De crème honing heeft een veel zachtere smaak in vergelijking met de vloeibare variant. De zachte smaak komt door de manier waarop de crème honing wordt gemaakt: een combinatie van vloeibare honing met fijne gekristalliseerde honing.
Vloeibare honing is – zoals de naam al zegt – vloeibaar van vorm. Dit is hoe we in Nederland honing vooral kennen. Crème honing heeft een vaste vorm en is ondoorzichtig. Dit maakt crème honing minder geschikt om te mengen door de yoghurt of kwark.
Deze natuurlijke crème ontleent haar krachtige werking aan honing, zuivere bijenwas en sheabutter en is speciaal geschikt voor de droge huid, ruwe en schrale huid, gesprongen huid en bij kloofjes. Deze crème is geschikt voor de dagelijkse verzorging van handen én voor de dagelijkse verzorging van huid en gezicht.
Deze crèmehoning wordt gemaakt door een grote hoeveelheid vloeibare zomerhoning te mengen met een klein beetje koolzaadhoning. Door de honing goed en vaak door te roeren ontstaat dan de fijne kristalstructuur. Deze honing is heerlijk zoet van smaak.
Het maken van crème honing met behulp van enthoning: Vloeibare honing vermengen (enten) met een kleinere hoeveelheid crème honing, en roeren. Hoe meer enthoning er wordt gebruikt hoe sneller het gewenste eindresultaat zal worden bereikt.
De kristallisatie van honing is daarom een natuurlijk proces, maar voor velen toch een reden om de honing weg te doen. Dat is jammer, want gekristalliseerde honing is hartstikke lekker en bovendien veel beter smeerbaar! En als je het in de thee doet lost het gewoon op, net als vloeibare honing.
Honing onttrekt vocht uit de lucht. Zorg er daarom altijd voor dat de dop stevig is aangedraaid. Ontsnapt er namelijk lucht in de honingpot, dan verhoogt het vochtpercentage en des te sneller start het versuikeren. Nooit nonchalant ergens de dop laten slingeren dus.
Verschil vloeibare honing en crème honing
De crème honing heeft een veel zachtere smaak in vergelijking met de vloeibare variant. De zachte smaak komt door de manier waarop de crème honing wordt gemaakt: een combinatie van vloeibare honing met fijne gekristalliseerde honing.
Vloeibare honing, bloemenhoning, lavendelhoning, koudgeslingerde honing, er staat zoveel in het schap dat het moeilijk te bepalen is wat nu echt goede honing is. Volgens imker Theo Coolen is het allemaal vrij simpel: “Honing mag alleen honing heten als het 100 procent zuiver afkomstig is van honingbijen.
De gezonde eigenschappen van honing
De suikers in honing zorgen ervoor dat de huid het vocht vasthoudt en soepel blijft. Ook de vettige huid profiteert van de hydraterende werking van honing, want de aanwezige antioxidanten zorgen voor een vermindering van de vrije radicalen.
Je kunt enzymrijke honing gebruiken voor huidproblemen, maar ook gewoon als huidverzorging. Vanwege de antibacteriële en desinfecterende werking verwijdert honing onzuiverheden en vuil. Bovendien voelt je huid lekker zacht aan na het gebruik van honing.
Breng de honing aan op je gezicht en laat het ongeveer 10-15 minuten op de huid zitten voor je het er afspoelt. Daarnaast is honing een aanrader als lippenbalsem. Vooral wanneer je last hebt van droge lippen, wondjes of kloofjes in de mondhoeken.
MEDIHONEY, niet zomaar honing
MEDIHONEY® is samengesteld uit Leptospermum Scoparium (Manuka) honing uit Nieuw-Zeeland en bevat de hoogste Unique Manuka Factor (UMF). Hoe hoger deze factor is, des te hoger is de antibacteriële werking van de honing.
Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.Ook zijn boekweithoning of lindehoning een goede keuze wanneer u specifiek een gezonde honing zoekt.
Pure honing is in een oogopslag makkelijk te herkennen. Wanneer deze opgeborgen wordt ontstaat er namelijk een gekristalliseerde klomp op de bodem. Bij nagemaakte honing is dit niet het geval. Als je het echt wilt testen dan kun je het ook testen met een glas water.
Er zit een kleine hoeveelheid mineralen en vitaminen in, maar dit weegt niet op tegen de hoeveelheid calorieën die de honing bevat. Dit geldt voor alle honingsoorten, dus de ene honingsoort is niet beter dan de ander.
Echte honing is vloeibaar goud, dat bijen maken van nectar. Je koopt echte honing bij voorkeur niet in de supermarkt maar rechtstreeks van de imker want er is helaas er is ook veel 'nephoning' te koop. Gewone honing die je in de supermarkt kunt kopen kan zomaar eens imitatie van honing bevatten.
Er wordt vaak gedacht dat honing gezonder is dan suiker. Maar is dat wel zo? Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren.
Honing blijft eeuwig goed
Als je honing bewaart in een pot met een goed sluitende deksel, zodat er geen vocht bij komt, kan hij eeuwig goedblijven. De lange houdbaarheid van honing is te danken aan een hoog suikergehalte, een laag vochtgehalte en bepaalde enzymen.
Om honing te gebruiken voor wonden is het van belang dat de condities van het maken van de honing gestandaardiseerd zijn en dat het vloeibare honing is. Het is dus eigenlijk zo dat alleen medicinale honing geschikt is voor het gebruik bij wonden.
Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren. Juist als de honing niet kristalliseert na een tijdje, is de kans groot dat de honing erg verhit is.
Een honing waar relatief veel glucose in zit zal doorgaans sneller kristalliseren. Honingsoorten als acaciahoning en woudhoning kristalliseren daarom relatief langzaam. Honing is geneigd om sneller te kristalliseren in een koude omgeving. De temperatuur is dus van invloed op hoe snel honing hard wordt.
Feit: honing bevat minder calorieën dan suiker.
Zijn er dan helemaal geen voordelen ten opzichte van suiker? Nou, één verschil is er wel: honing bevat minder calorieën dan suiker. 100 gram suiker levert 400 kcal. Bij honing is dat 300 kcal.