Onze huidige munten zijn gemaakt van verschillende soorten metaal, zoals koper en nikkel. Eerst worden er grote rollen metaal gemaakt in hoogovens en metaalfabrieken. Uit deze rollen halen ze lange, smalle stroken en uit deze stroken worden platte rondjes gehaald. Deze gladde rondjes heten rondellen.
Katoen in geld? Sinds 2007 wordt een deel van onze eurobankbiljetten gemaakt van 'goed' katoen. Papier van katoen is heel sterk en voelt uniek aan, eigenschappen die van belang zijn voor het verkrijgen van unieke, slijtvaste bankbiljetten.
Net als de eerste serie eurobankbiljetten worden de bankbiljetten van de Europa-serie gedrukt op zuiver katoenpapier, dat ze hun speciale knisperigheid en slijtvastheid geeft. Bepaalde echtheidskenmerken, zoals watermerken en in het papier verwerkte draden, zijn onderdeel van het papier zelf.
De eurobankbiljetten vormen sinds 2002 samen met de euromunten het contante geld van de Euro dat het wettig betaalmiddel is van de lidstaten van de eurozone. De biljetten worden in opdracht van de Europese Centrale Bank, via de nationale centrale banken in omloop gebracht.
Over de oorsprong van geld is niet veel bekend. De eerste vermelding van geld komt uit Mesopotamië, het tegenwoordige Irak. Volgens oude kleitabletten met spijkerschrift was puur zilver het eerste gestandaardiseerde betaalmiddel. De kostbare staven werden in stukken gehakt en gewogen bij een handelstransactie.
Gaat contant geld binnenkort verdwijnen? Nee. Contant geld blijft voorlopig het standaard betaalmiddel. Contant geld vertegenwoordigt waarde, kan betrouwbaar op echtheid worden gecontroleerd en van vervalsingen worden onderscheiden en er is geen tussenkomst van derden nodig om betalingen te verwerken.
' In tegenstelling tot wat de spectaculaire bacteriegroei in onze petrischalen doet vermoeden, valt het best mee met de viezigheid op het onderzochte geld, merkt Smeulders op. Op elk van de muntjes zaten minder dan tien microben, op het briefgeld maximaal een stuk of honderd. 'Het geld was dus best wel schoon.
De gemiddelde Nederlander ziet bijna nooit zo'n paarse flap van 500 euro, maar in het criminele circuit is het een geliefd betaalmiddel. De briefjes zijn nog steeds een wettig betaalmiddel, maar worden sinds 2019 niet meer opnieuw gedrukt.
Zowel het drukken als slaan gebeurt met behulp van machines. De Nederlandse Bank bewaart en beheert vervolgens de munten en briefjes. Je kunt niet zomaar geld bijmaken om armoede te bestrijden. Als je er namelijk geld bijmaakt, dan wordt het minder waard.
Met een waarde van bijna 3 euro is de Koeweitse dinar in nominale termen de duurste munt ter wereld; als je ten minste bitcoin en andere alternatieve valuta's niet meerekent.
Het biljet brandt, maar verbrandt niet. Terwijl de spiritus ontvlamt, zal het water het biljet beschermen. Het water zorgt er namelijk voor dat het papieren biljet niet boven zijn ontbrandingstemperatuur komt. Het zout zorgt voor de gele kleur van de vlam.
Het biljet met de hoogste waarde dat ooit werd gedrukt is de Hongaarse 1 triljard pengő (21 nullen) uit 1946, die nooit in omloop kwam (het biljet van 100 triljoen wel).
DNB en de andere centrale banken laten biljetten drukken, maar met de digitale geldpers groeit de geldhoeveelheid pas echt. Het werkt als volgt: De centrale banken in de eurozone kopen enorme hoeveelheden staatsobligaties van financiële instellingen, die daardoor meer geld in kas hebben om uit te lenen.
Gelukkig helemaal niets. Het wordt natuurlijk wel nat, maar een bankbiljet blijft heel. Dat komt omdat een bankbiljet niet van papier is gemaakt maar van een speciaal soort katoen. Hierdoor kan het niet makkelijk scheuren.
Eurobiljetten zijn niet alleen waterbestendig, maar kunnen ook veel kreukels en vouwen aan. "Je kunt een eurobiljet wel vijfduizend keer dubbelvouwen voor het scheurt", zegt Klok. Daarnaast zijn de briefjes bestand tegen krimpen, ook wel deformatie geheten.
De Britse koningin Elizabeth. Zij staat op 33 verschillende bankbiljetten.
Beperkte inflatie
Het laagste inflatiecijfer van de eurozone (volgens Eurostat) vinden we in Malta. Daar is de stijgende levensduurte vorige maand “beperkt” gebleven tot 6,1 procent. Als we verder dan de monetaire unie kijken, merken we op de Liechtenstein het laagste inflatiecijfer van Europa heeft.
Uitgeschreven is dit 1.031.681.160.000.000. Bij dit bedrag is alles inbegrepen: ook contant geld, geld op spaarrekeningen, investeringen, cryptovaluta en meer. In Nederland is er op dit moment €992.258 miljoen euro, inclusief contant geld, betaalrekeningen, spaarrekeningen en meer.
Later werd aangekondigd het opkoopprogramma nog verder te verruimen, waardoor de ECB in totaal 1850 miljard euro heeft uitgetrokken. Dit opkoopprogramma is beëindigd in maart 2022.
Een miljoen euro weegt in biljetten van 500 euro ongeveer twee kilo, in biljetten van 100 euro is dat tien kilo.
De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Winkeliers mogen contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren.
In een Nederlandse winkel betalen met een biljet van honderd euro is niet of nauwelijks mogelijk. Winkeliers hebben de coupure in de ban gedaan, stelt MKB Nederland. “Negen van de tien winkels weigeren het. Ze zijn bang dat ze vals zijn”, zegt een woordvoerder van de ondernemersorganisatie.
Oud geld inwisselen
Oude Nederlandse biljetten zijn nog steeds wel inwisselbaar bij De Nederlandsche Bank. Het briefgeld mag tot 2032 omgeruild worden naar euro's. Als je oud geld omwisselt, wordt gerekend met de officiële vaste koers: EUR 1 = NLG 2,20371.
De Nederlandsche Bank is de centrale bank van Nederland die geld in omloop brengt en ook weer inneemt. Daarom kun je beschadigde biljetten en munten alleen bij DNB inleveren.
Blijft het oude 10-eurobiljet nog geldig? Ja, voorlopig hoef je je daar geen zorgen over te maken. Het oude briefje blijft de komende tijd een wettig betaalmiddel. De ECB zal ruim op tijd laten weten wanneer het oude briefje niet meer geldig is.