Behalve melk, wordt soms ook bloem toegevoegd aan het spoelwater van mosselen. Eigenlijk om dezelfde redenen: de mossel neemt de bloem op en spuwt het zand uit, en ze wordt er dik en blank van. Ook deze behandeling is overbodig.
Allergie
Dat komt door de hoeveelheid aan eiwit in mosselen. Met name bij het begin van het seizoen is het eiwitgehalte erg hoog. Het percentage van deze mosseleiwitten loopt in de maanden met de ′r′ iets terug. Wanneer de genoemde symptonen zich openbaren, kan het drinken van een glas melk vaak verlichting brengen.
Misverstand 6: Mosselen die dicht blijven na het koken kan je niet opeten. Dichte mosselen in de mosselpot zijn geschikt voor consumptie. De reden waarom ze dicht blijven, heeft dan ook niets te maken met eetbaarheid, maar wel met een stevig ontwikkelde sluitspier.
De mosselen van de visboer kun je een uur voor de bereiding in koud, gezouten water leggen. De mosselen zullen zelf zand en vuiligheid uitspugen. Bovendien houd je ze zo in leven.
Wil je verse mosselen toch bewaren, leg ze dan in een vergiet in de groentelade in de koelkast, zo kunnen ze niet in hun eigen vocht liggen. Leg ze zeker niet in water, mosselen zijn zoutwaterdieren dus dat zullen ze niet lang overleven.
Omega-3-boost: het beetje vet dat in mosselen zit, is voornamelijk het gezonde onverzadigde vet. Vooral het gehalte aan onverzadigde omega-3 visvetten is hoog. Per 100 gram leveren mosselen al 350% van de dagelijkse behoefte aan omega-3 vetzuren.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt.
Dit water wordt door de kieuwen van de mossel gefilterd en met behulp van trilhaartjes wordt het voedsel naar zijn inwendige mond verplaatst. De oneetbare deeltjes die de kieuwen hebben tegengehouden worden uitgescheiden.Een soort poep dus.
Mosselen die na het koken dicht blijven
Sommige mosselen hebben zo'n sterke sluitspier dat de schelp, ook na het koken, stevig dicht blijft. Meestal worden deze mosselen weggegooid, maar dat is niet nodig: meestal zijn ze gewoon eetbaar én bevatten ze juist heel veel vlees.
Hoe bewaar je een restje mosselen? Mosselen die over zijn, haal je best uit hun schelp. Bewaar ze in een goed afgesloten doosje in de koelkast, of vries ze (liefst los van elkaar) in. In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden.
Tik tegen de openstaande schelp. Als de schelp zich sluit, is dat een teken dat de mossel nog vers is. Sluit de schelp zich niet, dan kun je deze beter net als beschadigde of gebroken schelpen weggooien.
Ook een papillot met mosselen lukt perfect op de barbecue, of leg eens een restje gekookte mosselen terug in de schelp met een klontje kruidenboter erop. Even laten opwarmen op de grill en klaar!
Mosselen sluiten
De bacteriën van kapotte mossels kunnen je erg ziek maken. Vervolgens kan je de overgebleven mosselen onder de koude kraan houden. Wanneer de mossel sluit, dan is hij goed. Als de mossel niet sluit, dan is het nodig om ook deze weg te gooien.
De kleur zegt helemaal niks over de smaak. Het is ook niet zo dat oranje mosselen vrouwtjes zijn en witte mosselen mannetjes. Die kleur heeft gewoon te maken met het pigment van de mossel, net zoals bij mensen. Witte en oranje mosselen smaken overigens hetzelfde.
In rauwe schaal- en schelpdieren zoals rauwe mosselen of rauwe oesters kan het norovirus voorkomen. Dit kun je niet zien of ruiken, maar je kunt dan wel last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen kun je schaal- en schelpdieren beter niet rauw eten.
Vlak voor ze verpakt worden, worden de mosselen nog eens gespoeld. Echt nodig is mosselen wassen dus niet meer, al blijft het een goed idee om mosselen nog even te spoelen voordat ze de pan in gaan.
Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje.
Hoeveel mosselen per persoon? Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
Het mosselseizoen begint in juli en eindigt in april.
Met behulp van de byssusdraden - ookwel de baard genoemd - hechten zij zich vast aan de zeebodem of aan elkaar. De byssusdraden worden gevormd door een speciale klier die op een soort voet lijkt. Met deze 'voet' kan de mossel zich enigzins verplaatsen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat bij deze dieren ook gevoel, pijnbeleving, bewustzijn, leervermogen en geheugen aanwezig zijn.
De mossel heeft lichtreceptoren (lichtgevoelige cellen).Hij 'ziet' alleen maar verschillen in licht en donker. Als iets het licht verduistert, sluit hij zijn schelpen.
ASP veroorzaakt binnen 24 uur maag-darmstoornissen, zoals misselijkheid, buikkramp en diarree. Bij ernstige vergiftiging ontstaan binnen 48 uur neurologische problemen zoals duizeligheid, hoofdpijn, stuiptrekkingen en geheugenverlies. In uitzonderlijke gevallen kan een patiënt overlijden.