Blijft jouw haar na het wassen lang nat? Dan is de kans groot dat jouw haar een lage porositeit heeft. Dit type haar heeft namelijk een schubbenlaag met plat liggende, overlappende schubben. Dit reflecteert licht, waardoor het haar er meestal glanzend uitziet.
Het lijkt dat het water zo van je haar af glijdt. Wanneer het nat is duurt het ook weer erg lang voordat het weer droog is, dit kan gerust 1 tot 2 dagen duren. Haar met een lage porositeit is erg gezond en sterk haar.
Als je haar naar de bodem zakt, is het hoog poreus (het neemt snel water op en zinkt daardoor). Als je haar blijft drijven, is het laag poreus, en als je haar in het midden van het glas blijft hangen, is het normaal poreus.
Droog het eerst met een handdoek en ga voorzichtig te werk. “Dep het overtollige water af. Wrijf niet als een gek met de handdoek over je haar, want dat kan verzwakte haartjes doen afbreken en op termijn zelfs een lengteverschil in de hand werken.” Kam vervolgens het haar met een grove kam.
De porositeit van je haar kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook andere redenen hebben. Zo wordt je haar droger en poreuser door het vaak te verven, een föhn of stijltang te gebruiken. Maar ook haarproducten met agressieve ingrediënten, zoals sulfaten, of je haar te vaak met shampoo wassen kan dit ook veroorzaken.
Daarnaast heeft honing ook antibacteriële en antiseptische eigenschappen, zodat de hoofdhuid en haar vrij blijft van bacteriën. Dankzij de vitamines en mineralen wordt de natuurlijke haargroei ondersteund en kan het zelfs helpen om roos en een jeukende hoofdhuid te verminderen.
Het kan maar duidelijk zijn: "Ga nooit, maar dan ook nooit met nat haar slapen." Volgens Mika van Leeuwen, beautydeskundige van Koffietijd, is nat haar veel kwetsbaarder en breekt daardoor veel sneller af. "Het beste is om je haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
Volgens een recent onderzoek uit Korea is het, mits je de juiste techniek gebruikt, beter om je delicate lokken te föhnen dan dat je ze aan de lucht laat drogen.
Vul een glas met water en leg je haar in het glas. Als het haar blijft drijven is je haar gezond en gehydrateerd. Blijft je haar niet drijven dan is er werk aan de winkel!
Het gebruik van olijfolie in je haar heeft 3 belangrijke voordelen. Olijfolie is perfect wanneer je droog of poreus haar hebt. Het verzorgt grof en beschadigd haar en maakt je haarstrengen weer soepel, zacht en glanzend. Olijfolie kun je ook perfect gebruiken als pre-shampoo.
Beschadigd haar bestaat uit haren waarvan de haarschacht beschadigde haarschubben heeft. Dit komt meestal door wrijving met bijvoorbeeld andere haarschachten, de handdoek en (hete) stylingtools. Maar ook chemische behandelingen, die de schubben geforceerd openzetten en weer sluiten, komen de schubben niet ten goede.
Je haar kammen als het nat is
Niet zo gek, want dit weten heel veel dames niet! Nat haar is zwakker dan droog haar en daardoor breekt het snel af. Zeker als je met een borstel je klitten gaat kammen! Tip: kam of borstel je haar voordat je gaat douchen goed door en kam het pas weer als je haar droog is na het douchen.
Jullie vragen je nu waarschijnlijk af waarom je het niet mag borstelen als het nog nat is. Heel simpel, wanneer het haar nat is, is het erg gevoelig voor beschadiging. Water zorgt er namelijk voor dat je haar erg verzwakt. Wanneer je haar dus is verzwakt is de kans groter dat het afbreekt.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt. Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar. Wanneer je je haren natmaakt zwellen je haarvezels op. Als je je lokken droogt trekken deze vezels juist weer snel samen.
De warmte van föhnen, stijlen of krullen kan leiden tot haarbeschadiging, wat uiteindelijk zorgt voor haaruitval. Zorg er daarom voor dat je je haar goed beschermt met de juiste producten en gebruik nooit een föhn, krul- of stijltang op nat haar. Wist je dat je anticonceptie ook de oorzaak kan zijn van je haaruitval.
Vlechten
Want als je nat haar in een strakke vlecht doet, heb je grote kans dat je het haar flink aan het beschadigen bent. Nat haar is namelijk de helft meer elastischer dan droog haar. Dit betekent dus dat als jij het in een strakke vlecht draagt. je jouw haar als het ware uitrekt.
Tip 1: Draag je haar in een losse, lage staart, of een vlecht. Zorg voor zo min mogelijk spanning op je haar. Tip 2: Als je je haar graag in een knot wil dragen tijdens het slapen, gebruik dan een grote scrunchie en knoop die losjes vast, waardoor er is geen spanning op je haar is.
De kracht van Coca-Cola
De zuuroplossing in de populaire frisdrank zorgt ervoor dat de schubbenlaag in het haar wordt samengetrokken. Hierdoor krijg je stralende lokken en een mooie slag in je haar! Wil je direct aan de slag? Voor lang haar heb je twee flesjes cola nodig en voor kort haar heb je genoeg aan één.
Yoghurt en kwark leveren calcium, een belangrijk ingrediënt voor de haargroei. In melk en yoghurt zitten ook wei en caseïne (een bepaald eiwit), twee belangrijke bronnen van proteïne. Haar dat snel afbreekt heeft een tekort aan proteïne. Dus denk aan voldoende yoghurt of kwark.
Griekse yoghurt. Niet gewoon yoghurt, maar Griekse yoghurt zit vol vitamine B5. Deze vitamine gaat haarverlies en uitdunning van je haar tegen. Het wordt ook vaak gebruikt in haarproducten, misschien staat het ingrediënt pantotheenzuur wel op je shampoo.