Kruiden gaan eigenlijk best lang mee, zolang je ze op een droge en donkere plek bewaart. Vermalen kruiden die je vaak in een potje koopt in de winkel kunnen wel 2 tot 3 jaar meegaan, en hele kruiden zelfs 4 jaar. Als het aankomt op gedroogde kruiden, is het beter om er na een jaar afstand van te doen.
Verse kruiden blijven slechts een paar dagen goed wanneer je ze in de koelkast bewaart. Wikkel de vers afgeknipte kruiden in een propere, vochtige doek. Kruiden met harde blaadjes zullen uiteraard langer bewaren dan de kruiden met zachte blaadjes.
Kruiden en specerijen kunnen eigenlijk niet bederven, mits ze goed bewaard worden. Na verloop van tijd kunnen kruiden en specerijen wel minder worden van kwaliteit. Dit herken je aan de geur, kleur en smaak die minder is geworden.
Veel verse kruiden, waaronder rozemarijn, bieslook en tijm, kunnen een week of langer in de groentebak van uw koelkast worden bewaard. Voor de beste smaak, wikkel ze in een vochtige handdoek en plaats ze in een open of een geperforeerde plastic zak.
Je bewaart oregano in de originele verpakking, in een open plastic zakje of vershoudfolie. Je kunt oregano ook prima drogen. Drogen doe je zo: Verspreid de blaadjes over een schone (droge) theedoek.
Met je overgebleven verse kruiden kan je een kruidenolie maken. Doe de kruiden in een af te sluiten potje of flesje en doe er olijfolie bij. Zorg dat de kruiden helemaal onder de olie staan. Dan blijven de kruiden langer goed.
Deze stevige kruidensoort blijft zo zeker een week goed. Je kunt de takjes ook drogen. Dan heb je het hele jaar rozemarijn tot je beschikking hebt.
Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog.Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer.
Let op: het invriezen van kruiden kan niet bij kamille.Voor basilicum en dille is het aan te raden alleen de bladeren in te vriezen. Daarnaast is het voor de laurier, munt, oregano, rozemarijn en tijm aan te raden deze kruiden te drogen in plaats van in te vriezen.
Wikkel restjes kruiden in velletjes nat keukenpapier en bewaar ze onderin de koelkast. Je kunt de takjes ook drogen. Dan heb je het hele jaar tijm tot je beschikking.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
Bewaar losse takjes tijm in de groentelade van de koelkast. Hier blijven ze ongeveer 5 dagen goed. Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen.
Gedroogde kruiden hebben over het algemeen een houdbaarheid van ongeveer een jaar. Natuurlijk kun je ook de t.h.t. datum als richtlijn gebruiken.
Maak de kruiden schoon en dep ze goed droog. Leg de kruiden op een met aluminiumfolie bekleed bakblik of rooster. Laat de ovendeur op een kiertje staan zodat het vocht weg kan. Droog niet langer dan twaalf uur: zodra de kruiden gaan geuren, heb je ze eigenlijk net te lang gedroogd.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Een bosje dille kun je in vershoudfolie of in een goed afgesloten bakje of zakje enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dille ook invriezen. Doe het kruid in een goed afgesloten zakje en bakje en dan blijft dille tot 12 maanden goed (minimaal -18°C).
Meekoken of niet? De meeste verse kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, koriander, munt, oregano, peterselie en salie kook je best niet mee in het gerecht om de smaak en het aroma maximaal te behouden. Voeg ze pas op het einde toe of als garnering (1).
Bieslook kun je zowel droog als nat invriezen. Bij nat invriezen plaats je de fijngehakte bieslook in een schoongemaakte ijsblokjeshouder. Vul de vormen met water en plaats ze in de diepvriezer. Nat ingevroren bieslook blijft minstens een half jaar houdbaar.
Als je airfryer een droogstand heeft kun je er ook vruchten en kruiden in drogen.
Kruiden die wel geschikt zijn om in te vriezen zijn bijvoorbeeld koriander, basilicum, dille, peterselie, selderij, tijm, rozemarijn en oregano.
Van basilicum die te koud staat kleurt het blad zwart. Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Bij harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, oregano en salie pluk je de blaadjes van de steeltjes als je de kruiden wilt eten. De takjes hebben een houtachtige textuur en zijn niet lekker. Als je de kruiden gebruikt om te laten trekken en nadien weer verwijdert, zoals bij bouillon, hoef je ze niet te plukken.
Een rozemarijn kun je snoeien na de bloei en na de winter in maart. In de zomer kun je de lange bloemtakken halveren, maar dit is niet noodzakelijk. Als je regelmatig takjes afknipt voor gebruik in de keuken snoei je de rozemarijn uiteraard ook al.
Vuistregels voor het bewaren van kruiden
Kruiden met een sterke smaak (dragon, laurier, munt, rozemarijn, salie, tijm) kun je aan de lucht drogen. Bind de kruiden in bosjes en hang ze ondersteboven op een donkere, droge plek. Na ongeveer een week zijn de kruiden gedroogd.
Munt kan je gemakkelijk in vriezen. Dit doe je door de munt goed te wassen en deze daarna droog te deppen. Daarna plaats je deze in een gesloten plastic zakje in de vriezer. Je kan de munt dan ongeveer 12 maanden bewaren.