Door het verouderingsproces verharden de bloedvaten en de aderen, waardoor het hart harder moet pompen. Dat leidt tot eenhogere bloeddruken is dan ook veelvoorkomend bij ouderen. Vaak neemt men daarom als vuistregel dat een normale bovendruk gelijk moet zijn aan 100 + de leeftijd.
Een langdurige hoge bloeddruk is niet goed voor je bloedvaten en je hart. Je hebt dan een hogere kans op een hartinfarct of beroerte. Om dit te voorkomen is het belangrijk om vanaf je 40e elk jaar je bloeddruk te meten.
2 of 3 metingen op dezelfde dag en ook nog eens op meerdere dagen binnen enkele maanden. Als bij deze metingen de gemiddelde bovendruk 140 is of hoger dan spreken we van hoge bloeddruk. Bent u ouder dan 70 jaar, dan is een gemiddelde bovendruk van onder de 150 nog goed.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
Wat is bloeddruk? De bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Die druk is nodig om bloed rond te pompen, zodat al je organen en spieren genoeg zuurstof krijgen. De bloeddruk kan hoger zijn dan nodig is.
Normale bloeddruk is een rekbaar begrip. Zo is de bloeddruk van een kind heel normaal bij waarden van 100 bovendruk tegenover 60 onderdruk en is de normale bloeddruk voor een 70 jarige heel normaal bij een bovendruk van 150 tegenover 90 onderdruk.
Doorgaans kunt u spreken van een (te) hoge onderdruk wanneer deze waarden stelselmatig boven de 90 mmHg a 100 mmHg zitten. Wel is het zo dat een te hoge onderdruk minder relevant is voor het bepalen van een hoge bloeddruk. Met andere woorden: de bovendruk is belangrijker voor de diagnose hoge bloeddruk.
De diagnose 'hypertensie' bij ouderen (60-80 jaar) wordt gesteld bij een bloeddruk van (persisterend) 16095 mmHg en hoger. Van 'geïsoleerd systolische hypertensie' wordt gerept bij een systolische druk van 160 mmHg en hoger en een diastolische druk lager dan 90 mmHg (in de V.S.) of 95 mmHg (in Europa).
Hoe hartslag en bloeddruk invloed hebben op elkaar
Doordat je hart het bloed door je lichaam pompt, ontstaat er bloeddruk, oftewel druk op je bloedvaten. Als je bloedvaten heel nauw zijn, zal je hart harder zijn best moeten doen en ontstaat er een hogere bloeddruk.
Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten in pompt en de druk die daardoor wordt uitgeoefend op de wanden van de bloedvaten. Een hoge bloeddruk (hypertensie) vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Het meten van de bloeddruk geeft een indicatie van het risico op hart- en vaatziekten.
Bij de meeste mensen met een hoge bloeddruk zijn zowel de onder- als de bovendruk te hoog. “Een hoge bovendruk is vooral slecht voor de grote bloedvaten, en een hoge onderdruk voor de kleine”, licht Van der Boog toe. Bij ouderen komt ook wel een hoge bovendruk voor met een normale onderdruk.
Breng de bloeddrukband aan om je arm op de hoogte van je hart; Meet bij voorkeur aan de niet-dominante arm. Als je rechtshandig bent, dan meet je links, tenzij de arts anders adviseert; Praat niet tijdens de meting.
Bloeddruk verhogende voeding kan de oplossing zijn
U kunt uw bloeddruk verhogen door de juiste producten te eten. Met name zoute producten en alcohol kunnen zorgen voor een toename van de bloeddruk. Vanzelfsprekend is het aan te raden om voorzichtig te zijn met het innemen van alcohol.
Verschillen in de bloeddruk in de linker- en rechterarm van 15 mmHg of meer wijzen op de aanwezigheid van perifeer arterieel vaatlijden en op een verhoogd overlijdensrisico.
Belangrijk om te onthouden
120/80 of lager is een ideale bloeddruk. 140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten.
Stress en je hart
Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat. Dat hoeft niet ongezond te zijn. Het helpt je juist om alert te zijn en om tijdelijk beter te presteren.
Eet bessen en pure chocolade. Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van bessen kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het fruit bevat namelijk zogenoemde polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die goed zijn voor je hart.
Het DASH-dieet bestaat uit veel fruit, groenten en magere zuivel. En verder bestaat je voeding vooral uit volkoren producten, kip, vis en noten. Daarnaast is het advies om rood vlees, zoetwaren en suikerhoudende frisdranken te beperken.
Bieten, rucola en spinazie
Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.
Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
Praat niet tijdens de meting. Het dalen mag niet onderbroken worden door bijvoorbeeld opnieuw op te pompen. Door stuwing krijgt u dan te hoge waarden. Tussen twee metingen in moet de luchtkamer helemaal leeg zijn, zodat de tweede meting begint vanaf de nulstand.
Nifedipine behoort tot de calciumblokkers. Het verwijdt de bloedvaten, verlaagt de bloeddruk en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, angina pectoris (hartkramp), en de ziekte van Raynaud.
De frequentie waarmee het hart slaat wordt ook hartslag genoemd. Deze is zeer goed aan de pols te meten, en wordt daarom ook wel polsslag genoemd of kortweg pols. De hartslagfrequentie wordt over het algemeen uitgedrukt in aantal hartslagen per minuut.