Als je als beginner schadevrij rijdt, dan wordt de autoverzekering nog sneller goedkoper. Je krijgt namelijk ieder jaar dat je een autoverzekering op naam hebt staan én geen schade veroorzaakt of claimt, één schadevrij jaar. Schadevrije jaren zorgt voor korting op de premie. We noemen deze korting no-claimkorting.
Bij verzekeraars is het duurder om een autoverzekering af te sluiten als je jonger dan 24 jaar bent. Ben je ouder dan 65 jaar? Ook dan valt de premie van je autoverzekering hoger uit. Tussen de leeftijd 24 en 65 jaar is je autoverzekering daarom meestal het goedkoopst.
Autoverzekeringen zijn vooral duur, omdat verzekeraar schades moeten uitbetalen. Wanneer er meer schades ontstaan, moeten autoverzekeraars meer uitbetalen. Vervolgens wordt de premie hoger, omdat alle klanten deze schades samen betalen. Wanneer we allemaal minder schades veroorzaken, worden de premies lager.
Verloren jaren weer opbouwen
Bij elke schade die u claimt, verliest u 5 schadevrije jaren. U krijgt echter slechts 1 schadevrij jaar per jaar, mits u geen schade claimt. Na een terugval kost het dus 5 jaar voordat u weer op hetzelfde aantal jaren zit.
Een vraag die vaak wordt gesteld in autoverzekeringsland is als volgt: “Kun je schadevrije jaren opbouwen zonder eigen auto?” Het antwoord hierop is: JA! Je kunt absoluut schadevrije jaren opbouwen zonder dat je zelf een auto op naam hebt staan. Verzekeraars zien samenwonende partners namelijk als één.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.
Hoeveel pk/kW je maximaal kunt verzekeren, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Over het algemeen kun je als 18- tot 24-jarige bestuurder auto's tot 100 kW oftewel 136 pk vermogen verzekeren.
Een autoverzekering voor jongeren is vaak duur. Je betaalt als jongere een hogere premie of meer eigen risico bij een schade. Er zijn grote verschillen tussen verzekeraars in de acceptatie van jongeren. En de premieopslagen.
Ben je 23 jaar of jonger en wil je een autoverzekering direct afsluiten? Dan betaal je waarschijnlijk een hogere premie dan je ouders. Als jonge bestuurder heb je nog weinig rijervaring en is de kans op een schade of een ongeluk groter. Daarom betaal je tot en met 23 jaar een hogere premie voor je autoverzekering.
Een autoverzekering voor een beginnend bestuurder kost gemiddeld tussen de €40 en €54 per maand. De hoogte van de kosten voor de autoverzekering voor een beginnend bestuurder hangt af van de dekking en van het aantal schadevrije jaren de beginnend bestuurder heeft opgebouwd.
Of u nou twee, drie of meer auto's heeft: als de auto's op uw naam staan, mag u ze ook allemaal op uw naam verzekeren. Heeft u maar liefst 3 auto's op uw naam staan? Dan kunt u deze dus ook alle drie op 1 naam verzekeren.
Ja, je autoverzekering is ook geldig als iemand anders achter het stuur zat bij het ontstaan van de autoschade. Wel moet de bestuurder een rijbewijs hebben én moet je hem toestemming hebben gegeven om in je auto te rijden. Daarnaast moet het gaan om een incidentele uitleen.
Hoeveel het kost om een auto te verzekeren, verschilt per persoon. Dit hangt af van onder andere de dekking, het aantal schadevrije jaren, de waarde van de auto en de woonplaats. Houd rekening met minimaal 30-40 euro per maand, maar dit kan oplopen tot meer dan 100 euro per maand.
Hoewel je in eerste instantie duur verzekerd bent, kun je tussen je 18e en 24e maar liefst 6 schadevrije jaren opbouwen. Na 6 jaar vervalt ook nog eens de premietoeslag voor jongeren onder de 24 jaar, waardoor jouw auto na 6 jaar ineens véél goedkoper verzekerd is.
Grens qua kW voor beginnend bestuurder
Het vermogen kan aangeduid worden in kW (kilowatt). Hiermee bepaalt de verzekeraar dan ook de bovengrens voor het vermogen dat een auto mag hebben. Vaak zien we een maximaal vermogen van 100 kW voor bestuurders onder de 25 jaar.
Wil je als beginnend bestuurders een eigen auto rijden, dan kost je dat een fortuin, zo blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Gemiddeld betalen automobilisten van 18 t/m 20 jaar 2.180 euro per jaar voor hun autoverzekering. Dat komt neer op 181,60 euro per maand.
Wij adviseren dan vaak om een motor met een maximaal vermogen van 4 PK te nemen en meestal blijf je dan onder de 20 km per uur. Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen.
Dat de motor 9.9PK heeft in plaats van 10PK, is omdat vroeger vanaf 10PK een vaarbewijs verplicht was. Tegenwoordig is dat vanaf 20km/h, houdt daar dus rekening mee in de combinatie tussen boot en motor.
Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h. Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben.
Je kind kan zonder problemen in jouw auto rijden. Je hoeft je verzekeraar niet van te voren te melden dat de auto door je kind gebruikt wordt als hij of zij er af en toe een keer in rijdt. Mocht hij of zij schade veroorzaken dan valt dit gewoon binnen de dekking van je verzekering.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.