Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven 'doorgloeien' nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.
Hoe hoger de temperatuur in de bovenste luchtlagen van de verblijfplaats, hoe groter de warmteverliezen door het dak. Door de aanwezige lucht te laten circuleren d.m.v. plafondventilatoren kan de warme lucht naar beneden gestuwd worden en bereikt men een ideale warmterecuperatie.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Verwarming gaat met radiatoren. Wij verliezen circa 1,5 graad in een nacht als het buiten circa 5 graden is. Bijzonder is wel dat er bij lagere temperaturen niet noemenswaardig grotere verliezen zijn, tenzij het hard waait. Dan koelt het huis wel fors meer af.
De meeste mensen vinden een temperatuur die tussen de 19 en 22 graden ligt het fijnste in de woonkamer. Hoe warmer je het maakt, hoe duffer je wordt. Niet ideaal voor tijdens het werken, dus. De ideale temperatuur voor in de woonkamer ligt tussen de 20 en 21 graden Celsius.
Help de ventilator een handje
Dat verdeelt de lucht, waardoor deze plaatselijk minder warm aanvoelt. U kunt een bevroren koelelement of bevroren fles water aan de ventilator bevestigen voor extra koele lucht. Dit, in combinatie met het openzetten van ramen en deuren, doet wonderen voor de binnentemperatuur.
Ramen 's nachts overal open om warmte uit huis te krijgen
Zet ramen 's nachts zoveel mogelijk tegen elkaar open om wat koele lucht in huis te krijgen. Zet de ramen ook open in ruimtes waar je minder vaak komt; hoe meer koelte in huis, hoe meer mogelijkheden om de warmte uit huis te krijgen.
Je hebt iets nodig als een flinke buisventilator. Dit zal je enkele graden verkoeling brengen, en drogere lucht. Je moet niet de illusie hebben dat het net zo koel wordt als in de kamer waar de airco hangt.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
. Gemiddeld neemt de temperatuur in de troposfeer daardoor 6,5°C per km af.
Je dak wit verven
Een licht dak weerkaatst zonlicht, waardoor je huis koeler is en een donker dak absorbeert de straling, waardoor het warmer is. Je valt in ieder geval wel op met een wit dak. Nog veel leuker, is een groen dak. Dat is een dak van plantjes in plaats van dakpannen.
Beperk lichamelijke inspanning 's middags. Zo voorkomt u uitdroging en oververhitting van uw lichaam. Mogelijke klachten bij hitte zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bij een zonnesteek helpen een koele douche, in een koele omgeving gaan liggen en drinken.
Leg 1 of 2 flessen water in de diepvries. Vul ze niet tot helemaal bovenaan, water zet uit wanneer het bevriest. Zet de volledig bevroren fles(sen) voor de ventilator. Plaats ze in een bakje zodat je 's morgens geen plas hebt.
Hittegolf 2020: zet je je ramen open of dicht
Het antwoord is nee: het is niet verstandig om met warm weer je ramen open te zetten. Je kunt tijdens een hittegolf – of überhaupt als het buiten warm is – je ramen beter dichthouden. Waarom? De kans is groot dat het buiten niet per se koeler is dan binnen.
In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.
Een heel gemakkelijke manier om je huis met een plat dak koel te houden is je ramen en je deuren goed dicht te houden als het warm wordt. Hierdoor duurt het tijdens de dag een stuk langer voordat de temperatuur in je huis stijgt en is je airconditioner een stuk efficiënter.
Blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Ga naar het bos en het park om te wandelen. Verplaats je naar een koele plaats zoals een bibliotheek, dienstencentrum, overdekt koopcentrum, kerk, moskee of synagoge. Neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in een zwembad.
Isolerende raamfolie
Als er toch zonlicht rechtstreeks op je ramen invalt, dan is zonwerende raamfolie een uitstekende oplossing. Deze gelaagde folie houdt warmte buiten zonder lichtinval te beperken. De mate waarin de isolerende raamfolie het zonlicht tegenhoudt, kies je zelf.
Laat 's nachts frisse lucht in je huis
En zet ramen en deur tegen elkaar open, ook als het regent of net geregend heeft. Zet een windtunnel op door strategisch plaatsen van ventilatoren om de perfecte tocht te creëren. Doe de ramen en deuren wel weer op tijd dicht, nog voor het weer te heet in de ochtend wordt.
Tijdens strenge vorst verbruikt de gemiddelde cv-ketel circa twee kubieke meter aardgas per uur, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer € 2,- per uur aan stookkosten.
Zet de verwarming 's nachts dus op 15 graden, en doe dat al een uur voor je naar bed gaat (het blijft nog wel een tijdje warm in huis). Dat scheelt gemiddeld 6,5 procent op je gasverbruik (als je eerder de verwarming 's nachts niet laag zette).
Als u slaapt, hoeft u de verwarming niet zomaar te laten branden. Zet daarom de thermostaat 's avonds terug naar 15 graden Celsius. Dat is de perfecte temperatuur voor een huis in rust. Dat scheelt u tot wel 80 euro per jaar op de stookkosten!