verkeerd snoeien.
De bloemknoppen openen zich op takken die vorig jaar gevormd zijn. Snoei je deze in het voorjaar helemaal af dan verwijder je daarmee de bloemknoppen. 2. de plant is uitgedroogd. Geef water in droge perioden, vooral in juli-september omdat dan de bloemknoppen gevormd worden.
Om een rijke bloei te krijgen, moeten wisteria's twee keer per jaar worden gesnoeid – twee maanden na de bloei (augustus) en aan het eind van de winter (februari). De eenvoudigste aanpak is om een paar lange takken horizontaal vast te binden langs de muur of de pergola waar de plant tegenaan groeit.
De bloeitijd van Wisteria sinensis is mei tot juni, maar er kan een tweede bloei in september plaatsvinden.
Een Wisteria heeft minstens 6 uur volle zon nodig per dag en heeft het liefst meststoffen met meer kali (Dcm Tuinkali) en fosfaat (Dcm Beendermeel) en minder stikstof. Een bemesting met stikstof is af te raden omdat deze vooral de groei zal bevorderen en de bloei zal tegengaan.
Een Wisteria is eigenlijk een heel makkelijke plant qua groei. Bloei kan wel eens lang wachten zijn, maar groei is eigenlijk zelden het probleem. Het enige wat de plant vraagt is een goede tuingrond die niet te droog wordt, en een plek in halfschaduw. Of nog liever helemaal in de zon.
De plant houdt wel van vochtige grond. Als je besluit om toch mest te geven, gebruik dan een meststof met een hoog fosforgehalte om de bloei te bevorderen. De grond mag echter geen kalk bevatten anders ontstaan er gele verkleuringen in het blad. blauwe regen is doorgaans een lang leven beschoren.
Een gouden regen hoef je in principe niet te snoeien. Nog beter: niet snoeien. Wil je oude of dode takken snoeien van de gouden regen, dan doe je dat na de bloei. Snoei al helemaal nooit in het najaar en de winter.
Blauwe regen voeden
Blauwe regen is een erg sterke klimplant. Voor een stukje extra stevigheid is het verstandig om in het voorjaar extra voeding toe te dienen. Je verstevigt zo de stengels en je bevordert ook de ontwikkeling van bloemknoppen. En hoe meer bloemen je zo hebt, hoe mooier de blauwe regen zal zijn.
Hoe vaak moet je blauwe regen snoeien? Blauweregen is een ontzettend hard groeiende klimmer. Je zou een Wisteria aan zijn lot kunnen overlaten en niet snoeien, want hij groeit toch wel door. Maar als je hem niet snoeit, produceert hij alleen lange uitlopers waar niet veel bloemen aan komen.
Als de plant zijn blad laat vallen of ineens verwelkt / niet meer uitloopt kan dat duiden op te veel vocht bij de wortels. Over het algemeen komen er geen ziektes voor bij Wisteria, wel kan het blad soms vergelen door een te kalkrijke grond meng dan wat compost en tuinturf om de bodem te verzuren.
Het is natuurlijk wel mogelijk een klimplant in de buurt te zetten, zoals een vroegbloeiende klimroos. Ook zijn er in de tuin prachtige combinaties te maken met andere voorjaarsbloeiers, zoals de sierkers (Prunus), irissen, sieruien, pioenrozen en goudenregen (Laburnum).
In de Hortus staan bijna dertig bomen die meer dan honderd jaar oud zijn. De alleroudste boom is de Goudenregen (Laburnum anagyroides) rechts naast de ingang: deze is al te vinden in een inventaris die Pieter Pauw in 1601 maakte, alleen niet op de plek waar hij nu staat.
De goudenregen is een zeer giftige plant. De vruchten van goudenregen lijken een beetje op eetbare boontjes. Kinderen verzamelen ze soms om te spelen en lopen zo gevaar op cytisinevergiftiging. Het giftige cytisine is aanwezig in alle plantendelen en de effecten ervan zijn vergelijkbaar met die van nicotine.
Bloei en blad
Laburnum anagyroides bloeit overvloedig, in mei en juni, met tot 20 cm lange hangende trossen met gele bloemen. De bloemen geuren niet, maar zijn wel aantrekkelijk voor vlinders, bijen en hommels. Na de bloei komen er peulen aan de boom van ongeveer 8 cm lang. De peulen zijn behaard en zijn erg giftig!
De bloemen tijdens de tweede bloei of zomerbloei zijn kleiner dan in het voorjaar. Ook bloeien ze korter. Wat ons betreft is het de moeite om er een paar tot bloei te laten komen. Het kost je plant wat extra energie – maar dat kan geen kwaad als het er maar een paar zijn.
Wisteria moet worden geleid; aan/langs muren of over een pergola. Een stevig geconstrueerde pergola is nodig. Een volgroeide blauwe regen vertegenwoordigt een behoorlijk gewicht. Wordt de blauwe regen langs een muur geleid, dan zijn flinke haken nodig om de aanbinders eraan vast te maken.
De Wisteria zijn snelgroeiende klimplanten die tot wel 2 meter per jaar kunnen groeien. De Blauweregen 'Wisteria' soorten groeien door middel van ranken omhoog of langs uw schutting. Deze ranken dient u te begeleiden door middel van spandraad, multibinders of touw.
Ook wat betreft standplaats is goudenregen niet moeilijk. Hij is geschikt voor zon en halfschaduw, en je kunt hem op elke grondsoort planten als deze maar niet te nat is. Goudenregen is erg mooi als solitair in een border. Plant hem echter niet in of vlak naast het terras, want hij kan niet goed tegen verharding.
De goudenregen is een zeer giftige plant. Het giftige cytisine is aanwezig in alle plantendelen. Overvloedig braken is één van de eerste symptomen van vergiftiging. Symptomen: meestal blijven de symptomen beperkt tot speekselvloed, buikpijn, een lage bloeddruk en een versnelling of vertraging van de hartslag.
Het is normaal dat een nieuwe plant eerst twee jaar groeit en dan pas tot bloei kan komen. Hij bloeit op het tweedejaarshout. Daar moet je met snoeien rekening mee houden: als je de takken die hij dit jaar maakt er af snoeit, dan heb je volgend jaar weer geen bloei.
Blauweregen moet je twee keer per jaar snoeien: een keer in de winter en een keer in de zomer. De zomersnoei voer je ongeveer zes weken na de bloei (de bloeitijd valt meestal in mei) uit. Dan verwijder je alle lange uitlopers die in het voorjaar en de vroege zomer zijn gegroeid.
Wanneer Blauwe Regen Verplaatsen
De beste tijd om de Blauwe regen te verplaatsen is als de boom in ruste gaat en dat is de herfst periode. Om specifieker te zijn als alle bladeren van de boom zijn afgevallen. In de het voorjaar en de zomer heeft de Blauwe regen alle energie nodig om bladeren en bloemen aan te maken.