Sommige honden schrikken van het geluid van de post die op de deurmat valt, andere honden staan juist al waakzaam bij de deur wat soms weer dreigend over kan komen voor de postbode. In dat laatste geval pakt de hond soms de poststukken al aan en in het vervelendste geval wordt het poststuk kapot gemaakt.
Veel honden bewaken van nature hun territorium. Ze blaffen om indringers aan te tonen waar hun territorium is. Dit doen ze bij de postbode, voorbijganger en bij de buurman die enkel naar zijn auto loopt. Ook sommige jachthonden geven met blaffen aan waar het wild zit.
Hond blaft naar bezoek
Is je hond überhaupt terughoudend naar vreemde mensen, dan is de kans groot dat hij vreemde mensen in huis ook niet kan waarderen. Laat bezoek je hond negeren. Je hond hoeft niet geaaid te worden om kennis te maken met de mensen die binnen komen.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Een hond blaffen afleren doe je niet in één dag. Blaffen afleren vraagt geduld, trainen en veel oefenen. Door stap voor stap te werken aan hoe jij wilt dat jouw viervoeter zich gedraagt, voer je voor je het weet een goed gesprek op het juiste moment. De belangrijkste tip: blijf vooral rustig.
Je hond zal bijvoorbeeld aangeleerd moeten worden dat je altijd weer terugkomt. Verlatingsangst en eenzaamheid/verveling zijn vaak de reden dat de hond begint met blaffen wanneer je weg bent. Op het moment dat een hond alleen thuis is kan hij zich onrustig gaan voelen en zal dit overgaan in een gevoel van stress.
Hond jankt als ik weg ben
Wanneer jouw hond jankt wanneer jij weg bent is de oorzaak vaak een vorm van verlatingsangst. Ook daar hebben wij een uitgebreid artikel over geschreven. Verlatingsangst betekent vaak dat een hond angstig of paniekerig wordt wanneer deze gescheiden is van zijn of haar eigenaar.
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Door uit het raam te kijken, kunnen sommige honden een gevoel van controle over hun omgeving krijgen door hen te laten zien waar ze zijn. Ze kunnen proberen te anticiperen op wat er gaat gebeuren, of proberen erachter te komen of ze naar het hondenpark of de dierenarts gaan.
Er is een apparaat ontwikkeld waarmee je het blaffen van de honden van je buren kunt stoppen. Dit is het Anti Blafhuisje. Het huisje kun je ergens in je tuin aan een muur, boom of schutting monteren. Wanneer er een hond begint te blaffen dan zendt dit huisje een ultrasoon geluid uit waardoor de honden minder blaffen.
Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast. Het gaat in dit soort situaties meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dit bepaalt uiteindelijk de rechter. Hoe veel en hoe vaak een hond mag blaffen, kan dus verschillen.
Sommige honden gaan blaffen/huilen/spullen vernielen vanuit verveling, gewenning of het feit dat ze weten dat de baas weer terugkomt als ze maar genoeg lawaai maken. Andere honden hebben last van verlatingsangst, waarbij de hond daadwerkelijk angstig is of wordt wanneer de hond zich verlaten voelt.
Hond met verlatingsangst herkennen
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Met twee honden kun je meer leren van de hondentaal dan alleen van de interactie tussen jou en je hond. Twee honden die op een leuke manier met elkaar spelen, dat is echt super mooi om naar te kijken. Met een goede voorbereiding en genoeg tijd en aandacht voor twee honden is het echt genieten en leuker dan één hond.
Blaf uit angst
Denk hierbij aan honden met verlatingsangst of vuurwerkangst. De blaf lijkt een beetje op de opgewonden blaf. De blaf is hoog, maar iets langer dan een opgewonden blaf. Vaak kun je de angst door de blaf heen horen.
Als de hond van de buren 's nachts maar blijft doorblaffen, kunt u dit met uw buren bespreken. Helpt dit niet, bel dan de politie via 0900-8844.
De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'.
Dus houdt een hond 's avonds en 's nachts binnen en zorg ervoor dat 'ie dan zo min mogelijk blaft. Blaftijd bij geluid in huis (aanpandige situatie) De grenswaarden voor binnen liggen 15 dB(A) lager dan die voor buiten. Dus overdag is dat een waarde van 35 dB(A), 's avonds 30 dB(A) en 's nachts 25 dB(A).
De basenji is het enige hondenras ter wereld dat niet blaft.
Los van zijn stemgeluid kan je deze Afrikaanse hond tot de rustigere hondenrassen rekenen. De Basenji is een rustig hondenras dat niet kan blaffen.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Honden observeren het gedrag van hun baasje en merken het meteen als er iets loos is. Ze kunnen emoties aanvoelen en raken beïnvloed door de stemming waarin het baasje zich bevindt. Honden zijn geweldige vrienden die met je meeleven en waarmee je een sterke band kunt vormen.
Net als mensen dromen huisdieren over dingen die ze overdag meemaken om hun dag te verwerken. Het is ook heel aannemelijk dat jouw hond of kat over jou droomt, over je gezicht en geur. Maar bijvoorbeeld ook hoe ze je kunnen irriteren of blij maken.