Aluminium heeft een zeer grote affiniteit voor zuurstof. Aan de lucht blootgesteld komt er onmiddellijk een oxidelaagje op. Gelukkig sluit dit laagje meteen goed af tegen lucht, zodat verder oxideren wordt tegengegaan. Aluminium oxideert/brandt dus al ver onder het vriespunt, zij het niet met een vlam.
Aluminium is een goede geleider, is niet magnetisch, vonkt niet, en laat zich gemakkelijk vormen.
Aluminium is een uniek brandwerend materiaal. Dit komt doordat het een natuurlijke oxidelaag heeft die voorkomt dat het metaal reageert met zuurstof en ontbranding veroorzaakt . Niet-ontvlambaar: vast aluminium vat geen vlam. Bij een temperatuur van 750-800°C smelt het, maar het zal niet ontbranden.
Metalen die gemakkelijk ontbranden zijn bijvoorbeeld aluminium, magnesium, lithium, zirkonium, titanium, kalium en natrium. Deze metalen branden gemakkelijk, vooral als ze in aanraking komen met zuurstof en een vlam natuurlijk.
Over het algemeen is aluminium niet brandbaar. Het heeft een zeer hoog smeltpunt van 660°C (of 1.220°F) en het ontbrandt niet gemakkelijk .
BRANDGEVAREN
* Aluminiumpoeder is ONTVLAMBAAR en kan EXPLOSIEVE MENGSELS IN DE LUCHT vormen . Als er vocht aanwezig is, is het gevaar groter. * Gebruik droge chemische blusmiddelen of blus met droog zand, droge klei of droog gemalen kalksteen. * GEBRUIK GEEN WATER, CO2 of HALOGEENBRANDBRANDMIDDELEN.
Twee dingen: 1) aluminium smelt bij ongeveer 650°C en het is mogelijk om branden te hebben die deze temperatuur overschrijden. Als het aluminium direct aan de hitte van het vuur wordt blootgesteld, moet je overwegen om staal te gebruiken. 2) metaal is een slechte isolator.
Normaal gesproken reageert aulumiummetaal dus niet met lucht. Als de oxidelaag beschadigd raakt, wordt het aluminiummetaal blootgesteld aan aanvallen. Aluminium zal in zuurstof verbranden met een stralend witte vlam om het trioxide-alumium(III)oxide, Al 2 O 3 te vormen .
Brand- en inbraakbestendig
De aluminium systemen zijn beschikbaar in weerstandsklasse 2 en vaak ook in weerstandsklasse 3. Aluminium is onbrandbaar en in combinatie met het juiste glas en beslag is het daarom mogelijk om aluminium kozijn 30 of zelfs 60 minuten brandwerend uit te voeren.
Bovendien zal aluminium in mengsels van zuurstof en argon alleen verbranden als de temperatuur het smeltpunt van aluminiumoxide (2250 °C) overschrijdt, en aluminium zal alleen vanzelf verbranden als de temperatuur het kookpunt ( 3073 °C) bereikt [9].
Deze laag zelf is zeer stabiel en brandt niet, zelfs niet volledig onzichtbaar op de aluminium vijlen die we in onze keukens gebruiken. Een andere reden waarom aluminiumfolies niet in uw oven branden, is dat de temperatuur die nodig is om aluminium te verbranden, erg hoog is vergeleken met de temperaturen in de oven .
Nadelen van aluminium zijn:
Door meer gebruik te maken van aluminiumschroot worden de productiekosten aanzienlijk verlaagd. Het lassen van aluminium vraagt meer vaardigheden van de lasser dan het lassen van staal.
IJzer heeft een sterke moleculaire aantrekkingskracht. Daarom bereikt het bij verhitting niet de ontbrandingstemperatuur en verbrandt het niet.
Deze lijst met vonkbestendige metalen omvat metalen die niet vonken vanwege hun thermische geleidbaarheid , waardoor energie snel wordt afgevoerd en de verbrandingsdrempel onder de verbrandingsdrempel blijft, zoals koper, aluminium en zilver.
De waarheid is het tegenovergestelde: Aluminium is niet brandbaar. Aluminium heeft betere brandwerende capaciteiten dan carbon fiber, dat brandbare bestanddelen bevat. Een andere mythe is dat aluminium zwak is en kan vervormen als een Coca-Cola blikje. Ook hier is de waarheid het tegenovergestelde: Aluminium is sterk.
Aluminium is, zoals gezegd corrosiebestendig, maar niet bestand tegen spanningscorrosie, die voor scheuren kan zorgen. Dit ontstaat door vocht en te hoge temperaturen. Hoe kun je spanningscorrosie voorkomen? Mijd (te) hoge temperaturen.
Ten gevolge van de relatief snelle opwarming van aluminiumlegeringen, in combinatie met de snelle afname van de sterkte bij toenemende temperatuur, zijn aluminium constructies meestal relatief gevoelig voor blootstelling aan brand.
Aluminium is hittebestendig.
Dat is vooral een voordeel bij donkere kozijnkleuren, waar kunststof meestal zijn grenzen bereikt.
" We hebben veel keukenbranden zien ontstaan door aluminiumfolie ," zegt Anderson. "Het is eigenlijk geen hulpmiddel om te koken of kookgerei mee te bekleden. Het is een materiaal om restjes in te verpakken. Aluminiumfolie is gewoon niet sterk genoeg om - of bedoeld om - bestand te zijn tegen hete, vette omgevingen in de buurt van open vuur."
Verhitten van aluminium vanwege warmbewerken
Dikwijls wordt aluminium bewerkt bij temperaturen boven 150°C. In werkplaatsen, die niet beschikken over een oven, worden de warm te bewerken werkstukken verhit met een lasbrander, welke is afgesteld op een zachte vlam, of met een hardsoldeerbrander.
Bij brandtesten op aluminiummaterialen, wanneer de temperatuur het smeltpunt overschrijdt, in het bereik van 600-660°C, kan het aluminiumoppervlak dat aan het vuur wordt blootgesteld, worden gezien te smelten, maar het brandt niet . Aan het einde van de brandtest blijft het metaal achter als een opnieuw gestolde plas.
Uitzetting: Aluminium zet uit bij verhitting . Naarmate de temperatuur van het blik toeneemt, neemt het volume toe. Dit kan ervoor zorgen dat het blik vervormt of zelfs barst als de druk in het blik te hoog is. Drukopbouw: Als het blik is verzegeld, zal de hitte ervoor zorgen dat de lucht in het blik uitzet.
Doordat aluminium gevoelig is voor temperatuurschommelingen, zet het materiaal zo'n 1 mm per 40°C uit. Dat klinkt misschien niet zo veel, maar weet dat op een mooie lentedag de temperatuur van een aluminium deur kan oplopen tot 80°C.
Zuurstof, gas en water dampdicht; Vet, vocht en waterdicht; Hittebestendig tot 600c; Brandwerend, niet-ontvlambaar.
In sommige gevallen kan het gebruik van aluminiumfolie handig zijn. Dit geldt met name bij het gebruik van gemarineerd vlees of bij vis. Wanneer je de vis of het gemarineerde vlees in aluminiumfolie op de barbecue legt verbrandt het niet, lekt de marinade niet en heb je minder last van rook.