievat tussen de € 130 en € 200, inclusief arbeidskosten en materialen. Het wordt aanbevolen om het expansievat elke 5 tot 10 jaar te vervangen om problemen te voorkomen.
Het expansievat (meestal een rood vat dat nabij de CV-ketel is gemonteerd) dient ervoor de uitzetting van het water bij opwarming op te vangen zodat de installatiedruk niet teveel schommelt. Hiertoe zijn de vaten voorzien van een rubberen “binnenbal” welke met stikstof op een bepaalde voordruk zijn gebracht.
Een expansievat heeft een gemiddelde levensduur van zo'n zeven jaar. Het kwetsbare onderdeel van een expansievat is het rubberen membraan, dat de stikstof van het water scheidt. Na verloop van tijd wordt dit rubberen materiaal namelijk poreus, waardoor de stikstof gaat lekken en het drukvat niet meer goed werkt.
Levensduur van een expansievat
Het is sterk aan te bevelen om het apparaat in ieder geval eens per zes tot zeven jaar te laten vervangen. Hiermee gaat het expansievat minder lang mee dan een cv-ketel. Zou u het expansievat te lang laten zitten, dan kan de druk op leidingen vergroten.
Als je meerdere keren per jaar het water moet bijvullen van je cv-ketel dan is er wat mis. Dan is er sprake van een lek want dat water verdwijnt niet zomaar. De meest voorkomende oorzaak is dat het expansievat oud en lek is. Die moet je iedere 7-10 jaar vervangen.