Compacter. Een buggy neemt een stuk minder ruimte in in de auto. En dat is wel zo prettig als je een kleine auto bezit of als jullie met de auto op vakantie gaan. Je neemt immers al zóveel spullen mee, dat je aardig wat ruimte nodig hebt en zoveel mogelijk ruimte wilt creëren.
In tegenstelling tot een wandelwagen biedt een buggy weinig ondersteuning aan de rug van je baby en is daarom belastender voor zijn botten. De vering is niet heel goed, waardoor een buggy geen ideaal vervoersmiddel is voor lange ritten.
Een kinderwagen is stevig en robuust, heeft grote banden en een stevige vering voor- en/of achteraan. Het grote voordeel van een plooibuggy, of simpelweg buggy, is zijn grote manoeuvreerbaarheid. Buggy's wegen tussen 5 en 9,5 kg en zijn over het algemeen veel lichter dan wandelwagens.
Vanaf welke leeftijd? Omdat een buggy weinig ondersteuning biedt, mag je baby er pas in als hij zelfstandig kan zitten. Hierbij is het belangrijk dat hij zonder hulp vanuit een liggende positie in zithouding komt. Meestal leert je kleine dit tussen de 6 en 9 maanden.
Maar, er zijn wel richtlijnen. Zo kun je een combi-wagen gebruiken tot je kindje ongeveer vier jaar oud is. De meeste kinderen kunnen zelfstandig zitten als ze tussen de zes en twaalf maanden zijn: dan mogen ze uit de reiswieg en in de wandelwagen.
De reiswieg hoort bij de basisuitrusting van een 3-in-1-kinderwagen. Het is de beste manier om met je baby op pad te gaan, in de eerste 6 maanden na de geboorte. In de wieg heeft de baby de ruimte om te bewegen terwijl je kindje plat ligt. Dat is belangrijk voor de lichamelijke ontwikkeling van je baby.
Een buggy biedt weinig steun voor baby's, daarom is het beter om pas een buggy te gebruiken als je kind zelfstandig en veilig kan zitten: ergens tussen de zes en negen maanden. Je kunt een buggy gebruiken tot je kind ongeveer vier jaar is.
Voordelen van een buggy
Ze zijn compact opvouwbaar, lichtgewicht en nemen niet veel ruimte in. Buggy's zijn te gebruiken tot je kindje ongeveer 4 jaar oud is. Handig als je op vakantie gaat! In de auto neemt het niet veel plek in beslag en in het vliegtuig mag je een buggy bijna altijd tot aan de gate bij je houden.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Het autostoeltje is echter niet geschikt om je kind lang in te laten zitten: maximaal 1,5 tot 2 uur op een dag.
Een paraplu buggy is een kleine, lichte en compacte buggy uit één stuk. Je kunt de buggy, net als een paraplu, gemakkelijk in een handomdraai dichtklappen. Bij veel vliegtuigmaatschappijen mag je enkel paraplu buggy's meenemen tot aan de gate.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Joolz Aer
Om die reden is de Joolz buggy door ons als beste getest en bekroond tot de beste buggy van 2022! Met 6 kg is de Aer de lichtste buggy uit deze top 10, dus zelfs nog lichter dan de Babyzen Yoyo. Hij klapt weliswaar iets minder compact in dan die buggy, maar dit gaat wel vele malen makkelijker.
De Buggy is een voertuig waar je met twee personen in kunt. Onze buggy's kunnen een snelheid behalen van wel 60 kilometer per uur. En omdat je met de Buggy laag aan de grond zit, geeft dat ook nog eens een extra gevoel van snelheid.
Goodbaby Pockit Buggy
De Goodbaby Pocket Buggy is op dit moment de kleinste opvouwbare buggy ter wereld en de lichtste buggy ter wereld. De buggy meet slechts 30x18x35 en weegt maar 4,3 kilo. Deze buggy komt met een handige buggy beschermhoes (los bijkopen) en kan je als draagtas meenemen. Zelfs als handbagage.
Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte. Vooral op het gebied van ventilatie, luchtdoorlatende zijwanden en bedbodem schiet de kinderwagenbak tekort.
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
Een opvouwbare kinderwagen van maximaal 15 x 30 x 100 cm mag als handbagage mee de cabine in. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak, wordt er gevraagd de buggy kosteloos bij de gate in te checken. Grotere buggy's moeten altijd ingecheckt worden.
Prijzen van deze buggy's beginnen bij €599,- tot €2499,- maximaal (gemonteerd & gestart). Het prijsverschil is afhankelijk van het merk, formaat & variant van de buggy's.