Zo ontdooit de vis te snel en dit tast de smaak en textuur aan van de vis.
Ontdooi uw bevroren sint-jakobsschelpen door ze te plaatsen in de koelkast om 's nachts te ontdooien. Als je ze snel wilt ontdooien, doe de bevroren coquilles dan in een plastic zak en leg ze in koud stromend water.
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Leg het zakje in een kom of schaal (het moet er volledig in passen). Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden. Vervang het water om de 10 minuten totdat de vis ontdooid is.
In de magnetron kun je vlees ontdooien binnen de 5 of 10 minuten, maar je moet voorzichtig zijn. Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling.
Het koude water geleidt beter dan lucht, waardoor de voedingswaren sneller ontdooien. Ontdooien in de koelkast is niet per se slecht, daar kun je ontdooid eten ook het beste in bewaren, maar het duurt een stuk langer.
Door het geleidelijk ontdooien krijgen bacteriën geen kans en blijft het vlees lekker sappig. Ontdooi het vlees door het afgedekt op een bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken.
De beste schelpen zijn gedoken coquilles. Bij deze methode gaan duikers te water en rapen ze de coquilles van de bodem. Er wordt een elastiekje of clip om de schelp gedaan om de schelp gesloten te houden, hierdoor houdt het zijn vocht vast en blijft de coquille langer vers.
Verse sint-jacobsvruchten kan je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze tussen twee vellen keukenpapier. Zo blijven ze droog en kan je ze makkelijk bakken of in fijne plakjes snijden.
Met drie coquilles per persoon heb je een perfecte basis voor een heerlijk voorgerecht. Sint-jakobsvruchten vind je reeds gekuist in de supermarkt, of kan je in zijn geheel bestellen bij de visboer. Je kan aan hem vragen om ze te kuisen, of het zelf doen.
Wanneer het aankomt op diepvries vis versus verse vis is het belangrijkste te onthouden dat je, vanwege je gezondheid, meer vis dient te eten onafhankelijk van of het vers is of uit de diepvries komt. Echter, diepvries vis is ten minste net zo goed als verse vis en zorgt voor minder voedselverspilling.
Do. Laat de vis op een langzaam tempo ontdooien in koud water of in de koelkast. De koude temperatuur van het water zorgt ervoor dat de vis snel kan ontdooien. Na ongeveer een uurtje is de vis klaar en ready to go!
Diepgevroren kabeljauwstukken zijn veelal buik- en zijfilet en volstaan met een gemiddelde baktijd van 4 tot 6 minuten. Wanneer je bevroren kabeljauw koopt kan je deze in de magnetron ontdooien, pas alleen op dat de randen niet voorgaren en het midden ijs blijft.
Bevroren coquilles zijn minder duur en kunnen vers smaken als je ze op de juiste manier klaarmaakt. Wanneer je de coquilles ontdooid hebt kun je ze braden of bakken om een heerlijke maaltijd te maken waar je zeker van zult genieten.
Opwarmtip Sint-Jacobsschelp
Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats daarna de schelp in de oven op 170°C gedurende 15 minuten.
Je kunt verse vis invriezen (gemiddeld op -15°C) mits het gevacumeerd is. Doordat de vis of filet luchtdicht verpakt is, blijft de kwaliteit gewaarborgd. Je kunt de vis 3 maanden bewaren in de vriezer.
Hoe smaken coquilles? Het vlees van coquilles heeft een boterzachte structuur met een nootachtige smaak. Liefhebbers willen de smaak zoveel mogelijk intact houden en voegen daarom niet te veel kruiden toe. Bij voorkeur eet je coquilles vers op de dag van aankoop.
Het korte antwoord is: ja, je kan een sint-jakobsschelp rauw eten. Sterker nog, een rauwe, ultraverse coquille is waarschijnlijk een van de lekkerste dingen die bestaan, met een ongekende natuurlijke zoetheid en malsheid. Maarrr: hoe vers het exemplaar is, zal alles uitmaken wat smaak en beleving betreft.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
De spier van de coquille is het lekkerste gedeelte. Ook zit er nog een oranje zakje in de schelp. Dit is het kuit van de schelp (het koraal). Deze kun je eventueel gebruiken om een vissaus op smaak te brengen.
Jacobsschelp. De coquille, ook bekend als Sint Jacobsschelp, is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.
Coquilles is door zijn aparte smaak en structuur heel goed te combineren met wijn. Eigenlijk drink je coquilles altijd met een witte wijn, zoals een chardonnay of een sauvignon blanc. Rode wijn, Rosé wijn en mousserende wijn passen minder goed bij deze scheldieren.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt.
Leg vlees niet in warm water, op de verwarming of in de zon om het snel(ler) te ontdooien. Dat bevordert niet alleen de groei van bacteriën maar gaat ook ten koste van de smaak en malsheid van het vlees, omdat vleessappen eruit lopen. Leg bevroren vlees op een bord of schaal en dek het af.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.