Als uw grill niet heet genoeg is, blijft het voedsel eraan kleven omdat er onvoldoende geleidende warmte in het metaal zit (gietijzer of roestvrij staal), wat resulteert in een letterlijke chemische binding tussen het voedsel en de grillplaten.
Als de grill niet heet genoeg is, blijft het vlees kleven omdat er te weinig geleidende warmte in het metaal zit wat resulteert in een chemische binding tussen het vlees én het metaal. Letterlijk! Om dit te voorkomen kun je het beste de barbecue voorverwarmen.
Schroei het vlees kort toe
Schroei het vlees kort langs beide kanten toe boven de hete kolen van de barbecue. Leg het daarna wat verder van de kolen en geef het vlees tijd om rustig verder te garen.
Stap 5 - Tips voordat u gaat barbecueën
Voordat u gaat barbecueën, kunt u het BBQ rooster insmeren met bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie.
Voor een malse steak kun je zelfs een temperatuur van 42 °C aanhouden, maar het is niet gangbaar. Het vlees is dan lauwwarm van binnen. Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done.
1 kilo | 4-5 uur bij 110 °C roken, in aluminiumfolie tot kerntemperatuur van 90 °C.2-3 uur garen. Van de BBQ halen en 1 uur bij kamertemperatuur laten nagaren.
Wist je dat je bij een Weber barbecue het beste kan barbecueën met het deksel dicht? Dit komt doordat bij het openen van het deksel de warmte naar buiten komt en verloren gaat. Met een dicht deksel zal je gerecht sneller en gelijkmatig garen.
Voor je begint met barbecueën: smeer het rooster van de barbecue altijd in met zonnebloem- of olijfolie. Zo voorkom je dat vlees of groenten aan het rooster blijven plakken en vervolgens aanbrandt. Een ander trucje voor het onderhouden van het grillrooster is hem insmeren met citroensap.
Voor het grillen van vlees, vis en groente is een gietijzer rooster handiger om te gebruiken. Vaak blijft voedsel plakken aan RVS en dat zou natuurlijk zonde zijn van uw gemaakte stuk vlees, vis of groente. Een gietijzeren rooster is bestand tegen veel hogere temperaturen als RVS.
Giet water in deze bak om rookontwikkeling te voorkomen. Laat de bbq met deksel erop op temperatuur komen. Plaats de gerechten boven de lekbak op het grillrooster. Speel met de ventilatieroosters voor de juiste luchttoevoer.
Met name kip, rund en varkensvlees doen het op de BBQ erg goed. Denk aan een gemarineerde kipfilet, vette hamburger, een malse biefstuk of sappige ribeye van de BBQ. Maar ook lamsvlees is op de BBQ erg lekker. Let bij je keuze voor vlees op de BBQ ook op de garingstijd van vlees.
Tip 1: bepaal de volgorde van het vlees
Op een houtskoolbarbecue rooster je vlees dat de meeste hitte nodig heeft en snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye of entrecote, als eerste. Als je het gerecht van tevoren ook insmeert met olijfolie plakt het minder snel aan het grillrooster.
Je kunt een barbecue na gebruik veel beter schoonmaken als er geen aangebrand vlees of vis op zit. Om dit te voorkomen kun je het barbecuerooster voor gebruik insmeren met olijfolie of zonnebloemolie. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld een stukje vlees aan het rooster blijft plakken en gaat verkolen.
Kies je voor de optie met het deksel, dan 'vang' je de hitte in je toestel. Je stukje vlees of vis krijgt niet alleen warmte van onderuit, maar zal ook via de hittereflectie van het deksel garen. Je zal je vlees nog steeds moeten omdraaien, maar het zal gelijkmatiger garen en zo de gaartijd (drastisch) verkorten.
Denk bijvoorbeeld aan varkensvlees, rundvlees en kalfsvlees. Eigenlijk kan ieder stuk vlees wel op de barbeque, alleen moet je er rekening mee houden dat de bereidingstijd per vleessoort anders is.
Bij verhitting boven de 180 graden breken die smaakstoffen af en gaat de olie walmen of roken, wat niet gezond is.” ,,Ook lijnzaadolie, notenolie, sesamolie en druivenpitolie zijn niet geschikt om mee te bakken of te frituren.
Stap 1: Gebruik een stevige staalborstel om de roest van het gietijzer af te borstelen. Zorg ervoor dat je alle roestige plekken grondig behandelt. Stap 2: Was vervolgens het rooster af met een sopje en een schuursponsje om hem weer zo glad mogelijk te maken en om te zorgen dat al het roest ervan af is.
Tips tegen fijnstof door BBQ rook
Stook alleen droog, onbehandeld hout (twee jaar gedroogd) en stook geen karton of papier. Stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Check de Stookwijzer en stook niet bij windstil weer. De rook blijft hangen en veroorzaakt luchtvervuiling.
Optie 1 en 2: hoge temperaturen
Deze optie zorgt voor veel zuurstof in de bbq. Het onderste rooster staat open, trekt alle mogelijke zuurstof aan en voegt dit toe aan het vuur. Het bovenste rooster staat open en voert verbrande gassen af zodat die niet in je vlees trekken.
Kan het vlees na het bereiden opnieuw worden opgewarmd? Ja, dat kan. Let er met steaks wel op dat ze niet uitdrogen. Opwarmen kan bijvoorbeeld door ze 10-12 minuten op een gesloten barbecue te leggen of in de oven te verwarmen op 80 °C.
Hoe lang moeten spareribs op de BBQ? Ons advies is om de spareribs op de BBQ eerst ongeveer 20 minuten indirect op een temperatuur van 200 graden te grillen.En vervolgens nog eens 10 tot 15 minuten direct boven de kolen te leggen. Bij voorkeur verpakt in aluminiumfolie, samen met een heerlijk sausje.
Dep het vlees droog met keukenpapier. Smeer in met olie, zodat je ribeye niet aan het rooster vastplakt. Leg de ribeye op het hete gedeelte van de BBQ en schroei dicht in 3 tot 5 minuten per kant. Strooi er wat zwarte peper en zout over en je ribeye BBQ is klaar om te serveren.